Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Veliki povratak europskog bizona

Ugrožena vrsta sad živi na nizozemskoj obali

8 godina nakon što je istrijebljen lovom, divlji europski bizon (Bison bonasus) je vraćen na dine nizozemske obale. To bi moglo otvoriti put njegovom povratku i na ostali dio europskog kontinenta.

Ova najveća europska kopnena životinja je posljednji put viđena na području Nizozemske prije više stotina godina, a njena je europska populacija istrijebljena do 1927. godine. Usprkos nastojanjima da se tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća vrsta ponovno uzgoji u divljim predjelima Poljske, europski bizon je svejedno i dalje ugrožen.

Upravo zato šumari europskim bizonima (kojih u Europi ima oko 7 tisuća) u tijeku trajanja zime često donesu dodatnu hranu za lakše preživljavanje hladnoće.

Nizozemsko istraživanje o 22 bizona koji žive u Kraansvlaku, dini od 330 hektara s prirodnim jezerima koji su dio nacionalnog parka Zuid-Kennemerland, daje nadu kako bi europski bizon ipak mogao preživjeti.

Naime, u tom istraživanju se dovodi u pitanje to je li šuma prirodno stanište te životinje, što otvara niz mogućnosti o tome da se te bizone pokuša integrirati  u neke druge krajolike.

“Tradicionalno se smatralo kako je europski bizon šumska životinja, ali nismo bili sigurni u to. Vjerovali smo i da šume nisu baš dobre za njih, jer su tijekom zime tražili hranu na mnogim mjestima. Dolazili su do sijena, što nije prirodno ponašanje”, tvrdi Yvonne Kemp, voditeljica projekta i koautorica istraživanja.

Obnova bizonske populacije je započela u travnju 2007. godine. Trebali su doprinijeti smanjenju širenja trave i niskog raslinja koje je već počelo narušavati bioraznolikost područja.

Istraživanje je pokazalo kako bizoni mogu preživjeti bez dodatne hrane koju su dobivali u šumi, kao i da se mogu sami snaći i na manjim prostorima. Osim toga, ispalo je i da mogu živjeti blizu ljudi.

“Dok god se ljudi bizonima ne približavaju na manje od 50 m, životinja nije pod stresom”, objasnila je Kemp.

Učinak bizona na taj krajolik je očigledan, a i bizonima odgovara novi životni prostor. “Uzbudljivo je gledati kako se priroda prilagođava”, dodala je Kemp.

 

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...