Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

WHO: Onečišćenje okoliša ubije godišnje 1.7 milijuna djece

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) izdala je novo izvješće u kojem su pokazani poražavajući rezultati stvarnosti u kojoj živimo.

Četvrtina svih smrti djece na svijetu ispod pet godina starosti se događa zbog onečišćenog ili nezdravog okoliša. Tu su računaju prljava voda i zrak, zatim pasivno udisanje dima te nedostatak higijene ili neadekvatna higijena, sve to stoji i izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovakve nabrojane nečistoće i zagađenje okoliša mogu biti put do fatalnih slučajeva proljeva, upale pluća i malarije te mogu ubiti 1.7 milijuna djece u godini, stoji u izvješću.

„Zagađeni okoliš je smrtonosan, pogotovo za malu djecu“, riječi su generalne direktorice WHO-a Margaret Chan u izjavi. „Njihov imunološki sustav, organi u razvoju te njihova mala tijela i dišni putevi ih čine posebno osjetljivima na prljavu vodu i zrak“.

U izvješću imena Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas o zdravlju djece i okolišu (Inheriting a sustainable world: Atlas on children’s health and the environment), WHO je naveo kako štetno izlaganje može već započeti i u maternici te se poslije nastaviti ukoliko su te bebe i mališani izloženi unutarnjem ili vanjskom zagađenju zraka, kao i pasivnom pušenju.

To sve povećava kod njih rizik od upale pluća, baš kao i životni rizik od kroničnih respiratornih bolesti. Poput astme. Zagađenje zraka se može „pohvaliti“ da može povećati životni rizik od bolesti srca, raka i moždanog udara,kaže izvješće.

Također se napominje da u kućanstvima kojima nedostaje pristup sigurnoj vodi te sanitarnim čvorovima ili u kućanstvima zagađenim dimom od nečistih goriva poput ugljena ili gnojiva za grijanje i kuhanje – djeca su u puno većem riziku od dobivanja upale pluća i proljeva.

Mališani su također izloženi štetnim kemikalijama do kojih se dolazi putem hrane, vode i zraka te proizvodima oko njih.

Stručnjakinja  iz WHO-a za zdravlje, Maria Neira, rekla je kako su u pitanju veliki gubici – kako u terminima smrti tako i u dugoročnim bolestima te stopama bolesti. Neira je zatim pozvala vlade država da naprave puno više kako bi sva mjesta bila sigurna za djecu. Te su savjete pobrojali i ovdje.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

U ožujku 2019. godine, prizor iz jugozapadnog dijela Australije šokirao je svjetsku javnost. Dvanaest kitova ubojica odlučno je napalo jednog od najvećih stanovnika našeg...

Kemija

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružili su snage s kolegama sa Sveučilišta u Cagliariju kako bi istražili načela kemijskih reakcija potaknutih mehaničkom silom. Rezultati...

Biljke i životinje

Tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, “oživljavajući” meso davno izumrle životinje. Cilj ovog projekta je prikazati kakav potencijal ima...

Wellness i prehrana

Zamislite da je lako nagovoriti ljubitelje mesa da zamijene svoj životni stil sveždera s vegetarijanskim. Što bi takva promjena značila za Zemljin okoliš i...