Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Wellness plan na radnom mjestu na dugi rok štedi novac

Jedna je javna tvrtka iz američkog srednjeg zapada na vlastitoj koži osjetila da se isplati pomoći zaposlenicima da ostanu u formi, zadovoljno trljajući ruke nad uštedom od 4.8 milijuna dolara na zdravlju zaposlenika i troškovima izgubljenog radnog vremena tokom 9 godina.

Studija s University of Michigan proučila je wellness programe na radnom mjestu te je jedna od svega par longitudinalnih studija svoje vrste, kaže koautor studije Louis Yen, surađujući istraživač i znanstvenik na School of Kinesiology`s Health Management Research Center. Tijekom razdoblja od 9 godina, ova javna kompanija potrošila je 7.3 milijuna američkih dolara na program i pokazalo se da je uštedjela 12.1 milijuna dolara koji su povezani s tim sudjelovanjem. Medicinski i farmacijski troškovi, vrijeme koje radnici nisu bili na poslu i kompenzacija za radnike igrale su ulogu u ovoj štednji, kaže Alyssa Schultz, specijalistica posrednica pri istraživačkom području.

Pronalasci ove studije svakako nose dobre vijesti za tvrtke koje žele primijeniti wellness programe, kaže Dee Edington, glavna istraživačica i direktorica U-M Health Management Research Center. “Jedna od najvećih prednosti ove studije je da ona ukazuje da će vam održivi program dati uštedu”, kaže Edington, također profesor na School of Kinesiology i znanstvenik i istraživač na U-M School of Public Health. “Razlikuje se od prijašnjih studija u tome što su one bile kratke i intenzivne i promatrale su iste ljude.

Ova studija s University of Michigan drugačija je od drugih studija na tri načina. Prvo, ona pokazuje da wellness programi pokazuju svoj učinak pogotovo na dugi rok, pa čak iako su zaposlenici tijekom studije starili. Drugo, studija je u izračun uzela i sve troškove, od samog početka, koji nastaju zbog primjene wellness plana. Na primjer, indirektne troškove koji su nastali zbog novog zapošljavanja i troškove zbog mijenjanja ponude hrane. Većina studija samo je uključivala direktne troškove koje tvrtka plaća za zaposlenike koji sudjeluju u programu. Ali čak i kad se koriste vrlo skromne procjene s University of Michigan pokazuje se štednja u troškovima, Yen ističe.

Treća razlika u ovoj studiji jest da je ona promatrala izgubljeno vrijeme na poslu, ali i ljekarničke i medicinske troškove, kaže Schultz. Zaposlenici koji su sve godine sudjelovali u studiji vidjeli su da su troškovi porasli za 96 dolara, oni koji su sudjelovali samo par godina vidjeli su da su ti troškovi porasli za 230 dolara, a troškovi za one koji nikad nisu sudjelovali porasli su za 335 dolara. Program je stajao 100 dolara godišnje po zaposleniku, bez obzira na to sudjelovao zaposlenik u njemu ili ne. Dakle, ušteda koja je povezana sa sudjelovanjem u studiji iznosi 257 dolara za zaposlenike koje su cijelo vrijeme sudjelovali u njoj i 125 dolara za one koji su sudjelovali samo par godina.

Polako, tvrtke shvaćaju da bi ti planovi, dok plan osiguranja mora brinuti za bolesne zaposlenike, također trebali imati i wellness program koji zdrave zaposlenike održi zdravima, govori Edington.

“To je još uvijek aktivnost koju vidimo u velikim tvrtkama, ali najveći porast sad vidimo u tvrtkama srednje veličine”, kaže Edington. Na što bi dakle tvrtka trebala obraćati pažnju kad traži takav plan osiguranja za zaposlenike? “Želite plan koji će se brinuti za vaše bolesne zaposlenike, ali i onaj koji će vaše zdrave zaposlenike održati zdravima i na poslu”, zaključuje Edington.

Izvor: University of Michigan

Možda će vas zanimati

Znanost

Svakome tko je opterećen dugovima, bori se s lošim načinom života ili osjeća strah zbog trenutačnog stanja inflacije, lako je pomisliti da su se...

Psihologija

Dobiti pomoć od djece pri obavljanju kućanskih poslova ponekad zna biti izazov. Neki roditelji na te nemile stvari potiču svoju djecu u vidu davanja...

Znanost

Kako novac utječe na donošenje odluka?

Psihologija

Po bankrotu se dan poznaje