Connect with us

Znanost

Vrenjem možete smrznuti vodu?! [VIDEO]

Izvor: Cody's Lab / YouTube

Fizika

Vrenjem možete smrznuti vodu?! [VIDEO]

Pitate se što nije u redu s navedenim naslovom? Ne brinite se, sve je u redu, budući stvarno, pod određenim uvjetima možete zagrijavanjem vode do točke vrenja izazvati smrzavanje iste.

Navedeni postupak možete vidjeti u gornjem video uratku, gdje je evidento kako za uspješno zamrzavanje vode vrenjem morate, za početak, imati posudu pod tlakom iz koje ćete vakuumskom pumpom isisati sav zrak. Potom ćete u spremnik dodati 60ml vode koja će početi kuhati uslijed smanjivanja tlaka, a ne zbog povećanja temperature. Naime, točka vrenja tekućine ovisi i temperaturi i tlaku, gdje s rastom temperature tekućine raste i pritisak vodene pare.

Primjerice, pri 100°C tlak vodene pare iznosi 1 atmosferu, odnosno 0,101325 MPa. S druge strane, tlak vodene pare pri sobnoj temperaturi puno je niži. Imajući navedeno u vidu, vrelište vode u posudi iz koje je isisan zrak, a time i smanjen tlak, smanjuje se ispod sobne temperature vode, a što ima za posljedicu početak vrenja bez zagrijavanja. Daljnjim smanjivanjem tlaka u posudi, voda nastavlja s vrenjem, te na taj način gubi dio topline. I dok najtoplije molekule vode prelaze u plinovito stanje, ostatak vode, kojoj je uzet dio topline, pretvara se u led.

Kako bilo, ne pokušavajte navedeno kod kuće. 😉

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

1 komentar

1 komentar

  1. zac

    5 ožujka, 2017 kod 9:49 am

    Zar je ovo članak za provjeru reakcije čitatalja na gluposti jer koliko bi trebao biti glup da u prvonm dijelu članka spominješ zagrijavanje.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Fizika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh