Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Za prevenciju raka prostate preporučljive su česte ejakulacije

Koliko puta mjesečno? Oko 21…

Dijeta, tjelovježba i redovni pregledi najučinkovitiji su način da prostata ostane zdrava. Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard proučavali su još jednu, nešto ugodniju, metodu prevencije.

U časopisu European Urology, naznačeno je da visok nivo seksualne aktivnosti može također smanjiti rizik od dobivanja ove maligne bolesti. U studiji je sudjelovalo gotovo 32 tisuće muškaraca kojima su dugo praćene seksualne navike.

Zaključak studije jest da kod onih muškaraca koji imaju veći broj ejakulacija tijekom mjeseca postoji i manja šansa od dobivanja raka prostate.

“Saznali smo da je kod muškaraca koji bilježe više ejakulacija mjesečno u odrasloj dobi manje vjerojatno da će im kasnije biti dijagnosticiran rak prostate. Ova opsežna studija daje dosad najjači dokaz korisne uloge ejakulacije u prevenciji raka prostate”, napomenuo je James Balch, autor studije.

Naime, studija je pokazala da su muškarci koji su ejakulirali barem 21 puta mjesečno imali 33% manji rizik od raka prostate.

Dakako, ejakulacija kao takva sama ne može u potpunosti spasiti ovu žlijezdu. Stručnjaci tvrde i da su pretilost, pušenje, prerađena hrana s visokim udjelom masnoća i nasljednost – veliki faktori koji mogu dovesti do raka prostate.

Problemi s prostatom su osjetljiva tema muškaraca diljem svijeta i sve češća kod onih koji su stariji od 50 godina.

Povećana prostata uzrokuje često, otežano i bolno mokrenje, dok je rak prostate jedna od najučestalijih malignih bolesti uopće.

1 komentar

1 komentar

  1. Viktor

    26 srpnja, 2019 u 7:20 pm

    …Samo…? Baš čudno.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Zdravlje i Medicina

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi u utorak BBC. Znanstvenici...

Oglašavanje