Connect with us

Znanost

Izvor: Blastr/Foto: NASA

Inženjerstvo

Zaboravljeni satelit iz 1967. ponovno oživio u orbiti

Davne 1965. godine u punom je jeku bio Hladni rat, naziv za snažno suparništvo između Sjedinjenih Američkih Država i ondašnjeg Sovjetskog Saveza.

Ono je trajalo od završetka Drugog svjetskog rata do raspada Sovjetskog Saveza, a navedeno razdoblje obilježile su velike napetosti između dvije supersile, koje su svijet u nekoliko navrata dovele do ruba nuklearnog rata.

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Obje su države pokušavale dokazati kako je baš njihov društveni ustroj superioran u odnosu na onu drugu, ne štedeći pritom sredstva i načine da se istaknu.Upravo je ovo suparništvo iznjedrilo i niz važnih otkrića i podviga, od kojih je svakako najdojmljivije spuštanje ljudi na Mjesec. Hladni se rat, naime, vodio i u svemiru.

Upravo je u svemir tijekom 1960-ih godina poslana serija satelita naziva LES (skraćenica od Lincoln Experimental Satellite), što je bio zajednički projekt američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), laboratorija Lincoln i čuvenog masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT).

U svemir je poslano ukupno devet satelita u razdoblju od 1965. do 1976. godine, s ciljem testiranja novih uređaja i načina za komunikaciju. LES1, prvi iz serije, nakon lansiranja nije uspio doći u planiranu orbitu. Poteškoći unatoč, vršio je svoju funkciju pune je dvije godine nakon čega je otpisan.

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

U svojoj je orbiti ostao potpuno nijem i smatran samo još jednim komadom svemirskog smeća, koji smeta ostalim operativnim satelitima i svemirskim brodovima. A onda se, pola stoljeća nakon što je zašutio, zaboravljeni satelit ponovno javio sablasnim, nepravilnim signalom.

Otkrio ga je amaterski radio-astronom iz Velike Britanije i mukotropnom pretragom utvrdio o čemu je riječ: LES1 se sporadično, kad mu Sunce osvijetli solarne ploče, ponovno javlja i šalje originalni signal prema Zemlji.

Iako je cijela priča u početku djelovala sablasno, ispostavilo se kako je riječ o bezopasnom starom komunikacijskom satelitu. No ovaj slučaj ostavlja prostora za razmišljanje: postoji li negdje iznad naših glava još kakav zaboravljeni satelit, čija je originalna misija bila kudikamo zlokobnija od ove?

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

1 komentar

1 komentar

  1. Alen Štimac

    studeni 16, 2016 kod 6:12 pm

    Ima toga još…….

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh