Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

United Airlines kupuje 15 supersoničnih aviona od tvrtke Boom Supersonic

Foto: Boom Supersonic

United Airlines dogovorio je kupnju 15 supersoničnih aviona od tvrtke Boom Supersonic, s opcijom povećanja narudžbe na ukupno 50 mlaznih aviona. Taj je ugovor, međutim, još uvijek podložan promjenama, ovisno o sigurnosnim testiranjima koja se još trebaju provesti nad avionima, kao i o sposobnosti tvrtke Boom Supersonic da ih na vrijeme isporuči (jer do sad nisu nikad napravili toliku količinu supersoničnih aviona).

Ako avion prođe sva testiranja, plan je da se prvi primjer u punoj veličini napravi do 2025. godine, prvi let bi trebao obaviti 2026. godine, a do 2029. godine bi mogao već prevoziti prve putnike. Iz tvrtke Boom tvrde da će njihovi supersonični avioni moći letjeti duplo brže od postojećih, odnosno udaljenost između Londona i New Yorka mogli bi prelaziti za 3,5 sata, umjesto za sedam, koliko je potrebno konvencionalnim avionima. Procjena tvrtke Boom je da će karte koštati oko 5.000 dolara po sjedištu, iako United Airlines smatra da je još uvijek prerano za objavljivanje cijena, piše The Verge.

Avion je dobio ime Overture, a trebao bi moći razviti brzinu od 1,7 maha. Njegova dužina iznosila bi 62,5 metara, a letio bi na visini od oko 18.000 metara. Overture bi koristio 100 posto ekološko gorivo, koje bi omogućilo nultu emisiju ugljika. To bi zadovoljilo grupe koje se bore za zaštitu okoliša i koje ukazuju da je avio industrija zaslužna za oko dva posto globalne emisije ugljikovog dioksida.

Zanimljiva stvar je da Boom testira i nove tehnologije koje bi omogućile smanjenje buke prilikom probijanja zvučnog zida. Američki kongres je još 1973. godine iz toga razloga zabranio letove supersoničnih aviona iznad Sjedinjenih Američkih Država. Tu odluku je povukao Trump u listopadu 2018. godine.

1 komentar

1 komentar

  1. Karlo

    19 lipnja, 2021 u 5:35 pm

    Ako su temperature u Kaliforniji 47 C danas u buduće se uz ovakav napad na nebo biti 57 ,pa tko preživi pričat će o suludom napadu na prirodu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Koncept je sad spreman za sljedeću fazu razvoja, u kojoj će se stručnjaci baviti načinom na koji će letjelica funkcionirati i mogućim problemima.

Oglašavanje