Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Zaboravljeni satelit iz 1967. ponovno oživio u orbiti

Davne 1965. godine u punom je jeku bio Hladni rat, naziv za snažno suparništvo između Sjedinjenih Američkih Država i ondašnjeg Sovjetskog Saveza.

Ono je trajalo od završetka Drugog svjetskog rata do raspada Sovjetskog Saveza, a navedeno razdoblje obilježile su velike napetosti između dvije supersile, koje su svijet u nekoliko navrata dovele do ruba nuklearnog rata.

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Prvi satelit lansirao je Sovjetski Savez 1957. godine (Foto: Deviantart)

Obje su države pokušavale dokazati kako je baš njihov društveni ustroj superioran u odnosu na onu drugu, ne štedeći pritom sredstva i načine da se istaknu.

Upravo je ovo suparništvo iznjedrilo i niz važnih otkrića i podviga, od kojih je svakako najdojmljivije spuštanje ljudi na Mjesec. Hladni se rat, naime, vodio i u svemiru.

Upravo je u svemir tijekom 1960-ih godina poslana serija satelita naziva LES (skraćenica od Lincoln Experimental Satellite), što je bio zajednički projekt američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), laboratorija Lincoln i čuvenog masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT).

U svemir je poslano ukupno devet satelita u razdoblju od 1965. do 1976. godine, s ciljem testiranja novih uređaja i načina za komunikaciju. LES1, prvi iz serije, nakon lansiranja nije uspio doći u planiranu orbitu. Poteškoći unatoč, vršio je svoju funkciju pune je dvije godine nakon čega je otpisan.

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)

U svojoj je orbiti ostao potpuno nijem i smatran samo još jednim komadom svemirskog smeća, koji smeta ostalim operativnim satelitima i svemirskim brodovima. A onda se, pola stoljeća nakon što je zašutio, zaboravljeni satelit ponovno javio sablasnim, nepravilnim signalom.

Otkrio ga je amaterski radio-astronom iz Velike Britanije i mukotropnom pretragom utvrdio o čemu je riječ: LES1 se sporadično, kad mu Sunce osvijetli solarne ploče, ponovno javlja i šalje originalni signal prema Zemlji.

Iako je cijela priča u početku djelovala sablasno, ispostavilo se kako je riječ o bezopasnom starom komunikacijskom satelitu. No ovaj slučaj ostavlja prostora za razmišljanje: postoji li negdje iznad naših glava još kakav zaboravljeni satelit, čija je originalna misija bila kudikamo zlokobnija od ove?

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

Posljednje provjere pred lansiranje LES1 (Foto: Wikipedia)

1 komentar

1 komentar

  1. Alen Štimac

    16 studenoga, 2016 u 6:12 pm

    Ima toga još…….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Američka svemirska tvrtka SpaceX lansirala je u nedjelju novi turski telekomunikacijski satelit Turksat 5B. Turksat 5B, lansiran je iz svemirskog centra Cape Canaveral u...

Svemir

Tvrtka Elona Muska, SpaceX, trebala bi lansirati prvi turski komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Türksat 6A, 2023. godine. Turski ministar prometa i infrastrukture, Adil Karaismailoğlu,...

Svemir

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita. SpaceX ima već oko 1.000 Starlink...

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Oglašavanje