Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Započela je utrka na Mjesec između privatnih kompanija

SpaceIL lander

Lunarni lander kompanije SpaceIL (foto: Space.com)

Američka kompanija Google od 2007. godine sponzorira zakladu X Prize, koja je raspisala natječaj za slanje robota na Mjesec. Cilj nagrade je poticanje privatnog sektora na ulaganje u istraživanje svemira.

Pobjednik natjecanja dobit će 20 milijuna američkih dolara, a uvjet je, kao što je rečeno, poslati robota na Mjesec. Ovaj pritom mora prijeći najmanje 500 metara preko lunarne površine, šaljući pritom fotografije i druge podatke nazad na Zemlju.

Šesnaest ekipa širom svijeta pokušava ispuniti zadatak natjecanja, a krajnji rok je 31. prosinac 2017. godine.

Izraelski tim SpaceIL pokazao se kao najagilniji: upravo su potpisali ugovor s tvrtkom SpaceX, čijom će raketom Falcon 9 lansirati svoj lunarni lender. Lansiranje je predviđeno za drugu polovicu 2017. godine, kažu Izraelci. Primjerak ugovora poslali su zakladi X Prize (što je jedan od uvjeta natječaja) kako bi ova ocijenila valjanost istoga.

Lunarni lander kompanije SpaceIL (foto: Space.com)

Lunarni lander kompanije SpaceIL (foto: Space.com)

Njihov lunarni lander dimenzija je 2x2x1,5 metara te težak 500 kg. Ukoliko 2017. godine zaista pošalju ovog robota na Mjesec, bit će prva privatna tvrtka koja je to uspjela. Prije njih to su, naime, učinile države: Sovjetski Savez, Sjedinjene Američke Države i Kina.

Prvo takvo slijetanje dogodilo se početkom 1966. godine, tri godine prije prve ljudske misije ondje, kad se sovjetska sonda Luna 9 meko spustila u More oluja. Nekoliko mjeseci poslije ondje je stigao američki Surveyor 1, dok su Kinezi na lunarnu površinu stigli tek 2013. godine sondom Čang’e 3.

Ova je vijest podigla tenzije među ostalim natjecateljima, jer svaki od njih mora vrlo brzo završiti rad na svojim uređajima, kako bi dostigli SpaceIL.

Izvor: Space.com

2 komentara

2 Comments

  1. Rusmir Mesinovic

    13 listopada, 2015 u 8:24 pm

    Mjesec…. nekad je zemlja bila kao i mjesec, mjesec mjesec ce jednog dana biti kao zemlja sada, sumnjam da ce ista uspjeti !

  2. Vedran Ožir

    13 listopada, 2015 u 11:00 pm

    Cool <3

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA je službeno prilagodila svoj raspored za misiju Artemis III i neće sletjeti na Mjesec 2024. godine. Agencija je sada postavila cilj da prvu...

Svemir

Izgleda da ćemo morati još neko vrijeme pričekati na NASA-inu Artemis I misiju. Prema navodima portala Space, NASA će obaviti testni let Artemis I...

Tehnologija

NASA je pokrenula Lunabotics Junior natjecanje za juniore gdje se od kreativnih K-12 učenika očekuje dizajniranje robota koji bi služio za kopanje na Mjesecu....

Svemir

NASA planira ponovno poletjeti prema Mjesecu 2024. godine, a da bi se to što prije i jednostavnije ostvarilo, agencija je odlučila provesti reorganizaciju i...

Oglašavanje