Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Unatoč rastu razine mora, otočje Tuvalu se širi

Znanstvenici iznenađeni otočjem kojeg su već bili otpisali

Povratak otpisanog otočja, to bi bio sažetak jednog dugotrajnog istraživanja. Sveučilišta Auckland je, naime, ispitivalo promjene u geografiji 9 atola pacifičkog otočja Tuvalu i 101 grebena u razdoblju od 1971. pa do 2014. Radili su to zahvaljujući fotografijama iz zraka i satelitskim snimkama.

Utvrđeno je kako je 8 atola i gotovo tri četvrtine otočja, na iznenađenje znanstvenika, raslo tijekom proučavanog razdoblja povećavajući tako ukupnu površinu otočja za 2,9 posto. I sve to iako se razina mora povećala dvostruko u odnosu na globalni prosjek.

Koautor istraživanja Paul Kench tvrdi kako je njihovo istraživanje, inače objavljeno u Nature Communications časopisu, dovelo u pitanje pretpostavku kako će niski otoci biti sigurno preplavljeni porastom razine mora.

“Mi doživljavamo te pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će naprosto biti preplavljene rastom razine mora, no sve više ima dokaza kako su ti otoci geološki dinamični i kako se stalno mijenjaju. Zaključci istraživanja su možda suprotni očekivanjima s obzirom na rast razine mora u tom području tijekom prethodna pola stoljeća, no dominantna promjena u tijeku tog razdoblja je bila širenje Tuvalu otočja, a ne erozija”, rekao je Kench.

Utvrđeno je kako bi čimbenici poput obrazaca kretanja valova te sedimenti koje nanose oluje ipak mogli poništiti eroziju koju izaziva rast razine mora.

Znanstveni tim iz Aucklanda tvrdi da klimatske promjene ostaju glavna prijetnja niskim otocima, no dodaju kako bi ovakva istraživanja morala potaknuti preispitivanje odgovora na taj problem.

Umjesto zaključka kako su njihovi domovi osuđeni i kako bi trebali gledati na selidbu u Australiju ili Novi Zeland, znanstvenici smatraju da bi stanovnici trebali početi dugoročno planirati ostanak.

“Temeljem ovog istraživanja previđamo puno drukčiji razvoj za Tuvalu tijekom narednih sto godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekivalo”, poručuje Kench. “Uvažamo činjenicu da održivost života ipak počiva na brojnim čimbenicima, no gubitak kopna će biti malo vjerojatni faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua”.

Znanstvenici zasad predlažu seljenje stanovništva na veće atole i otoke koji su se pokazali kao najstabilniji i koji će vjerojatno rasti s rastom razina mora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Trenutno je mapirana površina dvostruko veća od Australije, a preostala površina za mapiranje dvostruko je veća od Marsa.

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća

Zemlja

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pomisliti

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Oglašavanje