Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Ujedinjeni narodi kreću u svoju prvu svemirsku misiju

Kako bi zemljama u razvoju omogućili istraživanja u uvjetima mikrogravitacije, Ujedinjeni narodi potvrdili su kako kreću u svoju prvu, povijesnu svemirsku misiju. Lansiranje je najavljeno za 2021. godinu, a UN će se pritom poslužiti Dream Chaserom, raketoplanom američke kompanije Sierra Nevada Corporation (SNC).

Navedenu informaciju nedavno je objavio UN-ov Ured za svemirske poslove (UNOOSA), i to tijekom održavanja Međunarodnog astronautičkog kongresa u Guadalajari. Podsjetimo, riječ je o okupljanju na kojem i dobri stari Elon Musk objavio svoje planove o kolonizaciji Marsa i to kroz tisuće letova svojih SpaceX brodova.

I dok UN očito nema takav osjećaj za megalomaniju, ipak je riječ o hvale vrijednoj misiji, koja bi brojnim zemljama koje nemaju mogućnost lansiranja vlastitih istraživačkih satelita, mogla pružiti sasvim nove mogućnosti istraživanja svemira.

„Jedan od glavnih zadataka UNOOSA-e jest primicanje međunarodne suradnje na polju miroljubivog istraživanja svemira“, izjavila je u pravom Star Trek stilu ravnateljica navedene organizacije, Simonetta Di Pippo.

„S iznimnim zadovoljstvom mogu reći kako će UNOOSA, u suradnji s našim partnerima iz Sierra Nevada Corporation, postići navedeni cilj kroz otvaranje cjelokupnog mikrogravitacijskog programa svim državama članicama UN-a, od kojih mnoge nemaju infrastrukturu i financijska sredstva neophodna za vlastiti svemirski program“, otkrila je Di Pippo.

Podsjetim, iako je Dream Chaser još uvijek u fazi razvoja, iz SNC-a je prethodno potvrđeno kako se prvi probni let planira do kraja ove godine, dok bi na svoje prvo putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji dotični trebao krenuti 2019. godine. Budući je riječ o multifunkcionalnoj letjelici, koja može prevesti oko 5,5 tona tereta, odnosno sedam astronauta, ne iznenađuje interes UN-a za suradnju.

Ipak, takva usluga neće biti potpuno besplatna za zemlje koje se požele okušati u istraživanju svemira, a što je i logično s obzirom na iznimno visoke troškove svemirskih misija. Srećom, čini se kako će zemlje sudionice misija sudjelovati u troškovima tek u manjem postotku.

7 komentara

7 Comments

 1. Renato Repka

  15 listopada, 2016 u 2:13 am

  Kada neznaju napraviti reda na zemlji,idu ga raditi u svemir.Ovo je apsurd svih apsurdeva i čisto preseravanje. 🙂

 2. Josip Zenčić

  15 listopada, 2016 u 3:46 am

  Nek oni pričaje što hoce, ali sve mi ovo smrdecka na unosan biznis…

 3. Damir Šime

  15 listopada, 2016 u 6:51 am

  Mislim da bu bilo ka u odiseji. Neki kotač kod mjeseca …

 4. Alen Štimac

  15 listopada, 2016 u 7:05 am

  What a f…!?!

 5. Markovac Nadia

  15 listopada, 2016 u 7:33 am

  Tek kada bude postojala kakva kolonijica, na drugom planetu, (ako ne i u najblizem sustavu),Zemljani ce moci reci da imaju kakav-takav slabasan back-up.
  Jos nekako se mogu zaustaviti ratovi i zagadjivanja, ali prirodne sile, tipa onih iz svemira ….?

 6. Talo Suljo

  15 listopada, 2016 u 12:43 pm

  krecu u PM raspadaju se po savovima kakav crni svemir

 7. Pero

  18 listopada, 2016 u 7:18 pm

  Pozitivna vijest. Neka se i UN jednom ponasa kao UN.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula tvrtke SpaceX 2. srpnja postala je svjedok i jednoj svemirskoj šetnju, a riječ je o rutinskom događaju, u okviru kojega su NASA-ini astronauti...

Svemir

Ugovor je potpisan te je osigurano mjesto za američkog astronauta u raketi Soyuz...

Svemir

Troje astronauta koji su boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici danas su se uspješno vratili na Zemlju i sletjeli u Kazahstan. Astronauti su se vratili...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Oglašavanje