Connect with us

Znanost

Video: Ako rotirajuću loptu bacite s velike visine, evo što će se dogoditi

Foto: YouTube

Fizika

Video: Ako rotirajuću loptu bacite s velike visine, evo što će se dogoditi

Ako s velike visine samo ispustite loptu, ona će okomito pasti na tlo. No, što će se dogoditi ako istu takvu loptu zavrtite u nekom smjeru prilikom bacanja s velike visine? Ekipa s Youtube kanala Veritasium odlučila je testirati, a mnoge bi ono što se dogodilo moglo uistinu iznenaditi.

Vrlo jednostavan test napravila je ekipa iz Veritasiuma, Youtube kanala koji se bavi znanošću, injženjeringom, stručnim intervjuima i raznim zabavnim testiranjima s objašnjenjima.  Odlučili su baciti dvije košarkaške lopte, s visine od 126,5 metara na brani Gordon u Tasmaniji. Prvu loptu samo su pustili i ona je pala okomito na tlo, uz minimalno “lelujanje” uzrokovano vjetrom. Drugu loptu su zarotirali, zbog čega je padala pod kutom.

“Lopta je bila pod utjecajem Magnusovog efekta, koji djeluje na sve rotirajuće lopte i valjke dok lete u zrak.

To radi ovako: kako se lopta ubrzava, zrak na prednjoj strani lopte kreće se u smjeru rotacije lopte, te se vuče uz loptu i kreće unazad. Zrak na drugoj strani se kreće suprotno od rotacije lopte, pa se tok odvaja od lopte umjesto da skreće. Posljedica je da zrak gura loptu u jedan smjer, pa zrak djeluje istom silom na loptu u drugom smjeru. To se zove Magnusov efekt.” – objašnjavaju u videu uz virtualnu simulaciju.

Ovaj efekt je vrlo bitan u sportovima kao što su tenis, nogomet ili golf, no može se primijeniti i u drugim stvarima (primjer u videu je jedrilica koja ima dva rotirajuća valjka). Ime je dobio po Heinrichu Gustavu Magnusu, koji ga je opisao 1852. godine. Dvjesto godina prije njega na tom tragu bio je i Isaac Newton, opisujući let teniskih loptica na fakultetu u Cambridgeu. No, dovoljno toga je dobilo ime po njemu…

Nastavi čitati
3 komentara

3 Comments

 1. Damir Pascuttini

  12 studenoga, 2017 kod 5:24 pm

  Odmicat ce se od zadane tocke…

 2. Antonio Pavičić

  12 studenoga, 2017 kod 5:35 pm

  Roberto Carlos je bio majstor tog efekta.

 3. Hrvoje Zokovic

  12 studenoga, 2017 kod 8:56 pm

  Felš? Efe?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh