Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

WHO: Onečišćenje okoliša ubije godišnje 1.7 milijuna djece

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) izdala je novo izvješće u kojem su pokazani poražavajući rezultati stvarnosti u kojoj živimo.

Četvrtina svih smrti djece na svijetu ispod pet godina starosti se događa zbog onečišćenog ili nezdravog okoliša. Tu su računaju prljava voda i zrak, zatim pasivno udisanje dima te nedostatak higijene ili neadekvatna higijena, sve to stoji i izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovakve nabrojane nečistoće i zagađenje okoliša mogu biti put do fatalnih slučajeva proljeva, upale pluća i malarije te mogu ubiti 1.7 milijuna djece u godini, stoji u izvješću.

„Zagađeni okoliš je smrtonosan, pogotovo za malu djecu“, riječi su generalne direktorice WHO-a Margaret Chan u izjavi. „Njihov imunološki sustav, organi u razvoju te njihova mala tijela i dišni putevi ih čine posebno osjetljivima na prljavu vodu i zrak“.

U izvješću imena Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas o zdravlju djece i okolišu (Inheriting a sustainable world: Atlas on children’s health and the environment), WHO je naveo kako štetno izlaganje može već započeti i u maternici te se poslije nastaviti ukoliko su te bebe i mališani izloženi unutarnjem ili vanjskom zagađenju zraka, kao i pasivnom pušenju.

To sve povećava kod njih rizik od upale pluća, baš kao i životni rizik od kroničnih respiratornih bolesti. Poput astme. Zagađenje zraka se može „pohvaliti“ da može povećati životni rizik od bolesti srca, raka i moždanog udara,kaže izvješće.

Također se napominje da u kućanstvima kojima nedostaje pristup sigurnoj vodi te sanitarnim čvorovima ili u kućanstvima zagađenim dimom od nečistih goriva poput ugljena ili gnojiva za grijanje i kuhanje – djeca su u puno većem riziku od dobivanja upale pluća i proljeva.

Mališani su također izloženi štetnim kemikalijama do kojih se dolazi putem hrane, vode i zraka te proizvodima oko njih.

Stručnjakinja  iz WHO-a za zdravlje, Maria Neira, rekla je kako su u pitanju veliki gubici – kako u terminima smrti tako i u dugoročnim bolestima te stopama bolesti. Neira je zatim pozvala vlade država da naprave puno više kako bi sva mjesta bila sigurna za djecu. Te su savjete pobrojali i ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Ekologija i okoliš

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu...

Biljke i životinje

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih postrojbi u posljednji je čas pred naletom požara spašen posljednji lug volemije (australskog stribora), prethistorijske vrste drveća koje još nazivaju i...

Oglašavanje