Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Koliko se dugo bakterije zadržavaju u zraku nakon što kihnete?

Znanstvenici su u najnovijim istraživanjima razvili novu tehniku kojom proučavaju koliko dugo se bakterije zadržavaju u zraku nakon kašljanja ili kihanja.

Stručnjaci s Tehnološkog sveučilišta Queensland su došli do iznenađujućih rezultata. Naime, oni su proučavali bakteriju Pseudomonas aeruginosa. Ta vrsta bakterije se obično povezuje s infekcijama koje se mogu dobiti u bolnici. Kada se ona izbaci putem kašljanja ili kihanja, može se zadržati u zraku i do 45 minuta.

Jedna od autorica studije dr. Lidia Morawska je rekla: “U našim prijašnjim studijama smo otkrili kako se ove patogene tvari mogu proširiti na udaljenost od 4m i nakon 45 min još ostati žive. Željeli smo otkriti kako bakterije koje se prenose kapljičnim putem mogu priječi toliku udaljenost i utjecati na druge ljude nakon toliko dugo vremena.”

Pseudomonas aeruginosa je uobičajena patogena bakterija otporna na lijekove koja može prouzrokovati mnoge infekcije u bolnici kao što su upala pluća ili sepsa. Ona obično utječe na one ljude koji koji već imaju neku kroničnu bolest kao što je npr. cistična fibroza. Iako se ova vrsta bakterije proučavala u mnogim istraživanjima, stručnjaci još nisu uspjeli saznati kako se kašljanjem ili kihanjem može raširiti infekcija.

Tehniku koju su razvili, znanstvenici su nazvali Tandem Aged Respiratory Droplet Investigation System ili TARDIS. Ona im pomaže u otkrivanju načina na koji se kapljice šire i omogućuje im da saznaju koliko dugo se zadržavaju u zraku.

Znanstvenici su prikupili kapljice od dva pacijenta koji boluju od cistične fibroze. Čim se kapljice izbace, one se brzo osuše, ohlade i izgube na težini kako bi što dulje mogle ostati u zraku. Djelomično se razgrađuju zbog dodira s kisikom, ali velikim kapljicama je potrebno duže vrijeme da ispare. Većina ovih kapljica dovoljno brzo ispari pa bakterije ne mogu u njima preživjeti. Većina bakterija napola živi 10 sekunda, a manje količine napola žive preko 10 minuta. To ukazuje na činjenicu da su neke bakterije otporne na brzo biološko propadanje i ostaju u zraku dovoljno dugo da prouzrokuju infekcije.

Ovo istraživanje bi moglo utjecati na bolju kontrolu u bolnicama te nas još jednom podsjetiti kako je važno pokriti rukom usta dok kišemo ili kašljemo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ne, razlog nije samo slina

Biljke i životinje

Već je puno puta potvrđeno antistresno djelovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodati, no moramo li s našim...

Zdravlje i Medicina

Jedan Britanac si je uništio grlo

Mikrobiologija

Znanstvenici su namjeravali utvrditi koliki je rizik od zaraze za čovjeka nekom psećom bolešću ako su psi i ljudi testirani istim aparatom za magnetsku...

Oglašavanje