Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Zabilježen rijedak primjer: U svemiru ‘pada’ snijeg?

80930939803

Astronomi sa Sveučilišta Diego Portales u Čileu, primijetili su mješavinu leda, vode i snijega u prstenu prašine i plina koji okružuje mladu zvijezdu. Moguće je da ova pojava predstavlja ključni dio formiranja planeta, smatraju znanstvenici.

Mlade zvijezde u svemiru često su okružene prstenovima prašine i plina koji se protežu milijardama kilometara od zvijezde i od kojih kasnije nastaju planete.

Toplina zvijezde čini da se sva voda u njenoj blizini pretvori u plin, ali se taj isti plin na određenoj udaljenosti zbog niskog pritiska pretvara u led.

839008938903

Zvijezda V883 Orionis i njegov disk plina, prašine i krhotina. Vodeno snježna linija je vidljiva kao prsten oko diska (© ALMA (ESO / NAOJ / NRAO) / L. Cieza)

Mjesto na kojem se odvija ova promjena zove se vodeno-snježna linija, a astronauti su je nedavno prvi put zabilježili na fotografiji.

Znanstvenici pretpostavljaju da se upravo ovdje, gdje voda isparava, formiraju male stjenovite planete nalik našoj planeti.

S vanjske strane ove granice, prisustvo leda omogućava stvaranje ogromnih ‘gruda snijega’, od kojih vremenom nastaju masivne plinovite planete poput Jupitera.

Protoplanetarni disk obično nije moguće vidjeti teleskopom, ali širina diska nedavno pronađene neobične zvijezde zvane V883 Orionis iznosi 40 astronomskih jedinica, odnosno 40 puta više od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

To znači da je disk širok 6 milijardi kilometara, što je otprilike jednako udaljenosti Plutona i Sunca.

S obzirom na to da je sjaj zvijezde V883 Orionis slab, a prsten izuzetno širok, znanstvenici su imali priliku vidjeti vodeno-snježni front.

7 komentara

7 Comments

 1. Arrian Kireta

  15 srpnja, 2016 u 7:15 pm

  pada? bez gravitacije

 2. Vera Lakatos

  15 srpnja, 2016 u 9:28 pm

  Bogu hvala, čini se da će i ovdje u sred ljeta.

 3. Stanko Sokač

  16 srpnja, 2016 u 8:22 am

  Wow, mi nismo svemir 🙂

 4. Gordana Mišić

  16 srpnja, 2016 u 5:27 pm

  “Sve te divote prošle bi nezapaženo – zapravo, ne bi niti postojale – da nije…”
  DA NIJE BOGA KOJI JE SVE TO (pa i sunce, koje vi glorificirate, a koje je također stvoreno); STVORIO.

 5. Vladimir Flegar

  16 srpnja, 2016 u 7:54 pm

  Varkom dobio koncesiju za odgrtanje snjega na mlječnoj stazi…….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Svemir

Znanstvenici navode da ne bi trebalo pomišljati da smo na tragu izvanzemaljaca

Zvijezde i Sunce

Pri eksploziji zvijezde, njeni ostaci se miješanju s plinovima i prašinom u svemiru te se stvara prekrasan prizor svemirske vrpce.

Zvijezde i Sunce

Znanstvenici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna, ali promijenili su mišljenje poslije novih dokaza. Britanski znanstvenici u suradnji s NASA-om...

Oglašavanje