Connect with us

Znanost

Tehnologija

Vaš router troši kao hladnjak

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i hladnjak.

Stoga bi trebalo obratiti pozornost na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite i uvjeriti se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se router ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi router koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.

1 komentar

1 komentar

 1. Bane

  listopad 24, 2019 kod 12:32 am

  Niti kraćeg, niti besmislenijeg teksta sa gomilom netačnosti i proizvoljnosti.

  Kućni ruter obično troši (prosječno) 6 Wh, a tipično 2-25 Wh. Ili 144 Wh na dan. Nađite mi frižider koji troši manje, odmah kupujem pet, za svu familiju po jedan.

  Vrijeme kada se “telefonska linija trošila” je vrijeme modema i analognih linija. Danas nema šta da se troši jer se njome prenosi informacija (napon), a ne struja. Htjeli ili ne, vi uvijek imate napon na telefonskoj liniji. Ako ste pak mislili na DSL ili ADSL, opet tu nema šta da se “troši”, jer gotovo da nema struje.

  Ugasite li Wi-fi, uštjedećete… možda i cijelih 300 Wh mjesečno, a s druge strane nećete uštjedeti ništa jer će ruter ranije crći od gašenja/paljenja.

  I… pozdravite tu UBA. Ako su ovo oni napisali, bojim se da kraj svijeta kojeg znamo nije daleko.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Tehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh