Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Upozorenje psihologa: Ovakvo dječje ponašanje ne smijete tolerirati – sasjecite ga u korijenu!

Ako mu dopustite previše, dijete će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebali odmah reagirati, piše Yumama.

Psiholozi upozoravaju da sljedeće probleme u ponašanju koje nikako ne smijete ignorirati, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu …

1. Dijete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorirati: Vaše dijete je vrlo pričljivo i želi stalno nešto reći ili pitati, a samim tim neprestano prekida vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem se treba iskorijeniti još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tijekom odrastanja.

Kako riješiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da vas ne uznemirava dok razgovarate osim ako situacija nije baš hitna (ili neka barem pričeka dok završite rečenicu). Potrudite se da dok pričate, dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mirno sjedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam kaže ono što je htjelo.

2. Dijete je tijekom igre nasilno

Zašto ne treba ignorirati: Ako se vaše dijete tijekom igre s drugom djecom stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem s agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže odgajati agresivno dijete i ukazati mu na pogreške. Ako ne reagirate na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako riješiti: Recite djetetu kako se nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako netko ponaša prema njemu. Recite mu da će završiti s igrom ako nastavi s agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, primjerice upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami iskorijeniti agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu.

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorirati: Ako vašem djetetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reagira, onda ste već u problemu. Nikako nemojte popustiti i sami učiniti ono što ste tražili od djeteta, jer će tako dijete smatrati da vas može kontrolirati u svakoj situaciji. Ako ne spriječite ovo ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako riješiti: Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite što treba učiniti. Ponavljajte sve dok vas dijete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontrolira, a ne dijete.

4. Dijete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorirati: U redu je ako dijete hoće sebe počastiti čokoladom, ponekad bez pitanja upali televizor ili sjedne za računalo. Međutim, ako dijete počne učestalo uzimati stvari hoće i radi što hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

Kako riješiti: Razgovarajte s djetetom o pravilima koja uvijek moraju poštivati. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dopustite da se vaša pravila često krše, jer će im to prijeći u naviku.

5. Dijete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorirati: Ako vaše dijete “prevrne” očima kada ga kritizirate ili vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nikako nemojte zanemariti ovakvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako to ne spriječite, vaše dijete će se nastaviti tako ponašati. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i učiteljima, jer će misliti da ako vi to tolerirate, da će i oni.

Kako riješiti: Objasnite lijepo djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok vam se ne počne lijepo obraćati.

6. Dijete previše laže

Zašto na treba ignorirati: Ne treba sputavati dječju maštu, ali ako dijete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vrijeme da reagirate. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece mogu utjecati na njih tako što nikada neće prihvatiti tko su doista, već će stalno lagati i smatrati da je to prihvatljivo.

Kako riješiti: Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba reći istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu nitko neće vjerovati i pokušajte to učiniti na osobnom primjeru. Na primjer, ako dijete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga natjerajte da ih opere još jednom, jer mu ne vjerujete i tako će shvatiti lekciju.

60 komentara

60 Comments

 1. Tomislav Vlašić

  25 veljače, 2017 u 11:26 am

  Ako ne sluša treba se stavit ruka na ramena i malo glasnije govorit????, Treba uzet kajiš u ruke i po guzici pa ces vidit sta sluša

  • Miljenko Sekovanic Micko

   25 veljače, 2017 u 11:43 am

   Ha,ha,ha,ni mi stariji nismo od toga umrli,bez brige….šiba se svija dok je mlada…

  • Vjekoslav Zugovic

   25 veljače, 2017 u 12:06 pm

   Ja sam od svog oca dobio samo jednom. Sjecam se i danas nakon vise od 30 godina toga trenutka. Nije mi vise palo na pamet da ne slusam.

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 12:07 pm

   Tko kaže da vam i sad ne fali malo batina? Zar nije jadno da ne znate s djetetom pa ga morate udarat da bi slušalo?

  • Vedran Ožir

   25 veljače, 2017 u 12:09 pm

   Ako roditelj mora izmlatiti dijete da bi ovo naučilo nešto, onda je vjerojatno propustio napraviti nešto drugo ranije.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 12:12 pm

   Mislav Sokacic Zar nije jadno da dijete trci po city centru i dere se da hoce novi telefon i mama mora kupiti? Pa ti pricaj sa njime u sre centra sa rukom na ramenu dok te trista ljudi gleda ko retardirana

  • Vedran Ožir

   25 veljače, 2017 u 12:15 pm

   Ne odgaja se dijete u shopping centrima nego doma.

   U shopping centrima se samo pokazuje što je dijete doma naučilo. Ili nije naučilo.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 12:17 pm

   Vedran Ožir Dođi u mene na posao u centar pa ces vidjeti koliko retardirano odgojene djece ima po ducanima.

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 12:25 pm

   Potreba za udaranjem je pokazatelj neodgoja. Uostalom, moje pitanje i dalje stoji – treba li i odrasle onda udarati? (i tko bi ih udarao) Mnogi roditelji su neodgojeni pa maltretiraju djecu i nameću im svoje predrasude.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 12:30 pm

   Mislav Sokacic Ovisno koliko su loše odgojeni, tipa onog decka sta je probo curu trudnu i ubio je ako si citao.. njega treba udarati.. nebitno, ti krivo svacas udaranje, neces prebiti dijete i stvorit mu masnice oko oka, nego ces ga kazniti jednom, cisto da osjeti, stavit ga da kleći pola sata, sigurno nece umrjeti ako ga malo udaris po guzici. Malo preuvelicavate udaranje pa mi nema smisla komentirati sa vama bilo sta, ti imas u glavi udaranje djeteta za svaku sitnicu sta napravi, pravis od muhe slona

  • Augustin Sosic

   25 veljače, 2017 u 12:39 pm

   Mislav Sokacic pametujes a pojma nemas…oslo je sve u kurac otkad se na dicu ni jace brecnit ne mozes…di su ona vremena kad bi na pogled zna sta stari/stara oce od tebe,di je kad bi prolazio kraj starijega i ne pozdravit ga eto ti davle predike po cilu dan…siba je iz raja izasla, pogledaj danasnju dicu ne smis ga ni pohvalit jebe ti mater u lice i gore…sinko moj samo ti drzi dijalog sa svojima ja iman svoje metode kakvima sam i ja odgajan…

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 12:41 pm

   Augustin Sosic Ma u pravu je on na jednom djelu, nebi se djecu trebalo zlostavljat, ali treba se kaznjavati sa nekim nacinima da osjete na goloj kozi sta nevalja

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 12:44 pm

   dječaci, jeste li vi odgojeni? Po čemu to znate? što je svrha odgoja? Što je odgoj uopće?
   Prvo: ne. Ostala: ne znate.
   Ne možeš reći “ovisi koliko su loše odgojeni” a ne krivit sebe samog zbog toga što ne znaš što je odgoj i kako se odgaja.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 12:46 pm

   Mislav Sokacic Ajde ti odgajaj djecu neda se meni prepirat stobom, nemoj zaboravit ruku na rame i malo povecanim tonom ‘ne to nije dobro’ !! sretno 😉

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 1:00 pm

   Ne da se tebi razgovarat, zato jesi sklon nasilju. Ovdje je “odgoj” toliko pojednostavljen da liči na dresuru. Razmišljaj o razlici.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 1:04 pm

   Mislav Sokacic Ja sklon nasilju o cemu ti pricas sinko, ti nemas pojma skim pricas na facebooku i dajes predrasude o drugima ovisno o tome sta su oni napisali. Ti imas problema sa psihom jer zamjenjujes facebook sa stvarnoscu. Ja sklon nasilju u zivotu se nikad nisam potukao, niti su me roditelji tukli, a opet ti pricas sta ti padne napamet. Samo ti odgajaj na svoj nacin kani se mene ajd =)

  • Vedran Ožir

   25 veljače, 2017 u 1:09 pm

   Mislim da dolazi do preskoka u razmišljanju.

   Od konstatacije da su današnja djeca prezaštićena dolazi se do zaključka da je “batina iz raja izašla”.

   Mislim da je to previše pojednostavljen model. Postoji cijeli spektar izmedju odgoja kakav se prakticirao prije 50 i više godina te danas.

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 1:10 pm

   Vedran Ožir kratko receno oslo sve u kurac 😀

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 1:25 pm

   Ošlo kad ti vidiš samo ekstreme i nesklon si razmišljanju. Imaš defanzivan stav ili se pjeniš i napadaš-ako si bespomočni u pitanju. Nego po čemu zaključit nego po tome što si napisao? Lijepo sam ti rekao da je ono skoro pa dresura i da razmišljaš, što više treba

  • Tomislav Vlašić

   25 veljače, 2017 u 1:27 pm

   Mislav Sokacic nije to sve znam i ugrist katkad

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 1:44 pm

   Ja znam da ti možeš i mnogo više. Razmisli o rečenom i bit ćeš zadovoljniji, dijete će ti biti zadovoljnije i svijet ljepše mjesto…

  • Marija Petričević

   25 veljače, 2017 u 1:50 pm

   Ne znam jel itko od vas ima djecu al evo ja imam maloga od 2 ipo godine, on jos ne prica ali dosta razumije i sad ja sam protiv nasilja i protiv toga da se tuce djecu ali kako ces ti dijetetu od 2 ipo godine objasnit da se nesto nesmije ako on ne prica i s njime ne mozes razgovarat i ja mu sto puta na lijepi nacin kazem to se ne smije to je opasno al on opet i opet a kad dobije malo po peleni onda vise nece. Danasnja djeca su skroz drugacija em nemaju postovanja prema nikome niti straha evo bas sta augustin govori prije bi te roditelji samo pogledali znao bi da nesmis niti promislit napravit nesto lose. Danasnja djeca su napredna ali puno neposlusna tako da mi se jos cini da je siba iz raja izasla za neke stvari..

  • Tomo Majstor

   25 veljače, 2017 u 2:05 pm

   Strašno!!!!! Ajd još mogu i razumijeti muške, ima svakojakih idiota koji zagovaraju fizičko zlostavljanje svoje ili tuđe djece. Ali kada to majka napiše za svoje dijete to je nešto najstrašnije što može biti.

  • Vjekoslav Zugovic

   25 veljače, 2017 u 3:26 pm

   Sto je vece fizicko ili psihicko zlostavljanje kad djete dobi malo po guzici kad ne slusa ili ga roditelji hrane parama kompjuterima i mobitelima pa potonji niti ne zna za da se u zivotu mora puno toga zaraditi. Jako puno djece danas je potonjeg odgoja i nije spremno za zivot. Sve je dobro dok su roditelji tu i dok moze k njima a kasnije nema kud pa onda imamo isfrustrirano drustvo bez radnih i socialnih navika i koje propada.

  • Ines Vessel

   25 veljače, 2017 u 3:35 pm

   Sudeći po tvom odgovoru, jasno je da si i sam odgajan metodom batina.. odrastao čovjek koji ima poriv udarati malo dijete jer se ono u određenom trenutku ne ponaša onako kako bi to on htio, a premalo je da bi znalo sva pravila i norme ponašanja, je čovjek koji je i sam nezreo i emocionalno nestabilan. Nasilje ne riješava ništa, agresijom nećeš prekinuti agresiju, moraš napraviti potpuno suprotno ako hoćeš izaći iz začaranog kruga. Inače samo stvaraš frustracije.

  • Ines Vessel

   25 veljače, 2017 u 3:35 pm

   Sudeći po tvom odgovoru, jasno je da si i sam odgajan metodom batina.. odrastao čovjek koji ima poriv udarati malo dijete jer se ono u određenom trenutku ne ponaša onako kako bi to on htio, a premalo je da bi znalo sva pravila i norme ponašanja, je čovjek koji je i sam nezreo i emocionalno nestabilan. Nasilje ne riješava ništa, agresijom nećeš prekinuti agresiju, moraš napraviti potpuno suprotno ako hoćeš izaći iz začaranog kruga. Inače samo stvaraš frustracije.

  • Anamaria Orleanska

   25 veljače, 2017 u 4:16 pm

   Najlakse je slabijeg udarati. To je za one roditelje koji se ne bave dicom. Toj metodi odgoja pristupaju roditelji koji su odsutni,koju kupuju mir s djecom. A oni roditelji koji stvaraju ljude od djece, svojim ce modelom ponasanja pokazat prihvatljivo socijalno ponasanje. Jer dica su ogledalo.

  • Anamaria Orleanska

   25 veljače, 2017 u 4:20 pm

   Scene po trgovackim centrima prozivljavaju roditelji koji NE ODGAJAJU i onda ih dica na taj nacin kaznjavaju. Namjerno u javnosti jer znaju da takva ucjena ima efekta! Dica vole pravila,granice i vodstvo ako nesto od toga izostane dobijes malog teroristu koji skrece paznju na sebe takvim i gorim potezima.
   Ovaj manijak sta je ubio curu je upravo takav nastao jer su ga s lovom usutkavali. Umisto da su ga vodili i odgajali!

  • Dine Čorkalo

   25 veljače, 2017 u 4:26 pm

   Kod mene scena nema.
   Nikad nisu ni postojala.
   Zna se tocno sta se smi a sta ne smi.
   Ipak sam ja svojoj dici autoritet i odgajatelj a ne prijatelj. Amen

  • Mislav Sokacic

   25 veljače, 2017 u 5:05 pm

   Vjekoslave zašto misliš da postoje samo te dvije mogučnostib-batina ili razmazivanje? Ako si sam neodgojen i malo dijete će bit jer nisi uzor.
   Dino promašuješ temu. Ne radi se o hvaljenju ili pokušajima već o tome da se utvrde metode odgoja. Reci nam kako tvoje dijete zna ” tocno sta se smi a sta ne smi.”

  • Vjekoslav Zugovic

   25 veljače, 2017 u 5:24 pm

   Ines vessel bas naprotiv. Imao sam sto sam htio ali i tadio za to. Koliko sam mogao i sto sam mogao. Mene vise zabrinjavaju takvi kakva ste vi koji ne mogu naci sredine nigdje pa tako niti kod odgoja djece. Jer takvi uskogrudni ljudi koji nisu u stanju prihvatiti tude mjere odgoja (sto nisu batine) po meni nisu u stanju odgojiti niti svoju djecu. Problem je sto niti sami niste vise sigurni sto je maltretiranje pa stoga odgajate idiote i magarce jer niste u stanju uvidjeti druge metode koje funkcioniraju na drugoj djeci. Pa zar su djeca klonovi i jedno pravilo vazi za sve. O cemu mi raspravljamo o djeci gotovanima koja nikad nece osjetiti nista i sve dobiti na pladnju te nece biti sposobna misliti za sebe jer im uvijek netko servira gotov.

  • Vjekoslav Zugovic

   25 veljače, 2017 u 5:25 pm

   Mislave, ne mislim ali ove rasprave idu u smjeru crno bjelo

  • Dine Čorkalo

   25 veljače, 2017 u 6:00 pm

   Dine,mama sam.
   Pravila se postavljaju u samom pocetku kad dite krene s razumijevanjem sta zapravo znaci NE.
   Moji su strogo odgajani jer sam ja nazalost mama i tata u nasem slucaju.
   Tata je nazalost odsutan vise od 6 mjeseci godisnje.

  • Anamaria Orleanska

   25 veljače, 2017 u 6:06 pm

   Ja sam roditelj vec skoro 6 god. I stvarno sam se nagledala svakakvih situacija. I moje iskustvo je takvo da nikad dite nije problem nego roditelj. Dica ce radit gluposti ako nemaju vodju-autoritet. Ako se osjecaju zanemarena i osamljena.
   Problem je kapitalizam. Nema se vrimena za dicu.

  • Dine Čorkalo

   25 veljače, 2017 u 6:07 pm

   Upravo to Anamaria

  • Ivo Brkovic

   25 veljače, 2017 u 8:28 pm

   Aj što seru ovi što nemaju dice, dica su čitav spektar ponašanja i to što neki roditelj udari svoje dite ne znači da je loš roditelj. Ja sam kao mali dobio batine svaki put kad bi zasrao a znao sam užasno i ne zato što mi je nedostajalo pažnje nego što sam umislio da mogu da radim sve i nisam uopće toliko loš ispao. Sa druge strane susjedi u blizini nikada svoga malca nisu udarili u životu a znam jer sam često kao dite bio kod njega, sve je bilo u fazonu nemoj to sine nemoj ovo, a u školi petarde drugoj dici u kapuljače stavljao, gurao ih u potok, kad je odrastao postao narkoman i rekao ocu da ne želi da radi i da će da živi od njegove mirovine. Toliko o savršenom odgoju zato sve više današnjih mladih se ponašaju ko debili ko da je čitav svijet njihov

  • Mislav Sokacic

   26 veljače, 2017 u 12:09 pm

   Ivo sad si “čitav spektar ponašanja” sveo na svoj primjer i naivnome izgleda da je nešto dokazano. Onda će se javit netko sa suprotnim primjerom i ti neš znat što dalje. To što ti misliš da is solidno ispao misle mnogi za sebe a možda je bitno dokazat da si takav ispao baš zbog batina, kaj ne? ili mžda unatoć batinama..

  • Anamaria Orleanska

   26 veljače, 2017 u 12:55 pm

   Ivo Brkovic taj tvoj susid je takav ispao jer je imao pasivne roditelje koji ga mole da bude dobar.
   A mali je to znao i zato je njima za inat otisao izabranim putem.
   Dica vole AUTORITET.
   Autoritet se ne postavlja iskljucivo batinom. Za batinom posezu nestrpljivi,nervozni roditelji. Autoritet se postavlja na nacin da ti dite viruje. Da te postuje,tvoje godine, i iskustvo. Ali kako ce dite postovat i virovat roditelju koji i sam nije na cisto sa sobom. Nikad ne podcijenjuj inteligenciju malih ljudi (djece) sve oni vide,zbrajaju,oduzimaju i mnoze i stvaraju sliku o nama i svijetu.
   Ne mozes dite prevarit.

 2. Miljenko Sekovanic Micko

  25 veljače, 2017 u 11:28 am

  Ne vidim da ova tema baš nešto interesira roditelje….a trebala bi…jer kad ih učitelji preuzmu u svoje ruke,gotovo je,oni su već formirani gotov proizvod,nema više preodgoja….a onda je obrazovni sustav kriv za njihovo devijantno ponašanje…čitajte malo mamice i tatice…

 3. Mirko Jankovic

  25 veljače, 2017 u 11:57 am

  Upravo djeca psihologa su najgora djeca!
  (prakticki pristup dokazan)
  🙂

  • Ema Malik

   25 veljače, 2017 u 1:31 pm

   A baš…njihova djeca najprije nauče govoriti engleski koliko bulje u tv, jer su stalno zauzeti tuđom djecom

 4. Mislav Sokacic

  25 veljače, 2017 u 12:06 pm

  dresura i fantazija

 5. Petar Barić

  25 veljače, 2017 u 1:34 pm

  Blablablabla,psiholozi su najveći idioti koji postoje.

 6. Tomo Majstor

  25 veljače, 2017 u 1:49 pm

  Uz dužno poštovanje prema psiholozima ovaj članak je hrpetina najobičnijih gluposti a i sam naslov upućuje na to da ga bilo koji razuman roditelj ne treba ni čitati. Ovdje se polazi od pretpostavke da djeca sam od sebe nauče tako reagirati ili tako se ponašati što je malo žešća glupost . Djeca su preslika svojih roditelja i sve greške koje rade su greške koje su naučili od roditelja pa tako ispada da roditelji ispravljaju svoje greške kažnjavajući svoje dijete. Užas! Posebna priča su oni koji i pomisle da bi fizički naudili svojem djetetu. Takvi nisu ni zaslužili imati ga.

 7. Davorka Medved

  25 veljače, 2017 u 2:09 pm

  Ako niste hrabri napisati u naslovu koje je to ponašanje, neću ni otvarati jer iza svakog bombastičnog klikojeda u pravilu stoji hrpa gluposti. Da imate kvalitan sadržaj ne bi vam trebale ove niske fore. Sramite se! I još se zovete Znanost?!

  • Znanost.com

   25 veljače, 2017 u 3:36 pm

   Čisto sumnjamo da bi šest vrsta ponašanja stalo u jedan naslov.

  • Vesna Lokar

   25 veljače, 2017 u 3:39 pm

   Nemojte otvarati. Zašto bi pročitali nešto korisno i poučno? Lakše je izvoditi zaključke iz naslova i gledati sličice. 😉

  • Mirko Jankovic

   25 veljače, 2017 u 3:49 pm

   Problem nastaje, kada stavite naslov, Upozorenje Psihologa?! Tko su ti ljudi, koja su to istrazivanja ili je tako najlakse prikriti izvore ili su sumnjivi izvori ili nesto trece.
   Ocito je da se sve financira od klikova na internetu, pa cak i FB ali bilo bi dobro kada se danas u novinarstvu stavljaju clanci daju neki izvori. Takoder autor clanka bi bilo dobro da ima pravo ime, nije potrebno prezime ali tipa ghost i sl. govori o ozbiljnosti nekoga i necega.
   A sada ghost desni klik na mene i provjeri tko sto s cime se bavi jer ipak je doba interneta i stockinga.

  • Davorka Medved

   25 veljače, 2017 u 4:45 pm

   Vesna Lokar, zato što sam čitala i čitam i naslove i članke (a ne samo naslove kako vi sugerirate) zato sam i napisala gornji komentar. Naslovi koji navode i mame na otvaranje obično ne kriju supstancu vrijednu spomena. A kada se netko naziva Znanost trebao bi znati bolje od toga. Da je iza takvog clickbait naslova najveće znanstveno otkriće u dječjoj psihologiji, takav članak NE OTVARAM. I ne samo to, nakon što to nekoliko puta ponove, prestajem ih pratiti. Dobro je za onoga tko se bavi tim poslom čuti i ovakvo mišljenje pa ga staviti u statistiku.

  • Davorka Medved

   25 veljače, 2017 u 4:55 pm

   Mirko Janković, upravo tako kako ste rekli.

 8. Marija Umićević

  25 veljače, 2017 u 2:30 pm

  Da su današnja djeca odgajana kao generacije naših roditelja ne bi bilo ovakvih ljudi kakvih ima danas, mislim da današnji psiholozi,čast iznimkama, trebaju psihologe.. U svakom žitu ima kukolja ali ovo danas nema smisla…previše nepotrebnih savjeta, svi se prave pametni, ovaj radi ovako ovaj onako… Hallllooo to nisu eksperimenti nego naša djeca i zato odgajajmo ih kakva želimo da budu , jer nije ni svako dijete isto da sve pali kod sve djece…

 9. Jasmin Begić

  25 veljače, 2017 u 2:37 pm

  Ines Begić

 10. Amela Amelie

  25 veljače, 2017 u 2:42 pm

  Odličan tekst. Točno opisuje moj problem sa 4-godišnjakom. Zaista izmiče kontroli i ne znam kako dalje.

  • Filip Nemeti

   28 veljače, 2017 u 12:07 am

   Provijerite da li se možda radi o ADHD-u, jer ako se doista radi o tome, onda nećete puno postići koliko got se trudili. Uz dužno poštovanje, kažem vam samo.

  • Amela Amelie

   28 veljače, 2017 u 8:37 pm

   Hvala Filip! Na žalost ovdje u Sarajevu je jako teško dobiti bilo kakvu dijagnozu za djecu sa ovim problemom. Defektolozi, dječji psiholozi, logopedi i slični stručnjaci se nekako ograđuju riječima “Ne može se ništa znati do navršenih 7 godina” . Tako da se samo vrtimo u krug. Najveći napredak i pomoć stiže iz vrtića, divnih učiteljica i okoline, na moju veliku sreću.

 11. Rosana Cafuk

  25 veljače, 2017 u 3:29 pm

  A da ovi psiholozi jednostavno ispare?Djecu nitko ne radja ni radi njih,ni radi drzave.Klinci kad se rode imaju vec svoj karakter i nisu svi isti.To su mali ljudi i jedino kaj je bitno ne im lagati i ne ih omalovazavati.

 12. Siniša Denčić

  26 veljače, 2017 u 2:19 am

  Ovo je pseudopsihološki članak.

 13. Kruno Jelinović

  26 veljače, 2017 u 9:37 pm

  Hrvoje Jelinovic

 14. Kruno Jelinović

  26 veljače, 2017 u 9:41 pm

  Marin Šodan, Katarina Krnić, Vinko Marinković Antonela Plenković

 15. Filip Nemeti

  28 veljače, 2017 u 12:05 am

  Psiholog nema pojma šta priča. Ovo je klasično ponašanje nekog djeteta sa ADHD-om. U više slučajeva ovo se da donekle ispraviti dobrim odgojem, ali nemože se na svakom djetetu.
  “1. Dijete vas prekida dok govorite”
  – Obično dok se to često događa onda je to znak da bi se moglo radit o ADHD-u, jer dijete prekida sugovornika zbog toga jer bi u više slučajeva zaboravilo šta je htjelo reći. Možete ga učit ne upadat u riječ, ali ponekad te stvari jednostavno idu automatski.
  “3. Pravi se da vas ne sluša”
  – Isto tako, jedan od klasičnih simptoma ADHD-a. Dijete se možda pravi da ne sluša, jer se vjerojatno ljuti na slušatelja, a ako se radi o ADHD-u onda se dijete NE pravi!
  Ja sam bio najbolje odgajan koliko je bilo u mogučnosti. Kad su me poslali u dučan po banane, ja sam došao u dučan, malo razgledavao police, kupio sam bombone i otišao kući. Kad sam došo doma, pitali su me zašto nisam donio banane?…A ja sam jednostavno zaboravio na banane i pitao ih “kakve banane?”.
  Drugi puta sam si zapisao na papir (ili su oni meni), pa sam stavio u džep. Isto tako došao u dučan, pa sam opet uzeo nešto drugo, jer sam zaboravio da mi je “podsjetnik” bio u džepu.
  Takvih stvari ima više, al ovo je samo jedan od primjera. Dijete se može truditi biti poslušno, ali ponekad se može raditi o ADHD-u.
  Nije da sad nešto branim neposlušnost, jer pravilan odgoj itekako puno znaći, samo imam iskustva sa ADHD-om. Pa samo kažem…
  Vrlo čudno za psihologa da nije ništa spomenuo o ADHD-u.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...