Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zagađenje plastikom – ‘skrivene’ kemikalije talože se u morskim pticama

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su morske ptiće hranili plastičnim peletima kako bi otkrili izravne učinke izloženosti plastici, prenosi BBC.

Otkrili su kemikalije iz plastike u jetri i masnom tkivu ptica u količini tisućama puta većoj od normalne. Praćenje morskih ptica, među kojima i albatrosa, otkrilo je slične rezultate.

Uz pad broja gotovo polovice vrsta morskih ptica i proglašavanje njih 28 posto ugroženima kemijsko zagađenje “prevladavajuća je i rastuća prijetnja”, kažu znanstvenici.

Istraživanje je vodio Shouta Nakayama sa sveučilišta Hokkaido u Japanu.

“Ta otkrića izravni su dokaz izloženosti morskih ptica plastičnim aditivima i naglašavaju ulogu otpada u morima kao izvor kemijskog zagađenja”, napisali su u radu u časopisu Current Biology.

S obzirom na sadašnje trendove procjenjuje se da će do 2050. godine 99 posto ptica progutati plastični otpad.

Ptice zamijene plastiku koja pluta morskom površinom s hranom i to ih može ozlijediti ili usmrtiti. Učinci toksičnih kemikalija koje apsorbira tijelo manje su jasni.

Idući korak je otkriti imaju li kemikalije u plasticipogubne učinke na razmnožavanje i preživljavanje, kaže dr. Samantha Patrick sa sveučilišta Liverpool koja nije sudjelovala u istraživanju.

Studije koje istražuju izravne posljedice gutanja kemikalija presudne su za razumijevanje “skrivenih” učinaka plastike na morske ptice, dodaje ona.

“Ta studija pokazuje da plastika može dovesti do povišenih razina zagađenja u mladuncima morskih ptica”, objašnjava ona. “To je važan korak naprijed u našem razumijevanju kako plastika utječe na morske vrste”.

Znanstveni tim proučavao je ptice s japanskog otoka Awashima i s Havaja.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Biljke i životinje

Kako ptice navigiraju na velike udaljenosti? Ovo kompleksno pitanje tema je brojnih rasprava i kontroverzija među znanstvenicima već desetljećima, a u moguće faktore ubrajano...

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Biologija

Zlatovrana, koja se zbog jarkih boja smatra jednom od najdojmljivijih europskih ptica, proglašenja je pticom 2020. godine u Hrvatskoj, priopćile su u utorak udruge...