Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Više od 25 posto tinejdžera trpi ‘cyber bullying’

Cyber bullying je fenomen u nastajanju koji postaje sve češći među tinejdžerima. Istraživanje na Sveučilištu u Valenciji koje je provedeno u toj španjolskoj regiji, pokazuje da je između 25 i 29 posto svih tinejdžera bilo zlostavljano putem svojih mobilnih telefona ili Interneta u posljednjih godinu dana.

“Podaci iz naše studije pokazuju da je u slučaju mobilne telefonije tehnološki nasilničko ponašanje doživjelo 24,6% tinejdžera, a 29% u odnosu na Internet. U velikoj većini slučajeva, ova zlouporaba traje mjesec dana ili manje”, kaže Sofija Buelga , suautor studije i istraživač na Sveučilištu u Valenciji. Istraživanje, koje je objavljeno u najnovijem broju časopisa Psicothema, je provedeno u 2009. godini u Valenciji pomoću ankete u 11 srednjih škola, a sudjelovalo je 2.101 tinejdžer u dobi između 11 i 17 godina, od kojih je bilo 1.098 dječaka i 1.003 djevojke.

Prema riječima stručnjaka, ovaj cyber bullying traje manje od mjesec dana za većinu tinejdžera. “Od ukupno ispitanih, 17,4% su bili zlostavljani preko njihovih mobilnih telefona, a 22,5% na Internetu”. Iako je cyber bullying kratkotrajan problem za većinu adolescenata, tu je “relativno mali, ali značajan” postotak tinejdžera koji su predmet zlostavljanja umjerenog (manje od jednog napada tjedno) i snažnog intenziteta (više od jednog napada tjedno) tijekom više od tri mjeseca, 4% između 3 i 6 mjeseci i 3% više od godinu dana.

U slučajevima kada je nasilje umjereno i traje više od tri mjeseca, najčešće korišteno sredstvo za to je mobitel. “To bi se moglo objasniti njegovom dostupnosti i središnjom važnosti koju mobilni telefoni imaju u životu mladih. Prethodne studije su pokazale da tinejdžeri u dobi između 12 i 14 godina imaju prosječno tri mobilna telefona, a 63% njih ih nikada nisu isključiti”, objašnjava Buelga. “Više cyber bullyinga se događa u prvim godinama boravka u školi nego u kasnijim, kako kod mobilnih telefona tako i za Internet”, kaže Buelga. Studija pokazuje da u većini slučajeva djevojčice trpe više nasilja nego dječaci, osobito verbalnog zlostavljanja, narušavanja privatnosti, širenja glasina i socijalne isključenosti.

“Vrlo je važno podizati svijest kod mladih ljudi o tim problemima, jer oni često nisu svjesni posljedica svojih akcija”, Buelga dodaje. “Postoje velike metodološke razlike između zemalja i istraživanja o učestalosti nasilničkog cyber ponašanja. Ove nejednakosti objašnjavaju zašto stopa nasilja iskazana u takvim istraživanjima varira između 5 i 34%”, objašnjava stručnjak. Izvješće EU, Kids online, objavljeno ove godine u 25 europskih zemalja, pokazuje da prosječna stopa Internet nasilničkog ponašanja u Europi iznosi 5%. Najviše ovih pojava prijavile su Estonija i Rumunjska. U međuvremenu, najnovije izvješće španjolskog pučkog pravobranitelja zaključuje da je u 2007. godini stopa elektroničkog nasilničkog ponašanja među učenicima srednjih škola u Španjolskoj iznosila 5,5%.

“Tehnologija dobiva sve veću važnost u svakodnevnom životu. To je razlog zašto trebamo više poučavati ljude kako da je koriste odgovorno i pozitivno”, zaključuje Buelga.

Izvor:FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....