Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

‘Umjetna gušterača’ pomoći će dijabetičarima

umjetna slezena

Iako su razvoj tehnologije i posljedični rast životnog standarda zaslužni za kvalitetniju prehranu i bolju zdravstvenu zaštitu širih društvenih slojeva, navedeni su također imali i negativne efekte po prehrambene navike ljudi, i to prvenstveno kroz povećani unos ugljikohidrata, što je rezultiralo pretilošću i bolestima krvožilnog sustava, ali i eksplozijom broja dijabetičara.

Budući da je riječ o kroničnoj bolesti, bez obzira radilo se o tipu 1 ili pak o tipu 2 s ozbiljnim komplikacijama čak i u slučaju redovitog nadzora, i od koje samo u SAD-u boluju milijuni ljudi, znanstvenici sa Sveučilišta Virginija i Harvarda osmislili su sustav dopreme inzulina u organizam koji simulira rad gušterače. Testiranje navedenog sustava, trenutno ograničenog na bolesnike s tipom 1 dijabetesa, krenut će za koji dan na 240 pacijenata iz SAD-a i Europe.

Kako u slučaju dijabetesa tipa 1 imunološki sistem napada i uništava beta stanice u gušterači, odgovorne za proizvodnju inzulina, nedostatak navedenog u organizmu potrebno je regulirati unosom u organizam izvana, bilo putem injekcija, bilo putem infuzijske pumpe. No, bez obzira metodu unosa, bolesnici moraju stalno pratiti visinu glukoze u krvi kako bi mogli ubrizgati pravilnu dozu inzulina, jer se u suprotnom izlažu ozbiljnim komplikacijama, nerijetko i sa smrtnim ishodom.

Grafički prikaz ljudske gušterače (FOTO: human-anatomyped.net)

Grafički prikaz ljudske gušterače (FOTO: human-anatomyped.net)

Kako bi osigurali kvalitetniji unos inzulina u organizam, znanstvenici s University of Virginia (UVA) School of Medicine i Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) osmislili su sustav koji, ne samo što reagira na trenutno stanje organizma, nego je u stanju i predvidjeti buduće razine glukoze u krvi.

Pritom valja naglasiti kako ‘umjetna gušterača’ nije kopija pravog organa, nego je riječ o automatiziranom sustavu za dostavu inzulina koji kopira ponašanje gušterače kod zdrave osobe. Sustav je zatvorenog oblika, a sastoji se od inzulinske pumpe, sustava za praćenje razine glukoze u krvi smještenog ispod kože te pametnog telefona opremljenog naprednim softverom. Zahvaljujući neprestanom praćenju glukoze u organizmu, ali i cijelog niza drugih varijabli koje prate fizičku aktivnost pacijenta, počevši od krvnog tlaka, preko vrste i količine hrane unesene u organizam pa sve do razine stresa, softver izračunava optimalnu količinu inzulina koju je potrebno ubrizgati u krv.

Pametni telefon s ugrađenim softwareom za praćenje stanja u organizmu (FOTO: UVA Health)

Pametni telefon s ugrađenim softwareom za praćenje stanja u organizmu (FOTO: UVA Health)

Jedna od zamisli ovog projekta jest reguliranje glukoze u krvi unutar prihvatljivih parametara, između donje i gornje optimalne granice, ovisno o karakteristikama konkretnog pacijenta, nasuprot ustaljenoj praksi regulacije na točno određenu razinu.

„Najveći izazov pred kojim smo se našli prilikom stvaranja umjetne gušterače jest urođeni princip neodređenosti u ljudskom tijelu. Iz dana u dan, iz sata u sat, na tijelo utječu različiti čimbenici, što za posljedicu ima promjenu načina na koji inzulin kontrolira razinu glukoze. Fizička iscrpljenost, stres, promjene razine hormona narušavaju navedenu ravnotežu. Kako bismo bili u stanju kontrolirati spomenute elemente, trebamo duže razdoblje ispitivanja. Stoga je ovo prvo istraživanje gdje ćemo kroz višemjesečno promatranje većeg broja ispitanika biti u stanju registrirati navedene obrasce, a potom i usavršiti naše programske algoritme u cilju kvalitetnijeg kontroliranja glukoze”, otkrio je prof. Francis J. Doyle III, dekan Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences.

Izvor: Harvard University

7 komentara

7 Comments

 1. Shpresa Nura

  11 siječnja, 2016 u 3:51 pm

  …poćelo je,poćelo…

 2. Mirjana Wolf-Wittkowski

  11 siječnja, 2016 u 10:19 pm

  (y)

 3. Inga Marija Vučina

  12 siječnja, 2016 u 2:21 am

  Sve što već postoji, samo eto dodat ćemo i “pametne” telefone, bla, bla, bla…daj 6 igala na tijelo, složi dobru priču i ajmo pokupiti lovu…kome je cilj izliječiti ijednu bolest, profit je na prvom mjestu!

 4. Berislav Komac

  12 siječnja, 2016 u 9:29 am

  Trikoder 😉

 5. Smjesna strana svijeta

  14 siječnja, 2016 u 1:02 pm

  Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

 6. Slobodan Stanimirovic

  14 siječnja, 2016 u 1:51 pm

  Srecan je onaj koji zivi i radi van sistema.

 7. Najbolje borbe / nokauti i ulicne tuce

  16 siječnja, 2016 u 2:06 pm

  E to se trazi …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Nije tajna da redovita tjelovježba umanjuje rizik ili čak sprječava nastajanje brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i ateroskleroze. Sada su znanstvenici iz Kopenhagena potvrdili...

Oboljenja i poremećaji

Osobe koje imaju dijabetes, bilo da se radilo o tipu 1 ili 2, moraju svakodnevno paziti na koncentraciju šećera u krvi. Ukoliko primijete da...

Zdravlje i Medicina

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni tlak (BP) i...

Biljke i životinje

Analiza genoma čovječje ribice ( lat.proteus), na čemu su proteklih godinu i pol dana radili slovenski, danski  i kineski istraživači i znanstvenici, mogla bi...

Oglašavanje