Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Vraća se titanboa, divovska zmija koja guta krokodile u zalogaju!

Globalno zatopljenje moglo bi vratiti i takve divovske životinje kao što je ova zmija koja teži više od tona, a dugačka je 14 metara. Ubija snagom koja odgovara pritisku koji bi stvorio Brooklynski most kada bi bio postavljen na čovjeka.

Monstruozna zmija pojavila se u džunglama Južne Amerike i postala apsolutni predator. Bilo je to prije 58 milijuna godina! Snažna životinja, teška više od tone i dugačka 14 metara, za koju znanstvenici dugo nisu znali da je uopće postojala. Krokodil je za nju bio dobar zajutrak.

Carlos Jaramillo, znanstvenik s američkog Istraživačkog instituta Muzeja “Smithsonian”, misli kako je titanboa, kako su je nazvali, daleki predak anakonde i boe konstriktor. Bila je snažna, ali ne i otrovna. Jaramillo kaže:

– Ni u ludim snovima ne očekujute da ćete pronaći bou konstriktor dugačku 14 metara. Najveća do danas pronađena zmija je bila dugačka sedam metara. Nije bila otrovna. Žrtve je ubijala strašnom snagom stezanja od čak 180 kilograma na šest kvadratnih centimetara. Ta snaga odgovara pritisku koji bi stvorio Brooklynski most kada bi bio postavljen na čovjeka.

Svijet izgubljenih reptila

Podsjećamo kako su fosili ove gigantske zmije oktriveni 2002. godine prilikom iskopavanja velikog rudnika Kershon u sjevernom dijelu Kolumbije.

– Ono što smo pronašli bio je veliki svijet izgubljenih reptila – kornjače veličine kuhinjskog stola i najveći krokodili koji su postojal – kaže Jonathan Bloch, poznati stručnjak za razvoj kičmjenjaka pri Sveučilištu Florida. – Nakon nestanka dinosaurusa, titanboa je bila najveći predator na površini Zemlje najmanje 10 milijuna godina.

Za milijun godina eto je opet

Ipak da bi dobili potpunu spoznaju o titanboi znanstvenicima nije bilo dovoljno samo njezino tijelo. Morali su naći i glavu. Ali, plašili su se kako će to biti gotovo nemoguće s obzirom na vrlo krhku njezinu strukturu. Za razliku od naših lubanja, kosti zmijine lubanje nisu međusobno spojene. Umjesto toga, one su povezane mekim tkivom. Kada životinja ugine, meko tkivo se raspada i pojedinačne kosti bivaju rasute. Same kosti su prilično tanke i krhke. Pošto je titanboa bila ogromna, kao i njene kosti lubanje, ona je jedna od rijetkih zmija čiji fosili postoje.

Prošle godine znanstvenici su krenuli u potragu za glavom i našli čak tri! Tako su mogli rekonstruirati cijelu zmiju – čudovište. Replika je danas u Muzeju “Smithsonian”.

– Vjerujemo da je titanboa dosegla ovakvu veličinu zbog toplijeg vremena koje je vladalo na ekvatoru nakon vremena dinosaurusa. Kako temperatura raste, postoji mogućnost da će se titanboa opet pojaviti – objašnjava Bloch. – Govorimo o razdoblju od milijun godina, ali ona bi se tada mogla pojaviti.

Javno

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...