Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Više ljudi će bankrotirati nego što će ih umrijeti od korona virusa

Ako vas virus ne pogodi direktno, pogodit će vas tako što nećete moći ići na posao, što će primorati vašeg poslodavca da vas proglasi viškom ili će vaša tvrtka bankrotirati. Virus će ekonomski ugroziti milijune ljudi, naročito otkad je epidemija napravila pravu oluju s padom burzi, naftnim ratom između Rusije i Saudijske Arabije, i prelijevanja stvarnog rata u Siriji u još jednu potencijalnu migrantsku krizu, piše britanski list Independent.

Jednako kao što je važno boriti se protiv virusa, neophodno je cijepiti našu ekonomiju protiv pandemije panike. Ljudska patnja može doći u svim oblicima bolesti i smrti. Ali može se također iskusiti kao nemogućnost plaćanja računa ili gubitak doma. Mali biznisi su naročito u teškoj situaciji kako se lanci opskrbe prazne, ostavljajući ih bez proizvoda ili osnovnih materijala za rad. Upravo zbog toga zabrinjava činjenica da vlade ovo i dalje tretiraju kao zdravstvenu krizu, a ne ekonomsku, navodi se u članku.

Vrijeme je da ekonomisti preuzmu posao od liječnika, prije nego što se prava pandemija raširi. Teško je zamisliti da Italija neće ući u recesiju (deveta najveća ekonomija je sada u karanteni). To će utjecati na Europu i njenog najvećeg trgovinskog partnera, Sjedinjene Američke Države, što će doprinijeti globalnoj krizi, osim ako vlade ne uskoče brže i jače nego što su to učinile prije 12 godina tijekom posljednje financijske krize.

Neke vlade su već uvele određene ekonomske mjere koje će pomoći i poslodavcima i zaposlenima da opstanu ali svi moraju razmišljati šire ako se žele na pravi način nositi s ovim novim faktorom koji mijenja status quo.

Govoreći o odnosima između Amerike, Kine i Rusije, Independent piše da se ovdje radi o puno većoj stvari, nego što je koronavirus, cijene nafte ili čak globalna ekonomija. Ovdje se radi o balansu moći između Istoka i Zapada i stvaranju multi-polarnog svijeta, u kojem će se preoblikovati globalno tržište. Da bismo preživjeli ove promjene, treba zaštititi budućnost svojih tvrtki, velikih i malih, i tražiti mogućnosti pronalaženja svog mjesta u novom ekonomskom svjetskom poretku, a ne ga poricati. Ignoriranje ovih promjena donijet će više štete od pandemije virusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.