Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Vodena klupa koja skuplja i pohranjuje kišnicu

Mumbai se suočava sa sve većim pritiscima na vlastite vodne resurse – četiri mjeseca monsuni donose silovite pljuskove i poplave, a onda se ostatak godine voda treba neprestano crpiti iz drugih udaljenijih izvora.

Premda je teško osigurati zalihe vode u uvjetima kada je ionako manjka, razlike u pristupu vodi itekako su vidljive u gradskim parkovima prepunima zelenila koji se umnogome razlikuju od prašnjavih i neplodnih mjesta u siromašnim četvrtima grada. Leži li možda rješenje ovog problema u Vodenoj klupi? 

Klupa koja skuplja i pohranjuje kišnicu najnoviji je proizvod urbanog dizajna koji kombinira dvije praktične funkcije, pružajući ne samo mjesto za sjedenje na javnim mjestima, već i skuplja i pohranjuje kišnicu. Vodena klupa koristi brazde na površini kako bi usmjeravala vodu prema malim usjecima koji izgledaju kao tapecirana dugmad, a iz kojih voda potom odlazi u spremnike koji se nalaze unutar same klupe.

Površina na klupi, dakako, uvijek ostaje suha tako da ljudi slobodno mogu sjesti na nju bez straha da će se smočiti. Klupe su modularne i prilagodljive s kapacitetom vodenih spremnika u tri veličine – od 500, 1000 i 1800 litara. Skladišni spremnici vode za veće modele nalaze se ispod zemlje, dok se manji spremnici nalaze instalirani unutar same klupe.

Ovaj dizajnerski komad namještaja zamišljen je tek kao prvi prototip u nizu urbanih dizajnerskih rješenja kojima se nastoji istaknuti multifunkcionalnost i održivost. Riječ je, dakle, o povećanju neovisnih izvora vode na lokalnoj razini, ali i o povećanju socijalne interakcije. Zamišljena kao sredstvo ublažavanja pritiska na ionako već “iscijeđenu” centralnu infrastrukturu vodoopskrbe, ova klupa odgovora na sve veću potrebu za vodom u urbanim krajolicima, gdje zelene površine često koriste velike količine prirodnih vodnih resursa.

Vodena klupa dijelom je izrađena od recikliranog polietilena, a dizajnirana je tako da i sama klupa i podzemni spremnici mogu biti izrađeni iz istog kalupa. Klupu su dizajnirali u arhitektonskom studiju MARS po uzoru na poznati Chesterfield kauč, a nekoliko je prototipova trenutno postavljeno u Mumbaiju u Indiji. Više informacija o samom korištenju iste moguće je pogledati u promotivnom video uratku.

Izvor: TreeHugger

2 komentara

2 Comments

  1. Zvonimir Ercegovac

    23 listopada, 2013 u 9:31 pm

    biti će zabranjena u SAD-u 🙂

  2. Filip Marko Srdic

    24 listopada, 2013 u 9:35 am

    pametno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Stručnjaci smatraju da bi uzrok mogao biti povećanje saliniteta vode, postotak algi ili kombinacija ta dva faktora.

Na prvi pogled situacija izgleda optimistično, ali situacija je zapravo zabrinjavajuća.

U državi Assam na sjeveroistoku i u Zapadnom Bengalu na sjeveru Indije vlakovi su usmrtili gotovo 70 slonova od 2013. do lipnja 2019. godine...

Oglašavanje