Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Žabe su živjele na Antarktici prije nego što je postala zaleđena pustinja

Kad je paleontolog Thomas Mörs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 milijuna godina, pronađene na otoku Seymour u blizini vrha Antarktike, naišao je na nešto neobično – kosti kuka i lubanje žaba.

Radilo se o žabi dugačkoj oko četiri centimetra – usko povezanoj s pet vrsta žaba koje vuku porijeklo iz Čilea. Te žabe dobivaju ime po obliku glave, piše Reuters.

„Bilo je to potpuno neočekivano otkriće pod mikroskopom. Prvo sam pronašao kost kuka i shvatio sam da sam pronašao prvu antarktičku žabu, prvog antarktičkog vodozemca od prije više od 200 milijuna godina“, rekao je Mörs, znanstvenik švedskog Prirodoslovnog muzeja i vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Scientific Reports.

Otkriće potkrjepljuje kako je Antarktika šest milijuna godina prije nego što je postala opustošena i ledena pustinja, bila prekrivena šumama, rijekama i barama koje su krojile život.

„To nam govori da se globalnim klimatskim promjenama mogu izbrisati čitavi ekosustavi“, rekao je Mörs.

Klima Antarktike u to je vrijeme podsjećala na Valdivijsku prašumu u Čileu, vrlo vlažnu s temperaturama tijekom najtoplijih mjeseci u prosjeku oko 14 stupnjeva Celzijusa.

„Mislilo se da su žabe živjele na svim kontinentima osim Antarktike, a sad znamo da su živjele na svih sedam, prije nego što se jedan od njih zaledio“, dodao je Mörs.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Istraživači su otkrili atmosferski predio koji ljudska aktivnost nije uspjela dotaknuti i promijeniti.

Arheologija i paleontologija

Čudna stabla, s nekim značajkama današnjih tropskih stabala, rasla su jednom na Antarktici, pokazala su najnovija istraživanja. Prije otprilike 200 milijuna godina, tijekom kasnog...

Ekologija i okoliš

Tim s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) analizirao je povijesne i nove podatke zadnjeg međuledenog doba, razdoblja viših globalnih temperatura koje može trajati tisuće godina,...

Arheologija i paleontologija

Jedno od najvećih paleontoloških otkrića na svijetu dogodilo se 1993. godine kada su se speleozi probili u podzemnu vapnenačku pećinu u Altamuri u pokrajni...