Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Umjesto spaceshutlea svemir će odsad istraživati novi balon

Balon, koji je dizajnirao NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, istraživat će planete i zvijezde, umjesto skupe i umirovljene misije dosadašnjih space shuttleova.

NASA je umirovila skupe space shuttle misije i zamijenila ih jeftinijim oblikom, balonom, čija je zadaća istraživanje površine planeta i zvijezda. Baloni će se osim toga koristiti i za prijevoz opreme na bespilotne misije. Prvo zaustavljanje na popisu potencijalnih destinacija za balon u orbitu je Saturnov najveći mjesec, Titan.

Kako bi preživjeli tamo, balon, koji je dizajnirao NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, morat će izdržati temperature od -180 Celzijevih stupnjeva. Prototipove za projekt testira tvrtka NearSpace Corp na velikim visinama u državi Oregon.

– Možemo simulirati atmosferu Marsa i previdjeti tamošnje uvjete, jer će na putu do Saturna balon morati proći kroz nju – ističe predsjednik tvrtke, Tim Lachenmeier.

Osim balona, NASA kreće s najambicioznijim projektom dosad, testiranjem komponenti za zrakoplov koji će letjeti na Mars unutar svemirskog broda, a zatim će izaći iz njega i letjeti kroz tanku atmosferu Crvenog planeta.

Možda će vas zanimati