Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

VIDEO: Gradi se najmanja nuklearka na svijetu, radit će kao jedna velika baterija

Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Dok se svijet suočava s ogromnom zadaćom prijelaza na čiste oblike energije, neki ekolozi kažu kako je vrijeme za prihvaćanje nuklearne energije, piše Intelligent Living

Oni nisu jedini koji se zalažu za to. Svaki scenarij održavanja planeta od zagrijavanja preko 1,5 stupnjeva Celzija od predindustrijskih razina koje je predstavio IPCC (Međuvladin panel za klimatske promjene) oslanja se na nuklearnu energiju koja osigurava sve veći udio proizvodnje električne energije.

Međutim, mnogi ljudi odbacuju ideju o nuklearnoj energiji, jer njezini nusproizvodi ostaju radioaktivni stotinama tisuća godina, i nitko ne želi da se gomila radioaktivnog otpada skladišti u njihovim zajednicama. Ipak, što ako postoji način reciklirati taj otpad i učiniti da nestane na siguran način? 

On sada postoji, zahvaljujući Oklo-u, kalifornijskom startupu koji je razvio prvi reaktor koji generira energiju konzumiranjem nuklearnog otpada.

Radi autonomno, kao velika baterija

Eksperimentalni nuklearni reaktor bit će izgrađen u Idahu u Nacionalnom laboratoriju. Bit će to mala elektrana, koja će moći proizvesti dovoljno energije za oko 1.000 domova — do 1,5 megavata struje. Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Gorivo koje Oklo planira koristiti za paljenje u svojoj elektrani sljedeće generacije zove se HALEU (osiromašeni uranij). Osigurat će više snage po jedinici od konvencionalnog katalizatora, ima dulji temeljni vijek trajanja i veću stopu izgaranja nuklearnog otpada, a njegova učinkovitost omogućuje elektrane manje veličine.

Tvrtka je dobila dozvolu za početak izgradnje nove elektrane Aurora u prosincu. To je bila prva i jedina dozvola ikada izdana u Sjedinjenim državama nuklearnoj elektrani koja koristi nešto drugo osim reaktora s vodenim hlađenjem.

‘Dugo vremena govorimo o tome kako fisija može pretvoriti iskorišteno nuklearno gorivo i pretvoriti ga u energiju, tako da smo vrlo uzbuđeni što smo korak bliže tome.’, izjavila je suosnivačica tvrtke Oklo Caroline Cochran.

Tvrtka planira otvaranje elektrane između 2022. i 2025. godine. Međutim, još uvijek postoje znatne prepreke koje treba prevladati, kao što je podnošenje zahtjeva za dozvolu savezne regulatorne komisije za nuklearnu energiju kojom se osigurava sigurnost nove elektrane, prenosi Poslovni. Točan datum kada će nova elektrana postati operativna ovisi o tome koliko je potrebno da se završi regulatorni pregled, izjavio je suutemeljitelj Oklo-a Jacob DeWitte.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...