Connect with us

Znanost

Zapadnu Europu će napajati najveća svjetska vjetroelektrana

Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Zapadnu Europu će napajati najveća svjetska vjetroelektrana

Bit će to cijeli umjetni otok koji će proraditi do 2027. godine

Izgleda da smo svjedoci sve veće tranzicije na putu prema zelenoj i održivoj energiji.

Najnovija vijest s tog polja se odnosi na planirani umjetni otok s istočne obale Yorkshirea koji bi mogao uskoro upravljati najvećom obalnom vjetroelektranom svijeta. Taj ambiciozni pothvat bi s radom mogao početi 2027. godine.

Otok površine 5 do 6 kvadratnih kilometara će biti okružen vjetroelektranama u samom centru Sjevernog mora. Područje koje je inače poznato kao Dogger Bank je udaljeno 125 km od obale Velike Britanije. Najvažnije od svega – dovoljno je plitko da može podržati rad tisuću turbina koje će se morati povezati s morskim dnom.

Iza cijelog projekta stoji organizacija TenneT, inače operator prijenosnog sustava koji služi nizozemskoj električnoj mreži. Iako će kompanija financirati izgradnju otoka, a za to se očekuje da će stajati oko 1.5 milijardu dolara, turbine će ipak morati izgraditi proizvođači obalnih vjetroelektrana.

Premda sve zvuči pomalo futuristički, stručnjaci tvrde da je logično kako je sve skuplje i teže naći obalne vjetroelektrane s dovoljno pogodnim lokacijama.

”Od velike je važnosti za industriju da nastavi sa smanjenjem troškova,” poručio je Rob van der Hage, menadžer TenneT-a. ”Veliki izazovi s kojima ćemo se suočavati kako se bližimo 2030. i 2050. godini su da sam razvoj kopnenih vjetroelektrana sprječava lokalna opozicija te to da su mjesta blizu obale gotovo popunjena. Logično je da onda razmatramo udaljenija obalna područja.”

Kad se izgradi, elektrana koja se prostire na 6000 kvadratnih kilometara usmjeravat će obnovljivu energiju ka 5 zemalja: Nizozemskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj i Njemačkoj.

Ako sve bude išlo prema planu, elektrana će proizvoditi nevjerojatnih 30 gigavata energije. To bi bila otprilike dvostruko veća količina energije koju proizvode trenutno obalne vjetroelektrane u Europi i oko 48 puta veća od količine koju danas proizvodi najveća obalna vjetroelektrana na svijetu (London Array).

Prijenos te električne energije iz sredine mora bi trebao biti skup, ali tu dolazi umjetna energija. Prema prijedlozima će pristupačni i kratki kablovi slati vjetroenergiju na otok gdje će se pretvarati iz istosmjerne u izmjeničnu struju. Tako je jeftinije zbog transporta. Kad dođe do kopna, vratit će se potom na istosmjernu struju.

U početku će se energija koristiti u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, ali sve će se proširiti u spomenutu Belgiju, Dansku i Njemačku.

Poneki su dovodili u pitanje vjerodostojnost dotičnog projekta, tvrdeći da je inženjerski izazov suviše velik. Ne i Rob van der Hage. ‘Je li to teško? U Nizozemskoj, kad uočimo dio vode odmah poželimo graditi otoke ili kopno. To radimo već stoljećima. To nije najveći izazov“, zaključio je.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

5 komentara

5 Comments

 1. CorpusOmne

  9 siječnja, 2018 kod 11:14 am

  “… iz naizmjenične u izmjeničnu struju …” Ovo je specijalizirana stranica za znanost etc. Kakva glupost. Vjetroenergija u npr. Njemačkoj ili Nizozemskoj je potpuno drugačija priča od vjetroenergije u Hrvatskoj u svim mogućim aspektima. Dajte se potrudite da vam koji članak napiše netko tko je doma u elektroenergetici.

  • CorpusOmne

   9 siječnja, 2018 kod 12:26 pm

   Bogme vam treba vremena da izmoderirate …

 2. Sivi

  9 siječnja, 2018 kod 12:17 pm

  Molim pojašnjenje slijedećeg: “Prijenos te električne energije iz sredine mora bi trebao biti skup, ali tu dolazi umjetna energija. Prema prijedlozima će pristupačni i kratki kablovi slati vjetroenergiju na otok gdje će se pretvarati iz naizmjenične u izmjeničnu struju. Tako je jeftinije zbog transporta. Kad dođe do kopna, vratit će se potom na naizmjeničnu struju.

 3. pero

  9 siječnja, 2018 kod 2:03 pm

  naizmjenična struja? vajda istosmjerna

 4. Goran Tisljar

  11 siječnja, 2018 kod 8:47 pm

  Jadan Tesla se okrece u grobu rotaciono a Edison trlja ruke horizontalno. Ima ko kakve strojeve iz 1900 ili ranije, izgleda da se vracaju u “modu”.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh