Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

VIDEO: Gradi se najmanja nuklearka na svijetu, radit će kao jedna velika baterija

Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Dok se svijet suočava s ogromnom zadaćom prijelaza na čiste oblike energije, neki ekolozi kažu kako je vrijeme za prihvaćanje nuklearne energije, piše Intelligent Living

Oni nisu jedini koji se zalažu za to. Svaki scenarij održavanja planeta od zagrijavanja preko 1,5 stupnjeva Celzija od predindustrijskih razina koje je predstavio IPCC (Međuvladin panel za klimatske promjene) oslanja se na nuklearnu energiju koja osigurava sve veći udio proizvodnje električne energije.

Međutim, mnogi ljudi odbacuju ideju o nuklearnoj energiji, jer njezini nusproizvodi ostaju radioaktivni stotinama tisuća godina, i nitko ne želi da se gomila radioaktivnog otpada skladišti u njihovim zajednicama. Ipak, što ako postoji način reciklirati taj otpad i učiniti da nestane na siguran način? 

On sada postoji, zahvaljujući Oklo-u, kalifornijskom startupu koji je razvio prvi reaktor koji generira energiju konzumiranjem nuklearnog otpada.

Radi autonomno, kao velika baterija

Eksperimentalni nuklearni reaktor bit će izgrađen u Idahu u Nacionalnom laboratoriju. Bit će to mala elektrana, koja će moći proizvesti dovoljno energije za oko 1.000 domova — do 1,5 megavata struje. Moći će raditi gotovo samostalno (bez tima operatora ili potrebe za punjenjem goriva) dva desetljeća jer radi kao dugotrajna baterija.

Gorivo koje Oklo planira koristiti za paljenje u svojoj elektrani sljedeće generacije zove se HALEU (osiromašeni uranij). Osigurat će više snage po jedinici od konvencionalnog katalizatora, ima dulji temeljni vijek trajanja i veću stopu izgaranja nuklearnog otpada, a njegova učinkovitost omogućuje elektrane manje veličine.

Tvrtka je dobila dozvolu za početak izgradnje nove elektrane Aurora u prosincu. To je bila prva i jedina dozvola ikada izdana u Sjedinjenim državama nuklearnoj elektrani koja koristi nešto drugo osim reaktora s vodenim hlađenjem.

‘Dugo vremena govorimo o tome kako fisija može pretvoriti iskorišteno nuklearno gorivo i pretvoriti ga u energiju, tako da smo vrlo uzbuđeni što smo korak bliže tome.’, izjavila je suosnivačica tvrtke Oklo Caroline Cochran.

Tvrtka planira otvaranje elektrane između 2022. i 2025. godine. Međutim, još uvijek postoje znatne prepreke koje treba prevladati, kao što je podnošenje zahtjeva za dozvolu savezne regulatorne komisije za nuklearnu energiju kojom se osigurava sigurnost nove elektrane, prenosi Poslovni. Točan datum kada će nova elektrana postati operativna ovisi o tome koliko je potrebno da se završi regulatorni pregled, izjavio je suutemeljitelj Oklo-a Jacob DeWitte.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Ekologija i okoliš

Nizozemski službenici su kao mogućnost naveli izvor sa zapada Rusije zbog oštećenja na nuklearnoj elektrani.

Energija i gorivo

Postojanje uranija u oceanima nije novost, no znanstvenici smatraju da su pronašli način za njegovu ekstrakciju na brz, jednostavan i tri puta učinkovitiji način...

Ekologija i okoliš

Posljednja očitanja radioaktivnosti u razorenoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi pokazuju rekordno visoku radioaktivnost kakva nije zabilježena još od katastrofe prije šest godina.

Oglašavanje