Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zagađenje plastikom – ‘skrivene’ kemikalije talože se u morskim pticama

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su morske ptiće hranili plastičnim peletima kako bi otkrili izravne učinke izloženosti plastici, prenosi BBC.

Otkrili su kemikalije iz plastike u jetri i masnom tkivu ptica u količini tisućama puta većoj od normalne. Praćenje morskih ptica, među kojima i albatrosa, otkrilo je slične rezultate.

Uz pad broja gotovo polovice vrsta morskih ptica i proglašavanje njih 28 posto ugroženima kemijsko zagađenje “prevladavajuća je i rastuća prijetnja”, kažu znanstvenici.

Istraživanje je vodio Shouta Nakayama sa sveučilišta Hokkaido u Japanu.

“Ta otkrića izravni su dokaz izloženosti morskih ptica plastičnim aditivima i naglašavaju ulogu otpada u morima kao izvor kemijskog zagađenja”, napisali su u radu u časopisu Current Biology.

S obzirom na sadašnje trendove procjenjuje se da će do 2050. godine 99 posto ptica progutati plastični otpad.

Ptice zamijene plastiku koja pluta morskom površinom s hranom i to ih može ozlijediti ili usmrtiti. Učinci toksičnih kemikalija koje apsorbira tijelo manje su jasni.

Idući korak je otkriti imaju li kemikalije u plasticipogubne učinke na razmnožavanje i preživljavanje, kaže dr. Samantha Patrick sa sveučilišta Liverpool koja nije sudjelovala u istraživanju.

Studije koje istražuju izravne posljedice gutanja kemikalija presudne su za razumijevanje “skrivenih” učinaka plastike na morske ptice, dodaje ona.

“Ta studija pokazuje da plastika može dovesti do povišenih razina zagađenja u mladuncima morskih ptica”, objašnjava ona. “To je važan korak naprijed u našem razumijevanju kako plastika utječe na morske vrste”.

Znanstveni tim proučavao je ptice s japanskog otoka Awashima i s Havaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Biljke i životinje

Zlatovrana, koja se zbog jarkih boja smatra jednom od najdojmljivijih europskih ptica, proglašenja je pticom 2020. godine u Hrvatskoj, priopćile su u utorak udruge...

Evolucija

Enigme od kalcijevog karbonata

Biljke i životinje

Otkako su prije 700 godina stigli na Novi Zeland, ljudi su toliko uništili tamošnji ptičji svijet da bi mu za oporavak trebalo 50 milijuna...

Oglašavanje