Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Vatrena kugla eksplodirala iznad Tokija snagom 165 tona eksploziva

Međunarodna organizacija za meteore je priopćila da je meteorit bio vidljiv iz svakog dijela japanske regije Kanto.

Foto: YouTube Screenshot / KAGAYASTUDIO

Nebo iznad Tokija osvijetlila je eksplozija vatrene kugle popraćena zvučnim praskom.

Objekt je snimljen prošlog tjedna, u četvrtak rano ujutro oko 2 sata po lokalnom vremenu, a na nebu su se nekoliko sekundi mogle vidjeti zelene i ljubičaste nijanse prije nego što je nestao.

Vjerojatno je riječ o malenom asteroidu koji je ušao u našu atmosferu, a registrirale su ga stanice diljem svijeta. Međunarodna organizacija za meteore je priopćila da je meteorit bio vidljiv iz svakog dijela japanske regije Kanto.

“Uspjeli smo izračunati izvor energije ulazećeg asteroida koja iznosi oko 165 tona eksploziva”, izjavili su iz organizacije.

Međunarodna organizacija za meteore procjenjuje da je objekt mogao biti promjera 1,6 metara s masom od oko 1,8 tona (1,6 metričkih tona). Usporedbe radi, meteorid koji je eksplodirao iznad Rusije 2013. godine i raznio tisuće prozora u gradu Čeljabinsku vjerojatno je bio 10 do 20 puta masivniji, prenosi CNET.

Vatrene kugle su zapravo uobičajena pojava, ali su vrlo rijetko dovoljno velike da proizvedu sonični prasak, posebno kad prolaze iznad najvećih gradova svijeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Što je uzrokovalo eksploziju još nije poznato, a prototip SN5 je već spreman za testiranje.

Svemir

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije. Pojasnili su da meteorit sadrži...

Astronomija

Prvi put gledamo ovakovo što

Biljke i životinje

Ovo hodajuće "kemijsko oružje" se pretvara u kamikazu zbog dobrobiti svoje kolonije

Oglašavanje