Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Vječna zagonetka leži u slavnom proročanstvu – sve skriva Dvorana zapisa

Kako su napredne civilizacije uspjele izgraditi Veliku piramidu, koja je visoka kao zgrada od 40 katova, široka kao dva i pol nogometna stadiona a sastavljena od dva milijuna vapnenačkih blokoba, koji teže i nekoliko tona, pitanje je koje dan danas intrigira, kako znanstvenike, tako i obične smrtnike.

Jedno od sedam svjetskih čuda je i Velika piramida na visoravni Giza uz obalu Nila, kraj Kaira. Piramidu se istražuje još od davnina, a napisane su hrpe knjiga samo o enigmatici Velike piramide, od kojih mnoge potječu od egipatskih arheologa.

Egiptolozi nisu znatno promijenili svoja stajališta o Velikoj piramidi u zadnjih sto godina. Piramidolozi datiraju izgradnju velike piramide oko 2589. godine prije Krista pretpostavljajući kako se radi o mjestu ukopa, grobnici faraona Khufua (Keopsa na grčkom). Vodeći stručnjak za piramide je dr. Zahi Hawass, predsjednik Najvišeg savjeta za antikvitete – Supreme Council of Antiquities (SCA) u Egiptu, koji gorljivo zagovara teoriju, prema kojoj je Velika piramidu grobnica, iako unutar Kraljevske komore u piramidi nije nikada nađen bilo kakav sarkofag niti mumija. Takvi sarkofazi su se morali izrađivati unutar piramide, jer se zbog svoje veličine ne bi nikada više mogli ukloniti iz Kraljevske komore.

U prošlom desetljeću su znanstvenici počeli sumnjati u starost i svrhu Velike piramide. Postupno, kako je Velika piramida otkrivala sve više svojih tajni, teorija grobnice je postajala sve manje prihvatljivom. Postoje indikacije kako su Veliku piramidu morale izgraditi visoko inteligentne civilizacije, s nužnim znanstvenim shvaćanjem i pristupom tehnikama, koje su ispred naših.

Velika preciznost pri izgradnji

Velika se piramida sastoji od dva milijuna vapnenačkih blokova, ima visinu zgrade od 40 katova i širinu od dva i pol nogometna igrališta. Temelj piramide je kamena podloga klesana s preciznošću od samo 2 centimetra od savršene površine. Čak i danas sa svim našim spoznajama i modernom tehnologijom, prema teoriji stručnjaka, graditelji ne bi mogli izgraditi takvu strukturu s takvom preciznošću.

Egiptolog Mark Lehner pokušao je izgraditi repliku s velikom skupinom ljudi, no nije uspio čak ni izgraditi 6 metarski model piramide. Morao je pozvati u pomoć kamion kako bi izvukao blokove iz kamenoloma. U kasnim 70-tim japanski je tim, kojeg je financirao Nissan, pokušao napraviti 18 metara visok model korištenjem istih primitivnih pradavnih egipatskih alata kao što su djetao i čekić. Međutim, vratili su se kući razočarani i zbunjeni, jer su morali koristiti strojne čekiće za rezanje kamena, koje nisu uspjeli prevesti preko Nila i vjerojatno bi morali koristiti buldožere, kamione pa čak i helikoptere za slaganje blokova na hrpu, koja je trebala sličiti piramidi. U oba pokušaja rekonstruiranja piramide, mogli su se izvući samo mali blokovi iz kamenoloma, dok stvarna piramida sadrži blokove težine parne lokomotive!

Plato u Gizi sadrži tri piramide zajedno s nizom satelitskih piramida okolo onih većih, a ondje se nalaze i poznate sfinge. Tri velike piramide nazvane su prema faraonima, koji su prema egiptolozima naručili njihovu konstrukciju kao mauzoleje: Velika piramida Khufua (ili Keopsa), Piramida Khafre (ili Chefren) i Piramida Menjaurea (ili Mycerinosa).

Primitivni alati

Sarkofazi koji su nađeni unutar komora piramida izrađeni su od ekstremno tvrdog granita. Iako u njima nije pronađena niti jedna mumija, egiptolozi još uvijek žele vjerovati da su rabljeni kao lijesovi. Čak su i izmislili primitivni alat, koji je korišten za dubljenje granitnih blokova za sarkofage; tvrda diorit kugla na štapu za razbijanje kamena.

Sve je očitije, kako je posebno Velika piramida i općenito visoravan u Gizi dizajnirana za kodiranje sofisticiranog znanstvenog znanja na mnogo načina; očito nema nikakve slučajnosti. Svaki otkriveni detalj ima značenje koje smo tek počeli razotkrivati. Arheolozi su “zapeli” u svojem jednom jedinom objašnjenju piramida i pokušali nas uvjeriti kako su služile kao grobnice faraona, čime se iz vida potpuno ispušta bit! Stoljećima je proučavana Giza visoravan očima arheologa i povjesničara, no to se mijenja tijekom zadnja dva desetljeća.

Ipak, postoje činjenice koje podržavaju tvrdnju da su piramide morale biti izgrađene od jako napredne civilizacije koja je imala pristup boljoj tehnologiji od naše. Prema slavnom “spavajućem proroku” Edgar Cayceu Velika će piramida otkriti sve svoje tajne kada se otvori Dvorana zapisa i nađe dokaz o njenom atlantidskom podrijetlu. Naime, dvorana zapisa je prema pretpostavkama veliko skladište skriveno negdje pod Giza platoom, za koje se vjeruje kako sadrži naprednu opremu Atlantide. Neki pretpostavljaju kako je nedostajući vršni kamen minijaturna verzija Velike piramide sa svim detaljima unutrašnjosti, koja je duboko skrivena u Dvorani zapisa.

Slavno proročanstvo

Edgar Cayce je dao smjernice za lociranje Dvorane zapisa i sugerirao mogući ulaz u Dvoranu zapisa kroz lijevu šapu Sfinge. John Anthony West i Robert M. Schoch su tijekom ispitivanja provjetravanja Sfinge odredili njenu starost te detektirali pomoću seizmičkog snimanja Giza visoravni, stvarno postojanje podzemne komore ispod šape Sfinge, točno tamo gdje je predvidio Cayce.

Zaključak istraživanja Westa i Schocha o eroziji Sfinge kaže kako je u stvari voda, a ne pustinjski pijesak i vjetar uzrokom erozije osnovice. To bi moglo značiti kako se erozija dogodila od kiše u razdoblju nakon ledenog doba 10.000 do 5.00 godina prije Krista, odnosno prije nego se zelena Sahara pretvorila u pustinju. Zaključili su kako je Sfinga morala biti isklesana prije tog razdoblja i kako je vjerojatno povezana s pradavnom civilizacijom, moguće s onom Atlantide.

Arheolog Howard Middleton-Jones tvrdi kako je pronašao točnu lokaciju dvorane zapisa na Giza visoravni. Također tvrdi kako je Zavjetna škrinja, koja sadrži Deset zapovijedi Mojsija zakopana unutar velike piramide. Ulaz do Zavjetne škrinje bi trebao biti u Velikoj galeriji na spoju koji vodi s jedne strane u Komoru kraljice, a druga strana vodi u Kraljeve odaje. Do tog je zaključka došao pažljivim proučavanjem knjige Egzodusa, u kojoj Bog detaljno objašnjava Mojsiju konstrukciju Zavjetne škrinje. Howard Middleton-Jones je potpuno siguran u ono što opisuje knjiga Egzodusa kao stubište koje vodi u Kraljevu odaju Velike piramide poznatu kao Velika galerija. Kada bi Howard Middleton-Jones bio u pravu, mogli bi očekivati zanimljiva otkrića u budućnosti.

Javno

32 komentara

32 Comments

 1. Znaš me

  27 veljače, 2012 u 6:37 pm

  Bitno je da se Atlantida spomene…

 2. Thomas Jefferson-hr

  27 veljače, 2012 u 7:46 pm

  IGH

 3. Andrea Dea

  27 veljače, 2012 u 7:50 pm

  SG

 4. Edo Kalifornijsky

  27 veljače, 2012 u 7:50 pm

  pogledajte film “Arrivals” by Noriega. Civilizacije su koristile energetski grid planete zemlje.

 5. Saša Borda

  27 veljače, 2012 u 7:52 pm

  HDZ

 6. Zoran Aščić

  27 veljače, 2012 u 7:54 pm

  Predosadno je aliens come….its time

 7. Tihomir Glavurdić

  27 veljače, 2012 u 7:55 pm

  Zanimljivo. Poserem se na onog ko kaze da je to dijelo od NLO

 8. Александр Борисович Горгасовский

  27 veljače, 2012 u 7:56 pm

  zašto se ne preimenujete u pizdarije.com?

  • Katica

   27 veljače, 2012 u 8:39 pm

   e bas tako,sto sve nece strpati pod znanos,

 9. Davor Meštrović

  27 veljače, 2012 u 7:58 pm

  EPH

 10. Rodiak

  27 veljače, 2012 u 7:59 pm

  ova tema (na rubu znanosti) se ni najmanje ne podudara s onim o čoemu sam mislio da ova stranica piše (znanost)

 11. Davor Meštrović

  27 veljače, 2012 u 8:10 pm

  Nije mi jasna ta vaša bolesna(iskompleksirana) težnja, da čim naiđete na neku prepreku odmah pomislite da je te napravila “neka viša vanzemaljska vrsta”, a ja bih prvo pomislio na staru civilizaciju čija smo saznanja izgubili(kao gradnja hramova, neki kažu i uz pomoć betona za vrijeme starog Rima, koju smo s provalom barbara “zaboravili” sve do gotičkog načina gradnje). Budite ponosni da ste pripadnici ljudske vrste koja je bez poznavanja kotača znala napraviti piramidu!

  • Mystt

   28 veljače, 2012 u 5:14 pm

   Ne prijatelju mislim da si u velikoj zabludi, postavi si samo pitanje čemu je uistinu služila piramida, i zašto bi je izgradili baš ljudi, nečemu je morala služiti, a svi znamo da grobnica nije

   • Miha

    19 prosinca, 2012 u 9:57 pm

    neznam jel znas ili si isprobao ko ja, ali ako u tako pravilnu piramidu na sredini i 2\3 visine stavis meso ono se nece pokvariti vec ce se osusiti samo, a ako stavis tupi zilet on ce se pomalo (polako) naostriti, ja sam iskreno probao sa cipom iz multimetra digitalnog koji vise nije ao zivota i iskreno dobio sam reakcije nakon tjedan dana “ozivio je”.

 12. Alen Rac

  27 veljače, 2012 u 8:12 pm

  Možda su usitnjavali kamen u prah na neki način i uz neko vezivo kao današn
  ji cement i u kalupe “betonirali “te blokove.možda ih nisu klesali ?!

 13. Dino Alberini

  27 veljače, 2012 u 8:22 pm

  Dakle, 1997 su u tri tjedna uspjeli napraviti piramidu sa starim tehnikama. Iskustva su opisali u ovoj knjizi http://www.thamesandhudson.com/9780500285473.html Nema misterija.

 14. Ante Nekić

  27 veljače, 2012 u 8:26 pm

  bit ce traze sistem salu iz proslog ljudskog ciklusa

 15. Gogo Markovic

  27 veljače, 2012 u 8:41 pm

  samo ste zaboravili tota atlantidjanina i smaragdne tablice!

 16. Aida Jasarevic

  27 veljače, 2012 u 8:45 pm

  To Gogo, nek´ si im rek´o!

 17. Gogo Markovic

  27 veljače, 2012 u 8:48 pm

  haha,ja znam kada kako i zasto su piramide pravljene!

 18. Igor Hapac

  27 veljače, 2012 u 8:49 pm

  di vi živite ..kaj niste gledali asterixa i obelixa

 19. Marko Martinić

  27 veljače, 2012 u 9:06 pm

  i onda je svizac odmotao upute za vožnju piramidom…

 20. Marin Veža

  27 veljače, 2012 u 9:21 pm

  SRAMOTA!! Na što je spao ovaj portal? Najbolje da preimenujete naziv u “Šarlatanska Pseudoznanost.geek.hr”! Ne znam tko je autor ove budalaštin ali zaslužuje najgore uvrede! A ja se još čudim zašto ljudi pišu gluposti u komentarima, a kako i ne bi kad podršku dobivaju od samog autora! BLJAK

 21. Nikša Mišković

  27 veljače, 2012 u 9:30 pm

  mene uopce nije briga kako su to “oni ” napravili, i jesam li ja sada znanstveno ogranicen ili …….´

 22. Mirko Kuric

  27 veljače, 2012 u 10:43 pm

  same piramide dokazuju superiornost starih civilizacija podhvati koje graditelji teško objašnjavaju način izgradnje

  • Miha

   19 prosinca, 2012 u 10:00 pm

   slazem se u potpunosti 🙂

 23. Ivan Musulin

  27 veljače, 2012 u 11:24 pm

  Samo neupućeni ljudi mogu pisat ovakve besmislice!!!!! Prema autoru jedino tko je moga izgradit ovakve piramide je neki vrhunski kolektiv, a nema većega kolektiva od BORGA!!!!:)))) Inače, otkriveni su u blizini piramida ostaci nastambi za radnike u kojima su ostaci kosti i mesa (ribe) što samo pokazuje koliko su se oni brinuli za radnike… da skratin organiziran je bio smještaj, prehrana i zdravstvena pomoć za radnike.

 24. Tomislav Vidaković

  28 veljače, 2012 u 6:38 am

  Mene najviše smeta podjela ljudi na znanstvenike i obične smrtnike.

 25. Boris Kovaček

  28 veljače, 2012 u 7:23 am

  mene najviše smeta podjela ljudi na one koji imaju novce i one koji ih nemaju,hehehehe…

 26. kvisko

  3 travnja, 2012 u 1:01 pm

  Egipćani su opljačkali i pokušali da razruše piramide, što su fino prikazali na crtežima na zidovima. Uspjeli su da skinu završni, fasadni sloj, i dijelove ugrade na kuće u Kairu i neka više ne bulazne o graditeljskoj superiornosti svojih predaka.

 27. Maki

  7 travnja, 2012 u 10:15 pm

  dr.Zahi Hawas je teski zlikovac koji namerno podrzava neznanje ali nazalost nije jedini. Nije dozvolio istrazivanje iako su otkrili supljinu ispod sfinge kao sto je Edgar Cajce rekao.Takvih likova je potrebno resiti se sto pre , pored njih istina ne prolazi.

 28. kritis

  9 travnja, 2012 u 1:58 pm

  Ako gledamo današnju tehnologiju, bilo bi moguće napraviti takvo što bez puno muke. Ali računajući koliko je tehnologija napredovala u tih par tisuća godina od kada su nastale piramide, neminovno je da preci kojih bi mi mogli biti potomci nisu to izgradili, koliko god bi to neki htjeli tvrditi.
  Ostaju dakle dvije teorije: ili je (vjerojatno i više njih) na ovom planetu postojala civilizacija daleko naprednija od ove naše sada, pa je izgradila piramide i sfingu kao spomenik sebi. Uz svu tehnologiju koju su mogli posjedovati, mogli su vjerojatno predvidjeti i da će se dogoditi neka apokalipsa koja će ih izbrisati.
  Druga malo manje vjerojatna teorija bila bi da su to bili vanzemaljci, ali ne bih ni tu teoriju odbacio. Samo pitanje je onda ako su tada gradili te piramide, zašto ih sada nema? Istina je da su piramide razmještene kao zvijezde, e sad tko je baš odlučio da tako stoje, to je pitanje koje nećemo sigurno doznati.
  U svakom slučaju fasciniraju me ljudi koji vjeruju da smo sami i jedini ikad postojali u ovom krasnom svemiru, da ne povjeruješ koja sebičnost.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje