Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Ujedinjeni narodi kreću u svoju prvu svemirsku misiju

Kako bi zemljama u razvoju omogućili istraživanja u uvjetima mikrogravitacije, Ujedinjeni narodi potvrdili su kako kreću u svoju prvu, povijesnu svemirsku misiju. Lansiranje je najavljeno za 2021. godinu, a UN će se pritom poslužiti Dream Chaserom, raketoplanom američke kompanije Sierra Nevada Corporation (SNC).

Navedenu informaciju nedavno je objavio UN-ov Ured za svemirske poslove (UNOOSA), i to tijekom održavanja Međunarodnog astronautičkog kongresa u Guadalajari. Podsjetimo, riječ je o okupljanju na kojem i dobri stari Elon Musk objavio svoje planove o kolonizaciji Marsa i to kroz tisuće letova svojih SpaceX brodova.

I dok UN očito nema takav osjećaj za megalomaniju, ipak je riječ o hvale vrijednoj misiji, koja bi brojnim zemljama koje nemaju mogućnost lansiranja vlastitih istraživačkih satelita, mogla pružiti sasvim nove mogućnosti istraživanja svemira.

„Jedan od glavnih zadataka UNOOSA-e jest primicanje međunarodne suradnje na polju miroljubivog istraživanja svemira“, izjavila je u pravom Star Trek stilu ravnateljica navedene organizacije, Simonetta Di Pippo.

„S iznimnim zadovoljstvom mogu reći kako će UNOOSA, u suradnji s našim partnerima iz Sierra Nevada Corporation, postići navedeni cilj kroz otvaranje cjelokupnog mikrogravitacijskog programa svim državama članicama UN-a, od kojih mnoge nemaju infrastrukturu i financijska sredstva neophodna za vlastiti svemirski program“, otkrila je Di Pippo.

Podsjetim, iako je Dream Chaser još uvijek u fazi razvoja, iz SNC-a je prethodno potvrđeno kako se prvi probni let planira do kraja ove godine, dok bi na svoje prvo putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji dotični trebao krenuti 2019. godine. Budući je riječ o multifunkcionalnoj letjelici, koja može prevesti oko 5,5 tona tereta, odnosno sedam astronauta, ne iznenađuje interes UN-a za suradnju.

Ipak, takva usluga neće biti potpuno besplatna za zemlje koje se požele okušati u istraživanju svemira, a što je i logično s obzirom na iznimno visoke troškove svemirskih misija. Srećom, čini se kako će zemlje sudionice misija sudjelovati u troškovima tek u manjem postotku.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....