Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Veliki napredak u liječenju multiple skleroze

Prva faza kliničkog testiranja nove metode liječenja multiple skleroze pokazala se sigurnom za pacijente. Njome se, naime, smanjilo reagiranje njihovog imunološkog sustava na mijelin za 50 do 75 posto.

(Credit: Wikimedia.org)

Kod multiple skleroze, imunološki sustav napada i uništava mijelin, omotač koji se stvara oko živaca u leđnoj moždini, mozgu i oku. Kad je omotač oštećen, električni se signali ne mogu učinkovito provoditi, što rezultira simptomima poput blage umrtvljenosti udova, paralize ili sljepoće.

“Ova terapija zaustavlja autoimunu reakciju koja je već započela i sprječava aktivaciju novih autoimunih stanica”, rekao je koautor studije i profesor mikrobiologije na Sveučilištu Northwestern, Stephen Miller. “Naš pristup ostavlja funkciju imunološkog sustava netaknutom.”

Ovo testiranje rezultat je 30-godišnjeg istraživanja u Millerovu laboratoriju.

U testiranju, posebno obrađene bijele krvne stanice pacijenata s multiplom sklerozom iskoristile su se kako bi ‘kradomice’ dostavile milijarde antigena mijelina u njihova tijela kako bi ih imunološki sustav prepoznao kao bezopasne i razvio toleranciju na njih.

Trenutno se multipla skleroza liječi tako da se čitav imunološki sustav pacijenta ‘ugasi’, što ih čini podložnijim infekcijama te podiže rizik za obolijevanje od raka.

Iako devet pacijenata koji su obuhvaćeni testiranjem nije dovoljno velik uzorak kako bi se pokazala učinkovitost ove terapije, studija je pokazala da su pacijenti koji su primili najveću dozu bijelih krvnih stanica zabilježili najveću redukciju reaktivnosti imunološkog sustava na mijelin.

Prvotni cilj studije bio je dokazati sigurnost ove terapije. Naime, ubrizgavanjem 3 milijarde bijelih krvnih stanica s antigenom mijelina nije imalo nikakve posljedice na pacijente. Još važnije, ubrizgavanje nije ponovno pokrenulo bolest i oslabilo njihov imunitet na druge bolesti.

Istraživači su proučavali imunost pacijenata na tetanus budući da su se svi pacijenti tijekom života cijepili protiv te bolesti. Mjesec dana nakon terapije, reakcija njihovog imunološkog sustava na tetanus ostala je snažna, pokazujući da terapija djeluje isključivo na mijelin.

Nakon što se dokazalo da je terapija sigurna za pacijente, provest će se druga faza u kojoj će se nastojati dokazati da terapija može spriječiti napredovanje bolesti. Znanstvenici trenutno prikupljaju 1.5 milijuna dolara kako bi se pokrenulo testiranje koje je već odobreno u Švicarskoj. Prijašnja testiranja pokazala su da ova terapija može spriječiti konstantno javljanje i popuštanje bolesti kod miševa.

“U drugoj fazi istraživanja želimo liječiti pacijente u ranoj fazi bolesti prije nego što su doživjeli paralizu zbog oštećenja mijelinske ovojnice”, rekao je Miller. “Jednom kad se mijelin ošteti, vrlo ga je teško obnoviti.”

U testiranju, bijele krvne stanice pacijenata su se filtrirale i obradile, a na kraju su im dodani antigeni mijelina. Nakon toga su znanstvenici milijarde ovih mrtvih stanica koje su ‘potajno’ nosile antigen mijelina ubrizgali u pacijente. Stanice su zatim došle do slezene koja filtrira krv i odbacuje stare i umiruće krvne stanice. Tijekom tog procesa, stanice imunološkog sustava počele su prepoznavati mijelin kao bezopasan i uskoro su razvile toleranciju na njega.

Ovom bi se terapijom, osim multiple skleroze, mogle liječiti i druge autoimune i alergijske bolesti. Prijašnja istraživanja pokazala su da je terapija učinkovita u liječenju dijabetesa tipa 1, astme i alergije na kikiriki.

Ova je studija nastavak Millerovog eksperimenta na miševima u kojem je umjesto bijelih krvnih stanica koristio nanočestice kako bi dostavio antigen mijelina. Korištenje bijelih krvnih stanica skup je i naporan proces, no njegovo istraživanje je pokazalo kako jeftinije nanočestice mogu imati jednak učinak u donošenju mijelina kao i bijele krvne stanice.

Istraživanje su financirali njemačko Ministarstvo obrazovanja i istraživanja te zaklada Cumming.

Izvor: NorthwesternUniversity

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...