Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Tehnologija

Video nadzor: Pravo na privatnost ili pravo na zaštitu javnosti

Mnogo se raspravlja o tome gdje bi se trebala povući linija između zaštite privatnosti pojedinca i
sigurnosti javnosti.

Na primjer, neki se pitaju je li video nadzor na javnim mjestima pozitivna ili negativna pojava. U kojem je trenutku ova vrsta praćenja pretjerana i postaje invazija na našu privatnost?

Nadalje, protivnici video nadzora ističu da previše videozapisa može dovesti do neozbiljnih tužbi. Postavljanje sigurnosnih kamera na visoko frekventnim javnim mjestima, kao što su zračne luke, može se smatrati velikim zastrašivanjem kriminalaca ili pak načinom da Big Brother vlada željeznom šakom.
Dakle, što je bolje: stroga privatnost ili javna zaštita?

Sigurnost ili invazija na privatnost ?

Korištenje video nadzora i IP kamera tijekom zadnjih nekoliko godina znatno se povećalo. Ti su uređaji vidljivi u trgovačkim centrima, na uličnim uglovima i u tvrtkama širom svijeta. Neki ljudi smatraju da je to pretjerano i tvrde da je to napad na njihovu privatnost. Međutim, iako je istina da se dio privatnosti mora žrtvovati, dokazano je da kamere na javnim površinama povećavaju sigurnost ljudi.

Neosnovane tužbe protiv javne zaštite

Dok bliži nadzor može neke osobe učiniti malo samosvjesnijima, on stvara sigurniju okolinu za sve. Međutim, došlo je do slučajeva neozbiljnih tužbi u kojima je video nadzor korišten za dokazivanje tih slučajeva.

Činjenica je da su ovi tipovi slučajeva uvijek postojali, s ili bez videozapisa, kako bi pomogli ljudima koji se bave prijevarama. Nikada neće niti nestati dok god u svijetu postoje beskrupulozni ljudi. I uvijek će biti
oportunista koji će tražiti načine kako iskoristiti druge. Iako se ova neozbiljna upotreba videozapisa ponekad može dogoditi, nije li vjerojatnije da će video snimke dokazati stvarnu nepravdu?

Nadzorne kamere u visoko naseljenim područjima

Još jedna zabrinutost zbog pojačanog video nadzora je postavljanje većeg broja kamera u visoko naseljenim područjima. Na primjer, broj kamera se uvijek povećava na mjestima poput zračnih luka ili na
festivalima.

To je zbog izravne korelacije između veće populacije i viših stopa kriminala. Nažalost, veliki skupovi također su postali meta za teroriste.

Što postiže video nadzor

Video nadzor postiže mnogo veću sigurnost nego što mi sami možemo pružiti. Video snimke odvraćaju kriminalce od njihovog nauma, posebno u vrlo naseljenim područjima. U slučaju da se krivična djela i
dalje događaju, isti video pomaže suziti broj sumnjivaca i uhititi osumnjičene.

Uzmite, na primjer, tragediju na bostonskom maratonu. Video nadzor je smanjio popis osumnjičenih i na kraju doveo do uhićenja odgovornih. Iako je istina da video nadzor oduzima određenu količinu
privatnosti, on također pruža mnogo sigurniji svijet.
Uvijek postoji mogućnost da će se pojaviti povremena neozbiljna tužba koja se oslanja na video dokaz,ali mnogo češće, ova vrsta snimke pomaže uhvatiti negativce.

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh