Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Vodena klupa koja skuplja i pohranjuje kišnicu

Mumbai se suočava sa sve većim pritiscima na vlastite vodne resurse – četiri mjeseca monsuni donose silovite pljuskove i poplave, a onda se ostatak godine voda treba neprestano crpiti iz drugih udaljenijih izvora.

Premda je teško osigurati zalihe vode u uvjetima kada je ionako manjka, razlike u pristupu vodi itekako su vidljive u gradskim parkovima prepunima zelenila koji se umnogome razlikuju od prašnjavih i neplodnih mjesta u siromašnim četvrtima grada. Leži li možda rješenje ovog problema u Vodenoj klupi? 

Klupa koja skuplja i pohranjuje kišnicu najnoviji je proizvod urbanog dizajna koji kombinira dvije praktične funkcije, pružajući ne samo mjesto za sjedenje na javnim mjestima, već i skuplja i pohranjuje kišnicu. Vodena klupa koristi brazde na površini kako bi usmjeravala vodu prema malim usjecima koji izgledaju kao tapecirana dugmad, a iz kojih voda potom odlazi u spremnike koji se nalaze unutar same klupe.

Površina na klupi, dakako, uvijek ostaje suha tako da ljudi slobodno mogu sjesti na nju bez straha da će se smočiti. Klupe su modularne i prilagodljive s kapacitetom vodenih spremnika u tri veličine – od 500, 1000 i 1800 litara. Skladišni spremnici vode za veće modele nalaze se ispod zemlje, dok se manji spremnici nalaze instalirani unutar same klupe.

Ovaj dizajnerski komad namještaja zamišljen je tek kao prvi prototip u nizu urbanih dizajnerskih rješenja kojima se nastoji istaknuti multifunkcionalnost i održivost. Riječ je, dakle, o povećanju neovisnih izvora vode na lokalnoj razini, ali i o povećanju socijalne interakcije. Zamišljena kao sredstvo ublažavanja pritiska na ionako već “iscijeđenu” centralnu infrastrukturu vodoopskrbe, ova klupa odgovora na sve veću potrebu za vodom u urbanim krajolicima, gdje zelene površine često koriste velike količine prirodnih vodnih resursa.

Vodena klupa dijelom je izrađena od recikliranog polietilena, a dizajnirana je tako da i sama klupa i podzemni spremnici mogu biti izrađeni iz istog kalupa. Klupu su dizajnirali u arhitektonskom studiju MARS po uzoru na poznati Chesterfield kauč, a nekoliko je prototipova trenutno postavljeno u Mumbaiju u Indiji. Više informacija o samom korištenju iste moguće je pogledati u promotivnom video uratku.

Izvor: TreeHugger

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Indija je objavila planove za izgradnju vlastite svemirske postaje do 2035. godine te provođenje ljudske misije na Mjesec pet godina kasnije. Zemlja je u...

Biljke i životinje

Ako nemate jak želudac vjerojatno ćete htjeti preskočiti ovaj tekst s videom. Naime, da su žohari otporni na svašta je potvrdila jedna Indijka kojoj...

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Geografija i geologija

Stručnjaci smatraju da bi uzrok mogao biti povećanje saliniteta vode, postotak algi ili kombinacija ta dva faktora.