Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Uskoro ćemo jesti i umjetno meso

Foto: Shutterstock

Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju. Znanstveni tim na čelu sa Vladimirom Mironovim razvijaju `in vitro meso` koje čiji će rok trajanja biti i do par godina.

Dr. Mironov sa Sveučilišta u Južnoj Carolini već deset godina radi na umjetnom uzgoju mesa koje je uspio proizvesti pomoću embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

Mironov se nada provesti prvu degustaciju ovog mesa ove godine između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. `Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo stoljećima, poput piva i kruha, koje su prihvaćene, a koje su zapravo produkti biotehnologije`, rekao je Nicholas Genovese, jedan od znanstvenika na projektu, a prenosi Daily Mail.

Izvor: dnevnik.hr

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...