Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Za ove sisavce niste ni čuli, a prijeti im istrebljenje

Nisu pasanci u pitanju

Ljuskavci ili pangolini su, po svemu sudeći, jedni od najneobičnijih sisavaca na planeti.

Karakteristike

Red se sastoji od ukupno 8 različitih vrsta koje nastanjuju područja Azije i Afrike (po 4 vrste na svakom kontinentu). Iako se od pasanaca genološki razlikuju kao hrčak od majmuna, najsličniji su im izgledom.

Ljuskavci su plašljiva i skrovita noćna stvorenja. Svojim dugim kandžama kopaju zemlju u potrazi za kukcima i mravima koje hvataju ogromnim tankim jezikom. Jezik im je duži od njih samih.

Cijelo tijelo im je prekriveno debelim ljuskama što ih čini jedinim takvim sisavcem na svijetu.

Foto: Pangolins.org

U slučaju opasnosti se sklupčaju u gotovo neprobojnu lopticu i ispuštaju neugodan miris koji otjera većinu napadača. Na žalost, to očigledno ne vrijedi za ljude.

Krivolov

Iako njihove ljuske nemaju primjenu u medicini, s obzirom na to da su sastavljene od keratina (kao i nokti kod čovjeka) – predstavljaju sastavni dio tradicionalne medicine u Aziji.

Meso ljuskavaca se koristi kao luksuzna hrana u različitim kulturama istočne Azije. Kilogram mesa doseže cijenu i od 250 američkih dolara.

Istraživanja pokazuju kako je tijekom prethodnog desetljeća iz divljine ukradeno preko milijun jedinki ljuskavaca, kao i to da se ne zna precizno koliko je tih životinja preostalo u divljini.

Zbog već alarmantne opasnosti od izumiranja, 16. veljače je proglašen Svjetskim danom ljuskavaca. Na taj način  svijet simbolično podiže svijest o postojanju ovih neobičnih stvorenja.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...