Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Zagrepčanin razvio softver za osobe s teškoćama u komunikaciji

U moru različitih aplikacija i igara koje se danas nalaze na svakom pametnom telefonu, prijenosnom računalu ili tabletu, sustav pod nazivom JA-KOMuniciram, djelo vozača autobusa iz Zagreba, tek će zauzeti posebno mjesto. Goran Karas, otac autističnog djeteta, autor je prvog hrvatskog portala s “govornikom” koji pomaže osobama s teškoćama u komunikaciji da se izraze, piše Večernji list.

“Sustav, koji je trenutačno samo internetski portal, u funkciji je od početka ove godine, ali se ideja o njemu razvijala posljednje 22 godine, otkad je mom sinu dijagnosticiran autizam”, rekao je Karas te dodao kako je JA-KOM namijenjen autističnim osobama, onima s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom te svima koji imaju određenih komunikacijskih teškoća.


Početna stranica portala podijeljena je u 8 kategorija od kojih su neke hrana, piće ili pomoć, a “klikom” na svaku od njih pojavljuju se potkategorije u kojima se može odabrati “sličica” koja najbolje opisuje trenutačno raspoloženje ili potrebu, a upravo ta “sličica” na pritisak izgovori ono što je osobi u tom trenutku na pameti.

Da je Goran mislio na sve, govori i to da na portalu postoje i kategorije koje pritiskom okolinu mogu upozoriti i na epileptični napadaj osobe koja koristi sustav.

“Važno je da osobe s teškoćama budu primijećene u društvu. Često se trude nešto objasniti, a kad shvate da ih nitko ne razumije, samo odmahnu rukom i odustanu”, objašnjava autor JA-KOM-a te ističe kako u izradu portala nije krenuo kao stručnjak nego kao tata. Ne razumije se, kaže, u računala, a u izradi sustava najviše mu je pomogao drugi sin, student informatičkog menadžmenta.

Autor JA-KOM-a također je i predsjednik udruge AmoRe Vera koja pomaže osobama s intelektualnim, komunikacijskim i drugim teškoćama, odnosno osobama koje se same ne mogu zastupati. Jedan od štićenika udruge koji boluje od cerebralne paralize, Dario, tijekom demonstracije sustava, najviše se veselio kategoriji koja pokazuje satove jer pojavom JA-KOM-a i on napokon može reći koliko je sati.

Uvesti i u muzeje

Rad ovog oca prepoznao je i Fakultet elektrotehnike i računarstva koji mu je u daljnjem razvijanju projekta ponudio suradnju te sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji o informatičkoj podršci invalidima te Tiflološki muzej u Zagrebu, u kojem je postavljena inačica portala.

“Kod našeg stalnog postava postavljen je ekran na dodir pod nazivom JA-Muzej-KOM s tri osnovne galerije, a posjetitelji će, pritiskom na određenu ilustraciju, moći dobiti informacije o muzeju te izraziti svoje zadovoljstvo viđenim”, rekla je kustosica Nina Sivec i dodala kako je komunikacija s muzejskim sadržajima uz pomoć “slika koje govore“ već posve uobičajena u inozemstvu.

S njom se slaže i Karas koji ističe kako je portal pohvalio i španjolski portal s kojeg su preuzete neke ilustracije.

Suradnja s Tiflološkim muzejom tek je “okidač” za oca koji će svoj sustav ponuditi i ostalim muzejima grada Zagreba, a, kako kaže, bude li dovoljno novaca, portal će se uskoro pretvoriti i u aplikaciju za mobitele i tablete te će time, ne trebajući priključak za internet, postati mobilan.

Sustav prikazuje i razinu boli osobe

Najvažnije su kategorije u sustavu, ističe autor, one koje prikazuju količinu boli osobe te one koje iskazuju emocije ili potrebe. “Kod osoba s teškoćama u komunikaciji najteže je pogoditi boli li ih što i jesu li ozlijeđene”, govori Karas te dodaje kako obitelj bolesne osobe najviše koristi ima od tih “sličica”.


Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

 1. Ivana Milutin

  20 svibnja, 2012 kod 12:49 pm

  Svaka čast…

 2. Dragana Zunic

  20 svibnja, 2012 kod 5:46 pm

  Slazem se

 3. Dušan Vojnović

  20 svibnja, 2012 kod 5:47 pm

  SVAKA ČAST, BLAGO KORISNICIMA – OSJEĆAJU SE VIŠE VRIJEDNIMA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh