Connect with us

Znanost

Robotika

Ultrazvučna rukavica za pregled grudi


Inovatori sa Sveučilišta Singularity razvili su robotsku rukavicu s ultrazvučnim senzorima koji između ostaloga mogu detektirati kvržice i abnormalne limfne čvoriće.

Svaki od tri prsta njihove dijagnostičke rukavice pod nazivom Med Sensation opremljen je senzorima za mjerenje temperature, vibracija i zvuka, a znanstvenici vjeruju kako bi ovaj izum uvelike mogao pomoći pri dijagnostici neprirodnih tvorevina, prije svega u ruralnim područjima gdje ne postoje medicinske ustanove, te time znatno poboljšati borbu protiv raka dojke.


Mada znanstvenici tvrde da je njihova dijagnostička rukavica u stanju prepoznati promjene na čitavom tijelu, te bi se mogla koristiti za sve vrste dijagnostike pomoću opipa, najveću primjenu vide upravo za samopreglede grudi.

“Prema najnovijim studijama, 26% medicinskih tretmana ovisi o rezultatima fizičkog pregleda”, kažu mladi znanstvenici. “Samopregledi grudi uz vizualizaciju koju nudi Med Sensation rukavica predstavljaju najbolji način spašavanja velikog broja života.”

Osim detektiranja abnormalnih tvorevina, rukavica je u stanju pratiti srčane otkucaje i disanje, a može se spojiti na internet, kako bi liječnici na udaljenim mjestima mogli koordinirati pregled i bilježiti rezultate, piše Vidi.hr.

Mada u svijetu već postoje drugi dijagnostički uređaji koji se postavljaju na pacijente kako bi udaljeni liječnici pratili tjelesne funkcije, ekipa sa Sveučilišta Singularity kaže da je ovo daleko kompleksniji sustav jer rukavica povezuje digitalne dijagnostičke senzore s najsavršenijim dijagnostičkim alatom, ljudskom rukom.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

2 komentara

2 Comments

  1. Goran Skaramuca

    kolovoz 26, 2012 kod 1:58 pm

    meni ne trebaju8 rukavice

  2. Mirko Kuric

    kolovoz 26, 2012 kod 2:05 pm

    korisno, i za svaku pohvalu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh