Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje i Medicina

Vitamin D mogao bi liječiti multiplu sklerozu

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu. Naime, vitamin D aktivira protein za koji se smatra da popravlja štetu na mijelinskom omotaču živčanih ćelija. Podsjetimo, mijelinski omotač je masna materija koja obavija živčane ćelije i služi pravilnom provođenju električnih impulsa duž ćelija. Često ga upoređuju sa izlatorskom ovojnicom oko provodnika. Kod multiple skleroze mijelinski omotač ćelija mozga i leđne moždine propada, što onemogućuje živčanom sistemu da komunicira s tijelom, što se očituje kroz niz stanja i simptoma – fizičkih, mentalnih i psihičkih. Naše tijelo ima prirodnu mogućnost obnavljanja ovog omotača, ali ona s godinama slabi pa se bolest neminovno pogoršava s vremenom.

Istraživači s Cambridgea su uvidjeli da se protein nazvan receptor vitamina D veže za jedan drugi protein (RXR gama receptor) za koji je već poznato da ima ulogu u obnovi mijelinskog omotača.

Kada su znanstvenici dodali vitamin D u matične stanice mozga, gdje su ovi proteini bili prisutni, otkrili su da se proizvodnja oligodendrocita (ćelija koje stvaraju mijelinski omotač) povećala za 80%. S druge strane, kada su blokirali funkciju proteina receptor D vitamina, sam RXR gama protein nije uspio stimulirati produkciju oligodendrocita.

„Ovaj rad pruža nam značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. Godinama su znanstvenici tražili način da poprave štetu nanesenu mijelinu. Dosad se većina istraživanja vezanih za vitamin D fokusirala na njegovu ulogu u uzroku bolesti. Ovaj rad nam pruža značajne dokaze da je vitamin D uključen u regeneraciju mijelina nakon što je bolest počela. U budućnosti bismo mogli imati lijek za regeneraciju mijelina koji djeluje na principu ciljanja proteina receptora vitamina D”, otkrio je prof. Robin Franklin s MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair.

Doktorica Susan Kohlhaas, voditeljica biomedicinskog odjela na Cambridgeu, kaže: „Više od 100 000 ljudi u Velikoj Britaniji boluje od multiple skleroze i pronalazak tretmana koji može usporiti, zaustaviti ili preokrenuti tijek pogoršavanja pacijentovog stanja, naš je prioritet. Sada želimo provesti nova istraživanja kako bismo razumjeli bi li uzimanje D vitamina kao dodatka prehrani (na vrijeme), moglo biti efikasan i siguran tretman za pacijente s MS-om.”

„Ipak valja reći ”, nastavlja dr. Kohlhaas, „kako je ovo rana faza istraživanja provedena u laboratoriju i potrebno je još rada prije nego što možemo sa sigurnošću znati hoće li navedeno funkcionirati kod ljudi sa MS-om. U svakom slučaju, nije pametno imati manjak vitamina D, i stoga savjetujemo svakome tko smatra kako ima takav problem neka se obrati svome liječniku.”

Izvor: University of Cambridge

6 Comments

6 Comments

 1. Emir Čokić

  March 27, 2016 at 2:02 pm

  O ovome se prica vec neko vrijeme, pri cemu se naglasava dovoljna kolicina vitamina D u najranijem djetinjstvu, dakle 20 min u podne na suncu je sasvim dovoljno, cak se dovodi u vezu i sa dijabetesom. Skandinavske zemlje imaju epidemiju MS dok u ekvatorskim zonama MS gotovo da nema.

  • Slavco Stanisevski

   March 27, 2016 at 2:07 pm

   pun pogodak

  • Slavco Stanisevski

   March 27, 2016 at 2:10 pm

   Nama balkanci je ophodan od novembra do aprila,dalje imamo sunce jer je D vitamin u stvari hormon koj sakupljamo u nase telo prirodnim putem SUNCE =)

 2. Ivana RT

  March 27, 2016 at 3:17 pm

  Ne da bi mogao nego već liječi!!! Visoke doze D3

 3. Ratus Potatus

  March 27, 2016 at 3:24 pm

  samo vi nemojte izlaziti na sunce 😛

 4. Miroslav Županić

  March 27, 2016 at 6:02 pm

  Emina Klarić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Biologija

Ibuprofen može ukloniti glavobolju i smiriti otečene zglobove, no ovaj lijek mogao bi imati i druge pozitivne efekte. Jedno istraživanje pokazuje da produžuje život...

Britanski znanstvenici počeli su na pacijentima testirati novi lijek koji su razvili za liječenje bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Novi lijek razvila je tvrtka...

Zdravlje i Medicina

Curi vam nos, grebe vas u grlu, u glavi je maglovito. Sustigla vas je prehlada i osjećate se jadno, ali treba li posegnuti za lijekovim? Stručnjaci...

Advertisement