Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Zagrepčanin razvio softver za osobe s teškoćama u komunikaciji

U moru različitih aplikacija i igara koje se danas nalaze na svakom pametnom telefonu, prijenosnom računalu ili tabletu, sustav pod nazivom JA-KOMuniciram, djelo vozača autobusa iz Zagreba, tek će zauzeti posebno mjesto. Goran Karas, otac autističnog djeteta, autor je prvog hrvatskog portala s “govornikom” koji pomaže osobama s teškoćama u komunikaciji da se izraze, piše Večernji list.

“Sustav, koji je trenutačno samo internetski portal, u funkciji je od početka ove godine, ali se ideja o njemu razvijala posljednje 22 godine, otkad je mom sinu dijagnosticiran autizam”, rekao je Karas te dodao kako je JA-KOM namijenjen autističnim osobama, onima s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom te svima koji imaju određenih komunikacijskih teškoća.


Početna stranica portala podijeljena je u 8 kategorija od kojih su neke hrana, piće ili pomoć, a “klikom” na svaku od njih pojavljuju se potkategorije u kojima se može odabrati “sličica” koja najbolje opisuje trenutačno raspoloženje ili potrebu, a upravo ta “sličica” na pritisak izgovori ono što je osobi u tom trenutku na pameti.

Da je Goran mislio na sve, govori i to da na portalu postoje i kategorije koje pritiskom okolinu mogu upozoriti i na epileptični napadaj osobe koja koristi sustav.

“Važno je da osobe s teškoćama budu primijećene u društvu. Često se trude nešto objasniti, a kad shvate da ih nitko ne razumije, samo odmahnu rukom i odustanu”, objašnjava autor JA-KOM-a te ističe kako u izradu portala nije krenuo kao stručnjak nego kao tata. Ne razumije se, kaže, u računala, a u izradi sustava najviše mu je pomogao drugi sin, student informatičkog menadžmenta.

Autor JA-KOM-a također je i predsjednik udruge AmoRe Vera koja pomaže osobama s intelektualnim, komunikacijskim i drugim teškoćama, odnosno osobama koje se same ne mogu zastupati. Jedan od štićenika udruge koji boluje od cerebralne paralize, Dario, tijekom demonstracije sustava, najviše se veselio kategoriji koja pokazuje satove jer pojavom JA-KOM-a i on napokon može reći koliko je sati.

Uvesti i u muzeje

Rad ovog oca prepoznao je i Fakultet elektrotehnike i računarstva koji mu je u daljnjem razvijanju projekta ponudio suradnju te sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji o informatičkoj podršci invalidima te Tiflološki muzej u Zagrebu, u kojem je postavljena inačica portala.

“Kod našeg stalnog postava postavljen je ekran na dodir pod nazivom JA-Muzej-KOM s tri osnovne galerije, a posjetitelji će, pritiskom na određenu ilustraciju, moći dobiti informacije o muzeju te izraziti svoje zadovoljstvo viđenim”, rekla je kustosica Nina Sivec i dodala kako je komunikacija s muzejskim sadržajima uz pomoć “slika koje govore“ već posve uobičajena u inozemstvu.

S njom se slaže i Karas koji ističe kako je portal pohvalio i španjolski portal s kojeg su preuzete neke ilustracije.

Suradnja s Tiflološkim muzejom tek je “okidač” za oca koji će svoj sustav ponuditi i ostalim muzejima grada Zagreba, a, kako kaže, bude li dovoljno novaca, portal će se uskoro pretvoriti i u aplikaciju za mobitele i tablete te će time, ne trebajući priključak za internet, postati mobilan.

Sustav prikazuje i razinu boli osobe

Najvažnije su kategorije u sustavu, ističe autor, one koje prikazuju količinu boli osobe te one koje iskazuju emocije ili potrebe. “Kod osoba s teškoćama u komunikaciji najteže je pogoditi boli li ih što i jesu li ozlijeđene”, govori Karas te dodaje kako obitelj bolesne osobe najviše koristi ima od tih “sličica”.


3 komentara

3 Comments

 1. Ivana Milutin

  20 svibnja, 2012 u 12:49 pm

  Svaka čast…

 2. Dragana Zunic

  20 svibnja, 2012 u 5:46 pm

  Slazem se

 3. Dušan Vojnović

  20 svibnja, 2012 u 5:47 pm

  SVAKA ČAST, BLAGO KORISNICIMA – OSJEĆAJU SE VIŠE VRIJEDNIMA

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Teheran je predstavio novi AI (umjetna inteligencija) softver koji će ubrzati otkrivanje koronavirusa. S obzirom na američke sankcije koje Iranu ograničavaju pristup testovima, ova...

Tehnologija

NASA-ina misija na Mars je planirana za 2030. godinu, a ova američka svemirska agencija trenutno radi na velikom unapređenju komunikacijskog sistema. Dosad je NASA...

Društvene znanosti

Prije nešto više od 27 godina u Hrvatskoj je zaživio Internet kada je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, priopćio je u utorak...

Društvene znanosti

Hrvati su 14. najbolji govornici engleskog jezika na svijetu, pokazalo je novo istraživanje obrazovne tvrtke Education First provedeno u 100 država.  Istraživanje se temelji online testovima...

Oglašavanje