Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zanimljivo otkriće: Slonovi jedni drugima daju imena?

Zanimljivo otkriće: Slonovi jedni drugima daju imena?
Shutterstock

Kada govorimo o poznatim slonovima, mnogima padaju na pamet imena poput Babara ili Dumba. Međutim, ta imena, iako su nam dobro poznata, ne odražavaju način na koji slonovi međusobno komuniciraju. Prema znanstvenicima, ako ste slon, vaše ime zvuči više kao nizak, brujajući zvuk.

U nedavnoj studiji, objavljenoj 23. kolovoza na BioRxivu, istraživači su otkrili da afrički slonovi savane (Loxodonta africana) proizvode zvukove koji su specifični za pojedine članove svojih društvenih grupa, a ostali članovi grupe na te zvukove reagiraju prepoznajući ih. Dakle, slonovi zapravo koriste specifične zvukove koji funkcioniraju kao imena za međusobno oslovljavanje.

Veliki slon
Shutterstock

Ovo ih čini prvim ne-ljudskim životinjama koje se međusobno oslovljavaju na način koji ne oponaša zvukove primatelja, što je uobičajeno za delfine i papige. Iako i druge životinje proizvode takozvane “referentne pozive” za identifikaciju objekata kao što su grabežljivci ili hrana, smatra se da su ti pozivi instinktivni i ne zahtijevaju učenje u društvenom kontekstu.

U ovoj studiji, tim je snimio 527 poziva slonova u većem ekosustavu Samburu na sjeveru Kenije i 98 poziva u Nacionalnom parku Amboseli na jugu Kenije. Identificirali su brujanja specifična za 119 pojedinaca, analizirajući koji članovi skupina ženskih slonova i njihovog potomstva su bili odvojeni od stada ili su se približili u trenutku svakog poziva.

Korištenjem računalnog modela, istraživači su točno identificirali primatelje 20,3% od 625 snimljenih poziva. Ovo otkriće predstavlja značajan napredak u razumijevanju složene komunikacije ovih izuzetno inteligentnih životinja.

Caitlin O’Connell-Rodwell, biologinja slonova s Harvard Medical Schoola koja nije bila uključena u studiju, izjavila je za Live Science da su pozivi slonova sofisticiraniji nego što se ranije mislilo. “Postoji brujanje za kontakt, protiv grabežljivaca, pozdravno brujanje… Svi izgledaju gotovo isto na spektrogramu,” rekla je. “AI nam omogućuje da bolje shvatimo na što se slonovi fokusiraju.”

Slonovi u vodi
Shutterstock

Ispostavilo se da ti pozivi nisu generički zvukovi, već su specifični za primatelja, što dodatno potvrđuje složenost njihove komunikacije. Istraživači su također otkrili da slonovi jače reagiraju na pozive koji su izvorno bili upućeni njima, a ne drugim slonovima.

“Ova studija pokazuje kako slonovi navigiraju kroz prostrane krajolike i održavaju kontakt s određenim pojedincima,” dodala je O’Connell-Rodwell. “To omogućuje slonovima da se šire na veće udaljenosti, a da i dalje održavaju blisku vezu s pojedincima, a ne samo s grupom.”

Ovo otkriće ne samo da nam daje uvid u složenu društvenu strukturu i komunikacijske sposobnosti slonova, već i izaziva divljenje prema ovim nevjerojatnim bićima, naglašavajući važnost njihove zaštite i očuvanja njihovih prirodnih staništa. Slonovi, kao vrsta s izraženom društvenom strukturom i naprednom komunikacijom, zaslužuju našu punu pažnju i trud u očuvanju njihove dobrobiti i okoliša u kojem žive.

Možda će vas zanimati

Astrobiologija

Prvi puta zabilježena je nježna zelena svjetlost u noćnom nebu Marsa, vidljiva ljudskom oku. Tijekom svoje orbite oko Marsa, Trace Gas Orbiter misija Europske...

Biljke i životinje

Pojedina istraživanja pokazuju da psi posjeduju mentalno vrlo zahtjevnu sposobnost oponašanja onog što radimo, deset minuta nakon same radnje. Znanstvenici su prvi put ustanovili...

Društvene znanosti

Iako mnogi ljudi u ljepoti ne vide ništa loše, profesor na University of Colorado Denver Business School kaže da se privlačne žene suočavaju sa...

Znanost

Nova studija koju su proveli istraživači Sveučilišta Leiden sugerira da su neandertalci možda živjeli u većim skupinama nego što se dosad mislilo i da...