Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Zagađenje zraka godišnje odnese 400.000 života

Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.

Foto: Pixabay

Zagađenje zraka i dalje je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Europi, a svake godine više od 400.000 preuranjenih smrtnih slučajeva prouzrokovano je zagađenjem zraka u Europskoj uniji, navodi se izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA).

Procjena EEA-e o zdravlju i okolišu pokala je da se na drugom mjestu nalazi zagađenje bukom sa 12.000 izazvanih smrti, nakon kojeg slijede utjecaji klimatskih promjena, posebice vrućina.

Niska kvaliteta okruženja doprinosi s 13% odnosno jedno od osam smrtnih slučajeva, piše u izvještaju.

Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.

“Postoji jasna veza između stanja okoliša i zdravlja našeg stanovništva”, objasnio je Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

“Svi moraju shvatiti da, brinući se o našem planetu, ne spašavamo samo ekosustave, već i živote, posebno one koji su najugroženiji”, nadodao je.

Najveći postotak nacionalnih smrtnih slučajeva, čak 27 posto, pripisuje se okolišu u Bosni i Hercegovini, a najmanji na Islandu i Norveškoj koji iznosi oko devet posto, ističu iz EEA.

Upozoravaju da zagađenje zraka i buka, utjecaji klimatskih promjena poput vrućina i izloženost opasnim kemikalijama uzrokuju loše zdravlje u Europi.

“Iako vidimo poboljšanja okoliša u Europi i jasan fokus u Zelenom dogovoru za održivu budućnost, izvještaj ukazuje da su potrebne snažne mjere za zaštitu najugroženijih u našem društvu”, naglasio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA.

Iz Europske agencije za okoliš izjavili su da je poboljšanje zdravlja i blagostanje europskih građana važnije no ikad, s pažnjom koja je trenutno usmjerena na rješavanje pandemije koronavirusa.

“Pandemija je oštar primjer složenih veza između okoliša, naših socijalnih sustava i našeg zdravlja”, istaknuo je Bruyninckx.

Dodao je i da siromaštvo često ide skupa sa životom u lošim ekološkim uvjetima i lošim zdravljem. Te se veze moraju rješavati kao dio integriranog pristupa prema inkluzivnijoj i održivijoj Europi, smatra izvršni direktor EEA.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Saudijska Arabija se obavezuje da će smanjiti svoj utjecaj na okoliš, iako se planirani vremenski okvir neće svidjeti kritičarima. Prestolonasljednik Mohammed bin Salam i...

Ekologija i okoliš

Izloženost onečišćenju zraka povezana je s težinom mentalnih bolesti, pokazala je najopsežnija studija te vrste. Studija, koja je obuhvatila 13.000 ljudi u Londonu, pokazala...

Klima

Znanstvenici promatraju promjene u klimi na Zemlji u svakoj regiji i u cijelom klimatskom sustavu. Prema posljednjem izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC)...

Zdravlje i Medicina

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni tlak (BP) i...

Oglašavanje