Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Uskoro bi se PTSP mogao otkriti uz pomoć krvnog testa

Uskoro bi se PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) mogao dijagnosticirati jednostavnim krvnim pretragama.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj su u svojim istraživanjima otkrili genetske promjene kod vojnika koji su se vratili iz Afganistana.

PTSP može nastati zbog zastrašujućih ili stresnih događaja koji mogu uzrokovati nesanicu, noćne more, depresiju ili osjećaj krivnje. Sve do sada se dijagnosticirao nakon što bi sami bolesnici prijavili svoje simptome. Mnogim ljudima je to bilo jako teško, posebno kada se radilo o pripadnicima vojske.

Znanstvenici su pronašli promjene u mikroRNK molekulama. One reguliraju aktivnost gena za razliku od DNK koje pišu genetske kodove za razne funkcije u tijelu.

Osam veterana je sudjelovalo u istraživanju. Kod njih su pronađene razlike u 40 mikroRNK u usporedbi s vojnicima koji nisu sudjelovali u borbama. Kod tih vojnika su pronađene razlike u samo 27 molekula. MikroRNK može cirkulirati po ljudskom tijelu i može se otkriti u krvi. To znači da bi pretraga krvi mogla otkriti abnormalnosti.

Voditelj studije dr. Laurence de Nijs je rekao: “Većina negativnih iskustava ne ostavlja negativne psihološke posljedice. Međutim, ljudi koji dožive strašan stres ili traumu, ne mogu ih se lako riješiti. Zbog toga nastaje PTSP.”

PTSP se ne javlja samo kod vojnika, već se može razviti i zbog spolnog zlostavljanja, prometnih nesreća ili terorističkih napada. On se može pojaviti tjednima, mjesecima pa čak i godinama nakon traumatskog događaja.

PTSP pogađa 1 od 3 osobe koje su doživjele traumu, ali znanstvenici još uvijek ne mogu utvrditi zašto se kod nekih osoba PTSP pojavljuje, a kod nekih ne. Ono zbog čega je važno što ranije prepoznati i početi liječiti ovaj poremećaj jest činjenica da osobe koje pate od PTSP-a često počine samoubojstvo jer ne vide izlaz iz svoje situacije.

5 komentara

5 Comments

 1. Aleksandar Meduric

  4 rujna, 2017 u 8:05 pm

  Bez brige, razviti će se tržište odgovarajućih uzoraka da odgovara potrebnim vrijednostima.

 2. Viki Vikic

  5 rujna, 2017 u 5:08 am

  a kako ce otkriti glupost? moze li se to izmjeriti?

 3. Pero

  5 rujna, 2017 u 9:16 pm

  “…..činjenica da osobe koje pate od PTSP-a često počine samoubojstvo jer ne vide izlaz iz svoje situacije.” nema previše veze sa onih 300.000 prekobrojnih Hrvatskih branitelja. Njihov izlaz,ulaz, želja, privilegija a i jedini razlog što su si sredili papire dfa izgleda kao da su bili uz HV je mirovinica.
  Zamislite da se taj krvni test odobri kao siguran i točan.
  U Hrvatskoj bi nastala pobuna chemitralsa.
  Oće nas potrovati da bi nam uzeli zaslužene privilegije.
  Pa nisam ja krvave gaće nosao na svome ratnom putu 1993. i 1994. u okolici Črnomerca.
  Šta oni znaju. Ja svaki dan tučem ženu kad se vratim pijan iz birtije
  s propalim listićem iz kladionice.
  Ako to nije PTSP pa što su onda k vragu ta četiri slova?
  Srpsko maslo se uvuklo u sve pore svjetskoga društva, sve države i sve firme svijeta osim naravno prijateljskog nam SSSR-a da bi uništili nas nas Hrvate i mene ostavili bez para za kladionicu a sutra imam siguran par.

 4. Marijan Korade

  5 rujna, 2017 u 10:29 pm

  mnogi će izgubit penziju

 5. johan

  14 rujna, 2017 u 7:32 pm

  U slucaju testiranja bi stvaro dobio PTSP zbog straha od gubitka mirovine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije....

Psihijatrija

Dobrobit za mentalno zdravlje

Oboljenja i poremećaji

Rano otkrivanje rezultira stopom preživljavanje od 98-99%

Oboljenja i poremećaji

Rezultati velike desetogodišnje studije