Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Uskoro ćemo jesti i umjetno meso

Foto: Shutterstock

Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju. Znanstveni tim na čelu sa Vladimirom Mironovim razvijaju `in vitro meso` koje čiji će rok trajanja biti i do par godina.

Dr. Mironov sa Sveučilišta u Južnoj Carolini već deset godina radi na umjetnom uzgoju mesa koje je uspio proizvesti pomoću embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

Mironov se nada provesti prvu degustaciju ovog mesa ove godine između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. `Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo stoljećima, poput piva i kruha, koje su prihvaćene, a koje su zapravo produkti biotehnologije`, rekao je Nicholas Genovese, jedan od znanstvenika na projektu, a prenosi Daily Mail.

Izvor: dnevnik.hr

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...

Oboljenja i poremećaji

Unos povrća, mliječnih proizvoda te mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi jedna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition....

Biologija

Dioba stanica temeljni je proces kod svih oblika života, koji se u većini slučajeva provodi ujednačeno i bez greške. Međutim, kada se dogode pogreške...