Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Vitamin D presudan za aktivaciju imunološke obrane

Znanstvenici na Sveučilištu u Kopenhagenu su otkrili da je vitamin D presudan za aktiviranje naše imunološke obrane i da bez dovoljno unosa tog vitamina, stanice ubojice imunološkog sustava – T limfociti – neće moći reagirati, te se boriti s ozbiljnim infekcijama u tijelu.

Da bi T stanice otkrile i ubile strane patogene poput nakupina bakterija ili virusa, stanice prvo moraju biti “puštene” u akciju i “transformirane” iz neaktivnih i neškodljivih imunoloških stanica u stanice ubojice, koje su glavne u traženju i uništavanju svih tragova stranih patogena.

Istraživači su pronašli da se T stanice oslanjaju na vitamin D kako bi se aktivirale i da će ostati latentne, “naivne” na mogućnost prijetnje, ako nedostaje vitamina D u krvi.

Kemijska reakcija koja omogućuje aktivaciju

Da bi specijalizirane imunološke stanice (T stanice) zaštitile tijelo od opasnih virusa ili bakterija, T limfociti prvo moraju biti izloženi tragovima stranih patogena. To se događa kada su prikazane od strane drugih imunoloških stanica u tijelu (poznatih kao makrofazi) sa sumnjivim “staničnim fragmentima” ili “tragovima” patogena. T limfociti se zatim vežu na fragment, podijele i umnože u stotine identičnih stanica koje su sve usmjerene na istu vrstu patogena. Niz kemijskih promjena koje T stanice prolaze omogućuje im da se isto tako “senzibiliziraju” i budu u mogućnosti dostaviti ciljani imuni odgovor.

Profesor Carsten Geisler s Odjela za internacionalno zdravlje, imunologiju i mikrobiologiju objašnjava da kada je T stanica izložena stranom patogenu, proširuje se signalizacijski uređaj ili “antena” poznata kao vitamin D receptor, kojom se traga za vitaminom D. To znači da T stanice moraju imati vitamin D ili će aktiviranje stanice prestati. Ako T stanice ne mogu pronaći dovoljno vitamina D u krvi, one se neće ni početi mobilizirati.

T stanice koje su uspješno aktivirane transformiraju se u jednu od dvije vrste imunoloških stanica. One ili postanu stanice ubojice koje će napasti i uništiti sve stanice koje nose tragove stranih patogena ili postaju pomoćne stanice koje pomažu imunološkom sustavu u stjecanju “memorije”. Pomoćne stanice šalju poruke imunološkom sustavu, prenoseći znanje o patogenu tako da ga imunološki sustav može prepoznati i zapamtiti pri njihovu sljedećem susretu. T limfociti čine adaptivni dio imunološkog sustava, što znači da funkcioniraju poučavanjem imunološkog sustava na prepoznavanje i prilagođavanje stalno mijenjajućim prijetnjama.

Aktiviranje i deaktiviranje imunološkog sustava

Za istraživački tim, identificiranje uloge vitamina D u aktivaciji T stanica bio je glavni proboj. “Znanstvenici su dugo vremena znali da je vitamin D važan za apsorpciju kalcija i vitamina, i da je također bio upleten u bolesti poput raka i multiple skleroze, ali ono što nismo shvatili je koliko je zapravo vitamin D ključan za aktiviranje imunološkog sustava – što sada znamo.”

Otkriće, znanstvenici vjeruju, pruža prijeko potrebne informacije o imunološkom sustavu te će im pomoći da reguliraju imunološki odgovor. To je važno ne samo u borbi protiv bolesti, nego i u suočavanju s anti-imunološkim reakcijama tijela i odbacivanja transplantiranih organa. Aktivne T stanice množe se eksplozivnom stopom i mogu stvoriti upalno okruženje s ozbiljnim posljedicama za tijelo. Nakon transplantacije organa, npr. T limfociti mogu napasti donorski organ kao “stranog uljeza”. U autoimunim bolestima, preosjetljivi T limfociti pobrkaju fragmente vlastitih tjelesnih stanica i stranih patogena, što dovodi do toga da tijelo pokreće napad samo na sebe.

Istraživački tim je također bio u mogućnosti pratiti slijed biokemijske sekvence transformiranja neaktivne T stanice u aktivnu stanicu, i tako će moći intervenirati na više mjesta da bi modulirali imunološki odgovor. Neaktivne ili “naivne” T stanice ne sadrže ni vitamin D receptor niti specifične molekule (PLC-gamma1) koje bi im omogućile da stanica dostavi specifični antigenski odgovor.

“Pronalasci”, nastavlja profesor Geisler, “bi nam mogli pomoći u borbi protiv zaraznih bolesti i globalne epidemije. Oni će biti od posebne koristi kada se razviju nova cjepiva, koja rade upravo na temelju treniranja našeg imunološkog sustava da reagira i suzbijanju prirodne obrane tijela u situacijama u kojima je to važno – kao što je slučaj s transplantacijom organa i autoimunim bolestima.”

Većina vitamina D je proizvedena kao prirodni nusprodukt izloženosti kože suncu. Također se može naći u jetrenom ulju ribe, jajima i masnoj ribi poput lososa, haringe i skuše, ili se uzima kao dodatak prehrani. Nije provedena definitivna studija o optimalnim dnevnim dozama vitamina D, ali kako velik postotak stanovništva ima vrlo niske koncentracije vitamina D u krvi, brojni stručnjaci preporučuju između 25-50 mg dnevno.

Izvor: esciencenews.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Prema novom istraživanju znanstvenika s University of Cambridge, postoje značajni dokazi da bi vitamin D u budućnosti mogao biti tretman za multiplu sklerozu. Naime,...

Wellness i prehrana

Istraživanje finskih znanstvenika pokazalo je da manjak vitamina D u muškom organizmu može povećati opasnost od razvoja kronične glavobolje i migrene. Opće je poznato...

Wellness i prehrana

U posljednje vrijeme često nailazimo na zbunjujuće informacije o utjecaju sunca na čovjeka. Podaci o njegovoj štetnosti i oni o dobrobitima za zdravlje stalno...

Oboljenja i poremećaji

Slično kao što tradicionalni načini iskorištavanja energije nisu iskoristili čitav potencijal besplatne solarne energije, sunčeva svjetlost preko koje dobivamo vitamin D predstavlja veliku prijetnju...

Oglašavanje