Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Ultrazvučna rukavica za pregled grudi

Inovatori sa Sveučilišta Singularity razvili su robotsku rukavicu s ultrazvučnim senzorima koji između ostaloga mogu detektirati kvržice i abnormalne limfne čvoriće.

Svaki od tri prsta njihove dijagnostičke rukavice pod nazivom Med Sensation opremljen je senzorima za mjerenje temperature, vibracija i zvuka, a znanstvenici vjeruju kako bi ovaj izum uvelike mogao pomoći pri dijagnostici neprirodnih tvorevina, prije svega u ruralnim područjima gdje ne postoje medicinske ustanove, te time znatno poboljšati borbu protiv raka dojke.


Mada znanstvenici tvrde da je njihova dijagnostička rukavica u stanju prepoznati promjene na čitavom tijelu, te bi se mogla koristiti za sve vrste dijagnostike pomoću opipa, najveću primjenu vide upravo za samopreglede grudi.

“Prema najnovijim studijama, 26% medicinskih tretmana ovisi o rezultatima fizičkog pregleda”, kažu mladi znanstvenici. “Samopregledi grudi uz vizualizaciju koju nudi Med Sensation rukavica predstavljaju najbolji način spašavanja velikog broja života.”

Osim detektiranja abnormalnih tvorevina, rukavica je u stanju pratiti srčane otkucaje i disanje, a može se spojiti na internet, kako bi liječnici na udaljenim mjestima mogli koordinirati pregled i bilježiti rezultate, piše Vidi.hr.

Mada u svijetu već postoje drugi dijagnostički uređaji koji se postavljaju na pacijente kako bi udaljeni liječnici pratili tjelesne funkcije, ekipa sa Sveučilišta Singularity kaže da je ovo daleko kompleksniji sustav jer rukavica povezuje digitalne dijagnostičke senzore s najsavršenijim dijagnostičkim alatom, ljudskom rukom.

2 komentara

2 Comments

  1. Goran Skaramuca

    26 kolovoza, 2012 u 1:58 pm

    meni ne trebaju8 rukavice

  2. Mirko Kuric

    26 kolovoza, 2012 u 2:05 pm

    korisno, i za svaku pohvalu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Eksperimentalni lijek koji su razvili AstraZeneca i Daiichi Sankyo mjesecima drži pod kontrolom metastatski rak dojke kod žena koje su isrcipile sve druge opcije liječenja, pokazala...

Psihologija

Nedavno provedeno istraživanje objavljeno u magazinu Evolution & Human Behaviour imalo je za cilj unutar četiri različite kulture ispitati kakve grudi muškarci najviše vole....

Oboljenja i poremećaji

Za posjeta muzeju u Edinburgu, posjetiteljica Bal Gill obišla je i dvoranu za termografsko snimanje i otkrila da ima sumnjivu tvorbu, a naknadnim pregledom...

Oboljenja i poremećaji

Oboljeli od raka svoje bi liječnike trebali obavijestiti u slučaju ako uzimaju biljne pripravke jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podaci su...

Oglašavanje