Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Ukrajinski inovator je izmislio putničku kabinu za avion koja se odvaja u slučaju nesreće

Može li odvojiva kabina stvarno spasiti živote ?

Ukrajinski izumitelj Vladimir Tatarenko osmislio je koncept zrakoplova s ​​kabinom koja se može izbaciti u slučaju avionske nesreće. Neki stručnjaci se pitaju je li to realno ostvarivo.

Ideja je da u slučaju nužde piloti mogu pritisnuti gumb koji će omogućiti da se kabina – zajedno s putnicima i teretom – odvoji od ostatka zrakoplova i spusti na sigurno uz pomoć priloženih padobrana.
Piloti, čini se, nemaju sreće.

Što ako se kabina spusti na vodu, pitate se ?

Cijevi na napuhavanje će biti spremne da kabinu zadrže na površini. Prema YouTube videu Tatarenka, on traži investitore za ovaj novi projekt. Prije nego što ispraznite novčanik, u zrakoplovnoj zajednici ima nekih koji smatraju da je koncept više nego nerealan.

Zrakoplovne tvrtke već troše između 100 i 350 milijuna dolara po zrakoplovu, a to je bez godišnjih troškova održavanja. Oni bi imali malo motivacije da zamijene pouzdanu flotu za neprovjereni koncept, pogotovo zato što su smrtni slučajevi zrakoplovnih nesreća iznimno rijetki.

Prema priopćenju zrakoplovne udruge IATA, 2014. (tragična godina za zrakoplovni let), od 3,3 milijarde putnika koji su putovali, bilo je ukupno 641 smrtno stradalih. To je zapravo zapanjujuće visoka sigurnost. Možda bi novac bio bolje potrošen na rješavanje bolesti srca, koje su odgovorne za više od 610.000 smrtnih slučajeva godišnje samo u SAD-u?

Gdje će se sletiti?

Troškovi i financije na stranu, mehanika je također malo sumnjiva. Kao što jedan komentator na stranici Tatarenka na YouTube-u ističe: “Cijeli ovaj koncept dramatično oslabljuje konstrukciju zrakoplova, jer sada imate spojnice i spojnice kako biste spojili tijelo zajedno, ovakav koncept bi to oslabio”.

Isto tako, što ako izbačena kabina ne sleti – kao što je prikazano na youtube kanalu- na prikladno ravnom komadu zemlje? Što ako udari u planine ili zgrade? Bez pilota (ili, uistinu, krila) koji bi ju usmjerili, tko može reći gdje će kabina sletjeti?

Inovacija je izazvala mješovitu reakciju među gledateljima, dok su neke podržavali tu ideju, drugi su ju smatrali nepraktičnom.

KAKO FUNKCIONIRA?

Sastoji se od odvojive kabine koja se može izbaciti u bilo koje vrijeme tijekom polijetanja, u letu ili slijetanju i dopustiti putnicima da slete na sigurno. Zbog padobrana pričvršćenih za kabinu, koji bi se automatski otvorili nakon što se donja kapsula odvoji od zrakoplova, putnici bi mogli sigurno sletjeti na vodu ili na tlo.

Prototip također uključuje skladišni prostor dizajniran za držanje prtljage ispod kabine, tako da putnici ne izgube svoje osobne stvari.
Postavljaju se pitanja o mogućem utjecaju na ostatak zrakoplova i mogućnosti da odvojiva kabina padne na planine ili zgrade prije slijetanja.

Isadora Kali Anne Seney je oštro izjavila: “Od milijun letova godišnje, manje od 500 ljudi godišnje umre u zrakoplovnim nesrećama. Čini se da nije strašno isplativo”.

Međutim, upitnik koji je proveo izumitelj otkrio je da bi 95% ispitanika bilo voljno kupiti skuplje karte kako bi koristilo takav sigurnosni sustav.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje