Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Žabe su živjele na Antarktici prije nego što je postala zaleđena pustinja

Kad je paleontolog Thomas Mörs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 milijuna godina, pronađene na otoku Seymour u blizini vrha Antarktike, naišao je na nešto neobično – kosti kuka i lubanje žaba.

Radilo se o žabi dugačkoj oko četiri centimetra – usko povezanoj s pet vrsta žaba koje vuku porijeklo iz Čilea. Te žabe dobivaju ime po obliku glave, piše Reuters.

„Bilo je to potpuno neočekivano otkriće pod mikroskopom. Prvo sam pronašao kost kuka i shvatio sam da sam pronašao prvu antarktičku žabu, prvog antarktičkog vodozemca od prije više od 200 milijuna godina“, rekao je Mörs, znanstvenik švedskog Prirodoslovnog muzeja i vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Scientific Reports.

Otkriće potkrjepljuje kako je Antarktika šest milijuna godina prije nego što je postala opustošena i ledena pustinja, bila prekrivena šumama, rijekama i barama koje su krojile život.

„To nam govori da se globalnim klimatskim promjenama mogu izbrisati čitavi ekosustavi“, rekao je Mörs.

Klima Antarktike u to je vrijeme podsjećala na Valdivijsku prašumu u Čileu, vrlo vlažnu s temperaturama tijekom najtoplijih mjeseci u prosjeku oko 14 stupnjeva Celzijusa.

„Mislilo se da su žabe živjele na svim kontinentima osim Antarktike, a sad znamo da su živjele na svih sedam, prije nego što se jedan od njih zaledio“, dodao je Mörs.

Možda će vas zanimati

Evolucija

Prije više od tri desetljeća, Černobil je postao sinonim za katastrofu kada je reaktor četiri nuklearne elektrane doživio nezgodu koja je oslobodila opasne količine...

Biljke i životinje

Druge životinje redom ugibaju pri pokušajima

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...