Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Više obrazovanje povoljno djeluje na zdravlje

Diploma nam može donijeti bolje radno mjesto i veću plaću, ali prema novom istraživanju, više obrazovanje ima i jako dobar utjecaj na naše zdravlje jer smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti.

Vezu između obrazovanja i srčanih bolesti uočili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oxford i Londonskog koledža. U istraživanju je sudjelovalo 500 tisuća ljudi. Prema njihovim saznanjima, 3,6 godina dodatnog obrazovanja su za jednu trećinu smanjile rizik od koronarnih bolesti kod ispitanika.

Ljudi koji su imali više obrazovanje su također imali i niži indeks tjelesne mase, nižu razinu masnoća u krvi te je među njima bilo dosta nepušača.

Jedan od autora studije dr. Julien Vaucher kaže: “Naši rezultati pokazuju da se jedan dio veze između obrazovanja i dobrog zdravlja može objasniti uz pomoć činjenice što su mnogi ispitanici bili nepušači, ali kada se uzmu u obzir drugi ispitanici, veza je poprilično tajnovita. Političari bi trebali pronaći načine kako da produže obrazovanje – možda uz pomoć podizanja razine svijesti o njegovim dobrobitima.”

Znanstvenici se nisu toliko usredotočili na duljinu obrazovanja već su analizirali 162 varijacije gena koje su bile povezane s godinama školovanja.

Od srčanih bolesti umire sve više ljudi, a obično nastanu kada se srčane arterije sužavaju zbog postupnog nakupljanja masnoća. Angina i srčani udar su najučestalije posljedice takvog stanja.

Mnogi znanstvenici se slažu kako ova studija promovira važnost obrazovanja ne samo zbog zaposlenja i financija već i zbog dobrobiti koje ima na zdravlje, posebno na zdravlje srčanog sustava.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Broj parova u kojima žena ima višu razinu sveučilišnog obrazovanja nego njezin muški partner je u porastu, a u mnogim zemljama taj trend nadilazi...

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...

Wellness i prehrana

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na kardiovaskularno zdravlje ljudi, osobito na to kako jagode mogu spriječiti razvoj bolesti...

Oboljenja i poremećaji

Stručnjaci vjeruju da se srce može oštetiti tijekom nesretnog događaja i da na to, zapravo, utječe – mozak. Švicarski znanstvenici su proučavali ljude s...