Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Vječna zagonetka leži u slavnom proročanstvu – sve skriva Dvorana zapisa

Kako su napredne civilizacije uspjele izgraditi Veliku piramidu, koja je visoka kao zgrada od 40 katova, široka kao dva i pol nogometna stadiona a sastavljena od dva milijuna vapnenačkih blokoba, koji teže i nekoliko tona, pitanje je koje dan danas intrigira, kako znanstvenike, tako i obične smrtnike.

Jedno od sedam svjetskih čuda je i Velika piramida na visoravni Giza uz obalu Nila, kraj Kaira. Piramidu se istražuje još od davnina, a napisane su hrpe knjiga samo o enigmatici Velike piramide, od kojih mnoge potječu od egipatskih arheologa.

Egiptolozi nisu znatno promijenili svoja stajališta o Velikoj piramidi u zadnjih sto godina. Piramidolozi datiraju izgradnju velike piramide oko 2589. godine prije Krista pretpostavljajući kako se radi o mjestu ukopa, grobnici faraona Khufua (Keopsa na grčkom). Vodeći stručnjak za piramide je dr. Zahi Hawass, predsjednik Najvišeg savjeta za antikvitete – Supreme Council of Antiquities (SCA) u Egiptu, koji gorljivo zagovara teoriju, prema kojoj je Velika piramidu grobnica, iako unutar Kraljevske komore u piramidi nije nikada nađen bilo kakav sarkofag niti mumija. Takvi sarkofazi su se morali izrađivati unutar piramide, jer se zbog svoje veličine ne bi nikada više mogli ukloniti iz Kraljevske komore.

U prošlom desetljeću su znanstvenici počeli sumnjati u starost i svrhu Velike piramide. Postupno, kako je Velika piramida otkrivala sve više svojih tajni, teorija grobnice je postajala sve manje prihvatljivom. Postoje indikacije kako su Veliku piramidu morale izgraditi visoko inteligentne civilizacije, s nužnim znanstvenim shvaćanjem i pristupom tehnikama, koje su ispred naših.

Velika preciznost pri izgradnji

Velika se piramida sastoji od dva milijuna vapnenačkih blokova, ima visinu zgrade od 40 katova i širinu od dva i pol nogometna igrališta. Temelj piramide je kamena podloga klesana s preciznošću od samo 2 centimetra od savršene površine. Čak i danas sa svim našim spoznajama i modernom tehnologijom, prema teoriji stručnjaka, graditelji ne bi mogli izgraditi takvu strukturu s takvom preciznošću.

Egiptolog Mark Lehner pokušao je izgraditi repliku s velikom skupinom ljudi, no nije uspio čak ni izgraditi 6 metarski model piramide. Morao je pozvati u pomoć kamion kako bi izvukao blokove iz kamenoloma. U kasnim 70-tim japanski je tim, kojeg je financirao Nissan, pokušao napraviti 18 metara visok model korištenjem istih primitivnih pradavnih egipatskih alata kao što su djetao i čekić. Međutim, vratili su se kući razočarani i zbunjeni, jer su morali koristiti strojne čekiće za rezanje kamena, koje nisu uspjeli prevesti preko Nila i vjerojatno bi morali koristiti buldožere, kamione pa čak i helikoptere za slaganje blokova na hrpu, koja je trebala sličiti piramidi. U oba pokušaja rekonstruiranja piramide, mogli su se izvući samo mali blokovi iz kamenoloma, dok stvarna piramida sadrži blokove težine parne lokomotive!

Plato u Gizi sadrži tri piramide zajedno s nizom satelitskih piramida okolo onih većih, a ondje se nalaze i poznate sfinge. Tri velike piramide nazvane su prema faraonima, koji su prema egiptolozima naručili njihovu konstrukciju kao mauzoleje: Velika piramida Khufua (ili Keopsa), Piramida Khafre (ili Chefren) i Piramida Menjaurea (ili Mycerinosa).

Primitivni alati

Sarkofazi koji su nađeni unutar komora piramida izrađeni su od ekstremno tvrdog granita. Iako u njima nije pronađena niti jedna mumija, egiptolozi još uvijek žele vjerovati da su rabljeni kao lijesovi. Čak su i izmislili primitivni alat, koji je korišten za dubljenje granitnih blokova za sarkofage; tvrda diorit kugla na štapu za razbijanje kamena.

Sve je očitije, kako je posebno Velika piramida i općenito visoravan u Gizi dizajnirana za kodiranje sofisticiranog znanstvenog znanja na mnogo načina; očito nema nikakve slučajnosti. Svaki otkriveni detalj ima značenje koje smo tek počeli razotkrivati. Arheolozi su “zapeli” u svojem jednom jedinom objašnjenju piramida i pokušali nas uvjeriti kako su služile kao grobnice faraona, čime se iz vida potpuno ispušta bit! Stoljećima je proučavana Giza visoravan očima arheologa i povjesničara, no to se mijenja tijekom zadnja dva desetljeća.

Ipak, postoje činjenice koje podržavaju tvrdnju da su piramide morale biti izgrađene od jako napredne civilizacije koja je imala pristup boljoj tehnologiji od naše. Prema slavnom “spavajućem proroku” Edgar Cayceu Velika će piramida otkriti sve svoje tajne kada se otvori Dvorana zapisa i nađe dokaz o njenom atlantidskom podrijetlu. Naime, dvorana zapisa je prema pretpostavkama veliko skladište skriveno negdje pod Giza platoom, za koje se vjeruje kako sadrži naprednu opremu Atlantide. Neki pretpostavljaju kako je nedostajući vršni kamen minijaturna verzija Velike piramide sa svim detaljima unutrašnjosti, koja je duboko skrivena u Dvorani zapisa.

Slavno proročanstvo

Edgar Cayce je dao smjernice za lociranje Dvorane zapisa i sugerirao mogući ulaz u Dvoranu zapisa kroz lijevu šapu Sfinge. John Anthony West i Robert M. Schoch su tijekom ispitivanja provjetravanja Sfinge odredili njenu starost te detektirali pomoću seizmičkog snimanja Giza visoravni, stvarno postojanje podzemne komore ispod šape Sfinge, točno tamo gdje je predvidio Cayce.

Zaključak istraživanja Westa i Schocha o eroziji Sfinge kaže kako je u stvari voda, a ne pustinjski pijesak i vjetar uzrokom erozije osnovice. To bi moglo značiti kako se erozija dogodila od kiše u razdoblju nakon ledenog doba 10.000 do 5.00 godina prije Krista, odnosno prije nego se zelena Sahara pretvorila u pustinju. Zaključili su kako je Sfinga morala biti isklesana prije tog razdoblja i kako je vjerojatno povezana s pradavnom civilizacijom, moguće s onom Atlantide.

Arheolog Howard Middleton-Jones tvrdi kako je pronašao točnu lokaciju dvorane zapisa na Giza visoravni. Također tvrdi kako je Zavjetna škrinja, koja sadrži Deset zapovijedi Mojsija zakopana unutar velike piramide. Ulaz do Zavjetne škrinje bi trebao biti u Velikoj galeriji na spoju koji vodi s jedne strane u Komoru kraljice, a druga strana vodi u Kraljeve odaje. Do tog je zaključka došao pažljivim proučavanjem knjige Egzodusa, u kojoj Bog detaljno objašnjava Mojsiju konstrukciju Zavjetne škrinje. Howard Middleton-Jones je potpuno siguran u ono što opisuje knjiga Egzodusa kao stubište koje vodi u Kraljevu odaju Velike piramide poznatu kao Velika galerija. Kada bi Howard Middleton-Jones bio u pravu, mogli bi očekivati zanimljiva otkrića u budućnosti.

Javno

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...