Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Zagađeni zrak dolazi i do fetalne strane posteljice

Čestice su pronašle svoj put i do fetusa

Zagađeni zrak je pronađen čak i na fetalnoj strani posteljice. To ukazuje na činjenicu da su nerođena djeca izravno izložena česticama ugljika nastalih uslijed gustog motornog prometa i izgaranja goriva. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Radi se o prvoj studiji koja je pokazala da se kroz barijeru posteljice mogu provući čestice koje je udahnula majka. U svakoj analiziranoj placenti studije zabilježene su tisuće sitnih čestica po kubičnom milimetru tkiva.

Već je i prije bila ustanovljena povezanost razine zagađenja zraka i povećanog broja pobačaja, prijevremenih porođaja ili pak slabije težine novorođenčadi. Ipak, ova studija ukazuje na to kako bi za to mogli biti izravno odgovorni i polutanti, a ne samo upalni procesi koji se zbog nečistog zraka zbivaju u majčinu tijelu.

Znanstvenici su, naime, tijekom studije analizirali posteljice žena nepušačica iz grada Hasselta. Tamošnja razina zagađenja zraka je znatno niža od granice zadane za EU, ali viša od one koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svakoj placenti su pronašli nanočestice na fetalnoj strani posteljice, ali njihov broj je ovisio o razini zagađenja zraka kojoj je bila izložena majka. Tako su trudnice koje žive u blizini glavnih prometnica u prosjeku u posteljici imale 20.000 nanočestica po kubnom milimetru. One koje stanuju dalje od glavnih prometnica imale su prosječno 10.000 čestica po kubičnom milimetru.

Analizirane su i posteljice žena koje su pobacile – čestice bile prisutne i kod fetusa starijih od 12 tjedana.

U tijeku je analiza fetalne krvi i istraživanje koje će pokušati otkriti uzrokuju li čestice zagađivača oštećenje na DNA.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Ekologija i okoliš

Satelitske fotografije koje su objavile NASA i Europska svemirska agencija pokazuju da se zagađenje zraka smanjilo od kad su tvornice zatvorene zbog koronavirusa. Tvornice...

Ekologija i okoliš

Do 2050. godine smeće u oceanu će nadvladati ribu, a preko 5,25 trilijuna komada plastičnog otpada već se nalazi u svjetskim morima. Statistike su...

Biljke i životinje

Postoji jedna vrsta komarca koja živi u londonskom metrou. Ovaj određeni komarac prilagodio se životu u svom podzemnom staništu. Za razliku od rođaka koji...

Oglašavanje