Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Utječe li postporođajna depresija na razvoj mozga kod beba?

Foto: Pixabay

Novo istraživanje sa Sveučilišta McMaster otkrilo je da psihijatrijska pomoć majkama s postporođajnom depresijom rezultira zdravim promjenama u mozgu njihovih beba.

Studija, objavljena u časopisu Depression and Ancision, pokazala je da liječenje majki koje su imale postporođajnu depresiju pomoću kognitivno-bihevioralne terapije (CBT) nije samo pomoglo mamama, već je rezultiralo prilagodljivim promjenama u mozgu i ponašanju njihove dojenčadi.

Točnije, nakon majčinog liječenja, njihova su dojenčad pokazala zdrave promjene u svom živčanom i kardiovaskularnom sustavu. Također je primijećeno i da bolje reguliraju svoje ponašanje i emocije i od strane majki i od očeva.

“Zapravo, otkrili smo da se nakon liječenja njihovih mama moždana aktivnost njihovog djeteta normalizirala na razinu koja se vidi kod naše zdrave dojenčadi”, rekao je Ryan Van Lieshout, stariji autor studije, psihijatar i izvanredni profesor psihijatrije i bihevioralne neuroznanosti na McMasterovoj medicinskoj školi Michael G. DeGroote.

Dodao je kako je dobro poznato da djeca žena s postporođajnom depresijom imaju promjene u funkcioniranju mozga zbog kojih je vjerojatnije da će kasnije u životu razviti emocionalne i probleme u ponašanju. Međutim, prije se nije znalo može li liječenje postporođajne depresije majke preokrenuti te promjene.

“Vjerujemo da je ovo prvi put da je itko pokazao da liječenje postporođajne depresije kod majki može dovesti do zdravih promjena u fiziologiji mozga njihove dojenčadi, što je nalaz za koji mislimo da pruža mnogo dobrih vijesti”, rekao je.

“Ova studija pokazuje da bi kognitivno-bihevioralna terapija, tretman koji je kratak, isplativ i preferiran od strane žena, mogla potencijalno smanjiti međugeneracijski prijenos rizika s majke na dijete.”

Tko je sudjelovao u studiji?

U studiji je 40 dojenčadi žena s dijagnozom postporođajne depresije uspoređeno s 40 dojenčadi majki bez depresije prema dobi, spolu i socioekonomskom statusu. Majke s postporođajnom depresijom primile su devet tjedana grupni CBT. Sva su dojenčad testirana prije liječenja i devet tjedana kasnije, uključujući upitnik o ponašanju dojenčadi koji su ispunili majka i njezin partner.

Studiju je podržala globalna Zaklada za istraživanje mozga i ponašanja sa sjedištem u SAD -u

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Izgleda da je internetska kongitivno-bihevioralna terapija (CBT) za depresiju više-manje jednako učinkovita kao i tradicionalna CBT. Bar je to zaključak međunarodnog istraživanja u kojem...

Psihijatrija

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, u suradnji s nizozemskim znanstvenicima, otkrili su da određeni metaboliti – male molekule nastale procesom...

Psihologija

Roditeljstvo uglavnom donosi veliku radost, no ne uvijek. Roditeljstvo također uključuje izazove, stres, a za neke ljude može izazvati depresiju. Novo istraživanje sa Sveučilišta...

Zdravlje i Medicina

Tim istraživača sa sveučilišta McGill otkrio je da su mlade odrasle osobe koje percipiraju višu razinu socijalne podrške prijavile manje problema s mentalnim zdravljem....

Oglašavanje