Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Za razvoj Alzheimera je možda bitan virus herpesa

Vjeruje se da virus herpesa djeluje kao benzin na već postojeći plamen

Nova studija sugerira kako bi neki virusi mogli pojačati imunološki odgovor, što bi moglo ubrzati nakupljanje beta-amiloida, bjelančevine u mozgu koja stvara plakove svojstvene Alzheimerovoj bolesti. U pitanju je virus herpesa.

Kontroverznu teoriju o razvoju Alzheimerove bolesti stručnjaci su uvijek odbacivali, no nova studija tima u kojem su stručnjaci prije bili sumnjičavi prema toj teoriji, mogla bi sve promijeniti.

Studija daje zanimljive dokaze za ideju kako su virusi umiješani u Alzheimer, pogotovo dva tipa herpesa koje većina dobije još u dječjoj dobi, a koji potom godinama miruju u tijelu.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Neuron, je utvrđeno da virusi utječu na gene povezane s Alzheimerovom bolešću i možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvija i napreduje.

Znanstvenici napominju kako nisu utvrdili da virus herpesa uzrokuju Alzheimer, no njihova studija sugerira kako bi virusi mogli pokretati imunološki odgovor koji bi onda povećao nakupljanje spomenutog beta-amiloida.

“Ti virusi su vjerojatno bitni igrači u aktiviranju imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti”, tvrdi Joel Dudley, voditelj studije s američkog medicinskog fakulteta Icahn u Mount Sinaiju. “Vjerujem da oni djeluju kao benzin na plamen u nekoj patologiji koja je bila potaknuta imunitetom.”

Ako se ovo sve potvrdi, moglo bi to promijeniti smjer istraživanja i otvarati puteve novih liječenja i metoda dijagnosticiranja bolesti.

U okviru studije analizirani su uzorci gotovo 950 ljudskih mozgova i utvrđena je povezanost s genskim, molekularnim i kliničkim simptomima Alzheimerove bolesti.

“Radi se o izuzetno kompleksnoj bolesti i odgovor nikada neće biti jednoznačan”, tvrdi dr. John Morris, voditelj centra za istraživanje Alzheimerove bolesti pri medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu, koji nije radio na spomenutom istraživanju. “Ako su virusi dio toga svega, to definitivno moramo proučiti.”

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici su uspjeli kreirati minijaturni model mozga koji bi mogao služiti za proučavanje uzroka Alzheimerove bolesti te za testiranje određenih lijekova koji se koriste...

Oboljenja i poremećaji

Najčešći tip demencije. Progresivna bolest koja počinje blagim gubitkom memorije što može dovesti do gubitka sposobnosti da osoba nastavi razgovor i reagira na okoliš....

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Oglašavanje