Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

‘Umjetna gušterača’ pomoći će dijabetičarima

umjetna slezena

Iako su razvoj tehnologije i posljedični rast životnog standarda zaslužni za kvalitetniju prehranu i bolju zdravstvenu zaštitu širih društvenih slojeva, navedeni su također imali i negativne efekte po prehrambene navike ljudi, i to prvenstveno kroz povećani unos ugljikohidrata, što je rezultiralo pretilošću i bolestima krvožilnog sustava, ali i eksplozijom broja dijabetičara.

Budući da je riječ o kroničnoj bolesti, bez obzira radilo se o tipu 1 ili pak o tipu 2 s ozbiljnim komplikacijama čak i u slučaju redovitog nadzora, i od koje samo u SAD-u boluju milijuni ljudi, znanstvenici sa Sveučilišta Virginija i Harvarda osmislili su sustav dopreme inzulina u organizam koji simulira rad gušterače. Testiranje navedenog sustava, trenutno ograničenog na bolesnike s tipom 1 dijabetesa, krenut će za koji dan na 240 pacijenata iz SAD-a i Europe.

Kako u slučaju dijabetesa tipa 1 imunološki sistem napada i uništava beta stanice u gušterači, odgovorne za proizvodnju inzulina, nedostatak navedenog u organizmu potrebno je regulirati unosom u organizam izvana, bilo putem injekcija, bilo putem infuzijske pumpe. No, bez obzira metodu unosa, bolesnici moraju stalno pratiti visinu glukoze u krvi kako bi mogli ubrizgati pravilnu dozu inzulina, jer se u suprotnom izlažu ozbiljnim komplikacijama, nerijetko i sa smrtnim ishodom.

Grafički prikaz ljudske gušterače (FOTO: human-anatomyped.net)

Grafički prikaz ljudske gušterače (FOTO: human-anatomyped.net)

Kako bi osigurali kvalitetniji unos inzulina u organizam, znanstvenici s University of Virginia (UVA) School of Medicine i Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) osmislili su sustav koji, ne samo što reagira na trenutno stanje organizma, nego je u stanju i predvidjeti buduće razine glukoze u krvi.

Pritom valja naglasiti kako ‘umjetna gušterača’ nije kopija pravog organa, nego je riječ o automatiziranom sustavu za dostavu inzulina koji kopira ponašanje gušterače kod zdrave osobe. Sustav je zatvorenog oblika, a sastoji se od inzulinske pumpe, sustava za praćenje razine glukoze u krvi smještenog ispod kože te pametnog telefona opremljenog naprednim softverom. Zahvaljujući neprestanom praćenju glukoze u organizmu, ali i cijelog niza drugih varijabli koje prate fizičku aktivnost pacijenta, počevši od krvnog tlaka, preko vrste i količine hrane unesene u organizam pa sve do razine stresa, softver izračunava optimalnu količinu inzulina koju je potrebno ubrizgati u krv.

Pametni telefon s ugrađenim softwareom za praćenje stanja u organizmu (FOTO: UVA Health)

Pametni telefon s ugrađenim softwareom za praćenje stanja u organizmu (FOTO: UVA Health)

Jedna od zamisli ovog projekta jest reguliranje glukoze u krvi unutar prihvatljivih parametara, između donje i gornje optimalne granice, ovisno o karakteristikama konkretnog pacijenta, nasuprot ustaljenoj praksi regulacije na točno određenu razinu.

„Najveći izazov pred kojim smo se našli prilikom stvaranja umjetne gušterače jest urođeni princip neodređenosti u ljudskom tijelu. Iz dana u dan, iz sata u sat, na tijelo utječu različiti čimbenici, što za posljedicu ima promjenu načina na koji inzulin kontrolira razinu glukoze. Fizička iscrpljenost, stres, promjene razine hormona narušavaju navedenu ravnotežu. Kako bismo bili u stanju kontrolirati spomenute elemente, trebamo duže razdoblje ispitivanja. Stoga je ovo prvo istraživanje gdje ćemo kroz višemjesečno promatranje većeg broja ispitanika biti u stanju registrirati navedene obrasce, a potom i usavršiti naše programske algoritme u cilju kvalitetnijeg kontroliranja glukoze”, otkrio je prof. Francis J. Doyle III, dekan Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences.

Izvor: Harvard University

7 komentara

7 Comments

 1. Shpresa Nura

  11 siječnja, 2016 u 3:51 pm

  …poćelo je,poćelo…

 2. Mirjana Wolf-Wittkowski

  11 siječnja, 2016 u 10:19 pm

  (y)

 3. Inga Marija Vučina

  12 siječnja, 2016 u 2:21 am

  Sve što već postoji, samo eto dodat ćemo i “pametne” telefone, bla, bla, bla…daj 6 igala na tijelo, složi dobru priču i ajmo pokupiti lovu…kome je cilj izliječiti ijednu bolest, profit je na prvom mjestu!

 4. Berislav Komac

  12 siječnja, 2016 u 9:29 am

  Trikoder 😉

 5. Smjesna strana svijeta

  14 siječnja, 2016 u 1:02 pm

  Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

 6. Slobodan Stanimirovic

  14 siječnja, 2016 u 1:51 pm

  Srecan je onaj koji zivi i radi van sistema.

 7. Najbolje borbe / nokauti i ulicne tuce

  16 siječnja, 2016 u 2:06 pm

  E to se trazi …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni tlak (BP) i...

Biljke i životinje

Analiza genoma čovječje ribice ( lat.proteus), na čemu su proteklih godinu i pol dana radili slovenski, danski  i kineski istraživači i znanstvenici, mogla bi...

Oboljenja i poremećaji

Dijabetes tipa 2

Biljke i životinje

Još jedna korist koju imamo od ovih životinja

Oglašavanje