Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Upoznajte Bobija – najstarijeg psa koji je ikad živio

Foto: Guinness World Record

Bobi iz Portugala službeno je postao najstariji pas svih vremena, a oborio je Guinnessov rekord star skoro čitavo jedno stoljeće.

Prethodni rekorder bio je Bluey, koji je u dobi od 29 godina i pet mjeseci uginuo 1939. u Australiji, piše BBC.

Bobi je 1. veljače proslavio 30. godina i 226 dana, a navodno je dobro za svoje godine. 30-godišnji pseći rekorder pripada pasmini Rafeiro do Alentejo, koja ima prosječni životni vijek od 12 do 14 godina. Njegovu starost potvrdila je baza podataka kućnih ljubimaca portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Cijeli svoj život, Bobi živi s obitelji Costa u selu Conqueiros, blizu portugalske zapadne obale, a njegovi vlasnici tvrde da radije jede ljudsku hranu nego hranu za pse. Okotio se u skladištu za drva na farmi obitelji Costa zajedno s još tri štenca.

Lionel Costa, koji je tada imao osam godina, rekao je da su njegovi roditelji imali previše životinja u tom trenutku i da su morali uspavati štence, ali Bobi je uspio pobjeći. Leonel i njegova braća skrivali su Bobija od svojih roditelja sve dok oni to nisu otkrili, a Bobi je nedugo nakon postao dio obitelji.

Gospodin Costa kaže da je Bobi “posljednji iz duge generacije životinja” u obitelji Costa i opisuje ga kao “jedinstvenog.”

Bobijeva majka je živjela 18 godina, a ovaj vremešni pas zbog svoje starosti ima problema s hodanjem, a i vid mu je sve slabiji.

“Od štenca koji je na rođenju bio osuđen na smrt do najstarijeg psa koji je ikad živio, Bobijeva priča doista je čudesna”, napisali su u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....