Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Voda iz Loch Nessa će se podvrgnuti DNA analizi

Znanstvenici žele doznati više o flori i fauni poznatog jezera

Profesor Neil Gemmell s novozelandskog sveučilišta Otago vjeruje kako će uz pomoć DNA analize vode iz Loch Nessa doznati puno više o biljnim i životinjskim vrstama. Tvrdi kako osobno ne vjeruje da tamo postoji Nessie.

Kao što znamo, poznata je legenda da u Loch Nessu živi dugovrato čudovište, točnije – plesiosaur koji je, nekako preživio do danas, iako su svi drugi dinosauri izumrli.

Druga raširena teorija je da je Nessie u stvari vrsta divovske jesetre ili soma, dok su treći uvjereni kako je riječ samo o plutajućim granama i posljedicama igre snažnog vjetra i vode.

Profesor Gemmell vjeruje kako uvijek postoji znanstveno objašnjenje, jer sve što živi u jezeru za sobom mora ostaviti sićušne fragmente DNA- s kože, peraja ili iz urina, a sve će to on ispitati s timom međunarodnih znanstvenika.

Oni će sakupiti oko 300 primjeraka vode iz raznih dijelova jezera i iz različitih dubina. Uzorci će se profiltrirati da se dobije DNA koji će se potom ​​usporediti s podacima o poznatim vrstama, a sami rezultati će biti poznati krajem godine.

“Ne vjerujem u postojanje čudovišta, a proučavanjem DNA ćemo dobiti bogat uzorak bioraznolikosti jezera”, pojasnio je novozelandski profesor.”Iz nekoliko litara vode detektirat ćemo novom tehnologijom genoma na tisuće različitih vrsta, a svi veliki organizmi za sobom ostavljaju trag stanica dok se kreću okolinom u kojoj žive.”

Gemmell je svejedno uvjeren kako će uvijek biti onih koji će vjerovati u Nessie.

“U ljudskoj prirodi je da žudi za tajnama i zagonetkama. Usto, ima ljudi koje ne zanimaju nikakvi DNA rezultati, jer su duboko uvjereni da je riječ o paranormalnoj pojavi”, zaključio je Gemmell.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biokemija

Jedno od najintrigantnijih pitanja u potrazi za podrijetlom života jest kako je došlo do kemijske selekcije te kako su nastale prve biomolekule. Najnoviji rezultati...

Geografija i geologija

Stručnjaci smatraju da bi uzrok mogao biti povećanje saliniteta vode, postotak algi ili kombinacija ta dva faktora.

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Na rubu znanosti

Škotska neman iz Loch Nessa je daleko poznatija, no Ogopogo je daleko starija. O njoj su pričali još Indijanci, a prema njihovim legendama, bila...

Oglašavanje