Connect with us

Znanost

Vrane mogu samostalno zaključivati

Biljke i životinje

Vrane mogu samostalno zaključivati

osoiusos8

Credit: Lomonosov Moscow University

Vrane možda ne razumiju što im je zajedničko s vojnim redom Noćna straža iz serije Igra prijestolja ili pak zašto izreka „kao što vrane lete” znači putovati u ravnoj liniji, ali one su itekako sposobne samostalno zaključivati. Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, sive vrane mogu riješiti relacijske podudarne zadatke višeg reda baš poput ljudi i drugih primata.

Nekoć se mislilo kako je samostalno (analogijsko) zaključivanje svojstveno isključivo ljudima. Ono je temelj kategorizacije, kreativnog rješavanja problema, ali i znanstvenih otkrića. Ali kako se takvo zaključivanje može testirati? Prethodna istraživanja pokazala su da „relacijska podudarnost uzorka” (RMTS) zapravo vizualno predstavlja bit analogije. Primjerice, ako je testni uzorak bio AA, tada bi odabir para BB bio ispravan sljedeći korak. Ili ako bi testni uzorak bio CD, tada bi bilo ispravno odabrati par EF. Niti jedan odabir kod ispitnih parova ne odgovara fizički uzorku para – na taj način samo nam relacijska jednakost ili različitost mogu pomoći kod odabira para. Primjerice, majmuni su uspješno naučili primjenjivati RMTS.

No, sada je međunarodni istraživački tim, pod vodstvom Edwarda Wassermana sa Sveučilišta u Iowi, želio vidjeti mogu li nešto slično učiniti i neke druge životinje osim primata. Uostalom, vrane i gavrani odavno su poznati po svojoj inteligenciji. Oni su dresirali dvije sive vrane (lat. Corvus cornix) da identificiraju predmete po boji, obliku i broju metodom „identifikacijske podudarnosti uzorka” (IMTS). Ptice su bile stavljene u žičani kavez s plastičnom pliticom u kojoj su se nalazile tri karte i dvije šalice. Karta u sredini služila je kao uzorak. Šalice su bile pokrivene s druge dvije karte – jedna je odgovarala karti koja je bila stavljena u sredinu kao uzorak (po boji, obliku i broju na njoj), a druga nije. Šalica na kojoj se nalazila karta koja se podudarala s uzorkom sadržavala je i dva crva kao nagradu.

U drugom dijelu eksperimenta ptice su podvrgnute testiranju relacijskog podudaranja parova. Karta koja je služila kao uzorak s dva kruga iste veličine, primjerice, značila je da bi vrane trebale odabrati kartu s dva kvadrata iste veličine, a ne s dva kruga različite veličine. Jedna od autorica ove studije, Anna Smirnova sa Sveučilišta Lomonosov u Moskvi, zabilježila je da su ptice odabrale pravu kartu više od tri četvrtine puta.

Međutim, ono što je uistinu zadivljujuće je činjenica da su vrane zapravo to učinile potpuno spontano, budući da nisu bile dresirane za prepoznavanje RMTS metodom. Naime, bile su trenirane jedino metodom IMTS koja ne uključuje razumijevanje odnosa između predmeta. „Upravo je to poanta otkrića. Iskreno, da je to bio rezultat učenja na silu i dresiranja, bio bi to „samo” impresivan rezultat. No, one su to učinile potpuno spontano. I zato je to jedan zaista fenomenalan pothvat”, izjavio je Wasserman.

Izvor: IFLScience

Nastavi čitati

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

12 komentara

12 Comments

 1. Emir Zunic

  29 prosinca, 2014 kod 8:35 pm

  Vrane su inteligentne…..

 2. Pero Pan Perić

  29 prosinca, 2014 kod 8:41 pm

  mogu i ljudi….pa opet kradu…ratuju…besmisleno ubijaju….

 3. Danijel Božić

  29 prosinca, 2014 kod 8:48 pm

  Pa upravo zato jer samostalno zakljucuju.

 4. Visar Karaxhiu

  29 prosinca, 2014 kod 8:49 pm

  Ensar Sakman

 5. Bruno Kaselj

  29 prosinca, 2014 kod 10:26 pm

  A jeste otkrili toplu vodu jeste ikada vidjeli vranu kako s visine baca puza ili orah da se razbije znaci da je zakljucila da na taj nacin moze lagano doci do hrane

 6. Zrinko Dragic

  29 prosinca, 2014 kod 11:22 pm

  I može brojati do tri!Više od toga ne!!

 7. Goran Mandić

  29 prosinca, 2014 kod 11:26 pm

  Vrane i gavrani te vše vrsta papiga, a na čelu kolone kea i žako. Misllim da postoji i dosta sisavaca koji samostalno zaključuju, dupini etc… Nekakvo aljkavo istraživanje je bilo u pitanju 😀

 8. Željko Kobeščak

  29 prosinca, 2014 kod 11:59 pm

  Meni najbolji dokaz kad me vide a već me poznaju i u kljunu nose orah ili lješnjak, Čekaju da autom stignem bliže pa ispuste na cestu orah ne bi ki pa pregazio i otvorio, jednom sam izašao iz auta i nogom zdrobio orah, mudro su gledale sa obližnje ograde i kad sam maka, odmah su navalile!

 9. Siniša Vrbanjac

  30 prosinca, 2014 kod 1:41 pm

  Takvih primjera ima puno u prirodi.

 10. John Doe

  6 siječnja, 2015 kod 3:24 pm

  Ja sam upozna gavrana sto price,a cak si moga sa njim razminti par osnovnih pitanja,pitas ga kako si,a on ti kaze dobro.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh