Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Umjesto božje čestice otkrili Chi, česticu jake nuklearne sile

Ova čestica Chi_b sastoji se od “lijepog kvarka” i “lijepog antikvarka”, združenih u jedno, a njih povezuje snažna nuklearna sila, ona ista koja povezuje atomsku jezgru.

Iako su znanstvenici u CERN-u očekivali otkriće božje čestice odnosno Higgsovog bozona, ustanovili su da nije riječ o tome. Veliki hadronski sudarač na francusko-švicarskoj granici po prvi puta od 2009. pokazao je nešto konkretno. A to je da je riječ o Chi_b (3P) čestici. Ona je nešto pobuđenije stanje Chi čestica koje su uočili u prijašnjim eksperimentima s kolizijama, prenosi 24sata.hr

Ova čestica načinjena je od “lijepog kvarka” i “lijepog antikvarka” koji su združeni u jedno, piše BBC.

– Vjerovalo se da je ovo, pobuđenije stanje čestice, postojalo već godinama, ali ga nitko do sad nije uspio vidjeti. Zanimljivo je da smo otkrili da kvark i antikvark zajedno drži snažna nuklearna sila. A to je npr. ista sila koja drži atomsku jezgru združenu, s protonima i neutronima – objasnio je profesor Roger Jones.

S velikim hadronskim sudaračem znanstvenici pokušavaju dobiti odgovore na fundamentalna pitanja o sudaranju čestica protona, odnosno nove informacije o postanku svemira.

– Što bolje razumijemo jaku silu, bolje ćemo razumjeti veliki dio informacija koje vidimo, a one su najčešće tek pozadina puno zanimljivijih stvari kojima se veselimo, poput Higgsovog bozona – dodao je Jones.

Možda će vas zanimati

Fizika

Nakon desetljeća eksperimentiranja, fizičari su napokon potvrdili pronalazak “najjače indikacije”, dokaza postojanja Higgsovog bozona – subatomske čestice važne za razumijevanje prostora, vremena i materije...