Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Vitamin D mogao bi liječiti multiplu sklerozu

Foto: Shutterstock

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu. Naime, vitamin D aktivira protein za koji se smatra da popravlja štetu na mijelinskom omotaču živčanih ćelija. Podsjetimo, mijelinski omotač je masna materija koja obavija živčane ćelije i služi pravilnom provođenju električnih impulsa duž ćelija. Često ga upoređuju sa izlatorskom ovojnicom oko provodnika. Kod multiple skleroze mijelinski omotač ćelija mozga i leđne moždine propada, što onemogućuje živčanom sistemu da komunicira s tijelom, što se očituje kroz niz stanja i simptoma – fizičkih, mentalnih i psihičkih. Naše tijelo ima prirodnu mogućnost obnavljanja ovog omotača, ali ona s godinama slabi pa se bolest neminovno pogoršava s vremenom.

Istraživači s Cambridgea su uvidjeli da se protein nazvan receptor vitamina D veže za jedan drugi protein (RXR gama receptor) za koji je već poznato da ima ulogu u obnovi mijelinskog omotača.

Kada su znanstvenici dodali vitamin D u matične stanice mozga, gdje su ovi proteini bili prisutni, otkrili su da se proizvodnja oligodendrocita (ćelija koje stvaraju mijelinski omotač) povećala za 80%. S druge strane, kada su blokirali funkciju proteina receptor D vitamina, sam RXR gama protein nije uspio stimulirati produkciju oligodendrocita.

„Ovaj rad pruža nam značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. Godinama su znanstvenici tražili način da poprave štetu nanesenu mijelinu. Dosad se većina istraživanja vezanih za vitamin D fokusirala na njegovu ulogu u uzroku bolesti. Ovaj rad nam pruža značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. U budućnosti bismo mogli imati lijek za regeneraciju mijelina koji djeluje na principu ciljanja proteina receptora vitamina D”, otkrio je prof. Robin Franklin s MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair.

Doktorica Susan Kohlhaas, voditeljica biomedicinskog odjela na Cambridgeu, kaže: „Više od 100 000 ljudi u Velikoj Britaniji boluje od multiple skleroze i pronalazak tretmana koji može usporiti, zaustaviti ili preokrenuti tijek pogoršavanja pacijentovog stanja, naš je prioritet. Sada želimo provesti nova istraživanja kako bismo razumjeli bi li uzimanje D vitamina kao dodatka prehrani (na vrijeme), moglo biti efikasan i siguran tretman za pacijente s MS-om.”

„Ipak valja reći ”, nastavlja dr. Kohlhaas, „kako je ovo rana faza istraživanja provedena u laboratoriju i potrebno je još rada prije nego što možemo sa sigurnošću znati hoće li navedeno funkcionirati kod ljudi sa MS-om. U svakom slučaju, nije pametno imati manjak vitamina D, i stoga savjetujemo svakome tko smatra kako ima takav problem neka se obrati svome liječniku.”

Izvor: University of Cambridge

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...