Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Zadivljujući novi špiljski sustav iz ledenog doba otkriven ispod ulica jednog velikog grada

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a mamuti su migrirali preko stepe.

Park Pie XII u središtu Montreala već je poznat po podzemnoj tajni, s ulaznim putem za špilju svetog Leonarda u koju ljudi mogu ući i istraživati. Ali ono što je bilo skriveno iza ovog odjeljka je zapanjilo speleologe. Dvojica speleologa otkrili su sasvim novu mrežu ulaza i tunela koji dosežu gotovo 213 metara duboko u stijenu.

Dvojac koji je došao do nevjerojatnog nalaza, Daniel Caron i Luc Le Blanc, konačno je pristupio novom sustavu ovog listopada, ali njihova slutnja o postojanju neotkrivenih špilja postoji još od 2014. godine. Nakon godinu dana istraživanja već mapiranih dijelova špilja sv. Leonarda, naišli su na uski otvor u stijeni na stražnjoj strani jedne od šupljina. Premalen je da bi kroz njega proklizala osoba, ali kamera je otkrila da se otvara u novu sobu iza.

Tek ove godine uspjeli su odstraniti dovoljno stijene kako bi kliznuli u sustav i počeli istraživati. Iz velike šupljine kroz koju su prošli, speleolozi su se spustili u uski hodnik, visok oko 6 metara. „Zidovi su savršeno glatki i strop je savršeno horizontalan“, rekao je Le Blanc za National Geographic.

Za špiljske sustave u ovom dijelu svijeta smatra se da su nastali kad se velika ledena ploča koja se nekad prostirala dijelom Sjeverne Amerike naposljetku povukla prije 12.000 godina. Dok su se ledenjaci povlačili, pod zemljom su nastajale pukotine, što je dovelo do sustava koji se sada može vidjeti skriven ispod Montreala.

Jedan od najnevjerojatnijih aspekata ovog nedavnog otkrića je da, iako je špilja sv. Leonarda otkrivena 1812. godine, i od tada se izgrađuju komunalne cijevi i podrumi dok se grad nastavlja širiti, ovaj posljednji sustav je nekako uspijevao biti neotkriven sve do sada. Znanstvenici misle da je to zato što su špilje preduboko pod zemljom da bi ih itko primijetio.

Tuneli se vjerojatno protežu sve do podzemnih voda ispod grada. No, tim je zaustavio daljnje istraživanje zbog velikih količina vode koja popunjava donje dijelove špilje. Planiraju se vratiti iduće godine kako bi vidjeli mogu li ići dublje.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

U indonezijskoj špilji otkriveni su skeletni ostaci čovjeka kojem je amputirana noga. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 31.000 godina, što je do...

Arheologija i paleontologija

Crteže pronađene u pećinama širom svijeta povezuju manje-više iste karakteristike i isti uzorci, a nova istraživanja crteža nastalih prije pet tisućljeća dovela su stručnjake...

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Geografija i geologija

U novije vrijeme kada sagledamo prošlost Zemlje, ne možemo se ne zapitati vrti li se sve u krug? Ako pogledamo realno, u nedavnoj povijesti...