Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Zašto bi djeca trebala imati kućne ljubimce ?

Foto: Pixabay

Posjedovanje kućnog ljubimca može vašoj obitelji dodati još jednu dimenziju, dajući djeci prijatelja za igru, obvezu oko koje će se brinuti i neizmjernu ljubav. Dobra je ideja istražiti koji bi ljubimac mogao biti prikladan za vašu obitelj, ali bez obzira na to što odaberete, postoji mnogo razloga zašto je to dobro za djecu.

Kućni ljubimac daje vašoj djeci niz pogodnosti, od toga da ih čini odgovornijima i manje sebičnima do toga da im donosi sreću.

Dr. Sara Joseph, veterinarka u Massachusettsu koja prakticira tu profesiju gotovo 25 godina, kaže da kućni ljubimci mogu ujediniti obitelj. “Kućanstva mogu imati sukobe”, kaže ona, “ali ono o čemu se većina članova obitelji slaže jest kako je strašan, izvanredan i sladak njihov ljubimac.” Dr. Joseph također upozorava da je jedan od najtežih trenutaka vlasnika kućnih ljubimaca sam gubitak kućnog ljubimca – to je jedna od najtežih, ali najvrjednijih lekcija koju dijete može naučiti.

Kućni ljubimci pomažu djeci da bolje razumiju znanost

Nemojte ih još upisivati u medicinsku školu, ali dr. Gail F. Melson, razvojni psiholog otkrio je da mala djeca koja imaju kućne ljubimce kod kuće imaju bolje razumijevanje biologije od svojih vršnjaka , izvijestio je Scientific American .

Smanjuju tjeskobu

Djeca s kućnim ljubimcima manje su zabrinuta jer uvijek imaju nekoga tko ih može utješiti kada dođu kući. Dr. Melson je otkrio da su ” djeca koja su se okrenula kućnim ljubimcima za emocionalnu podršku manje tjeskobna i povučena od onih koji nisu”, izvijestio je Scientific American .

Djeca će učiti o suosjećanju od životinja. Životinje neće tolerirati svako loše ponašanje, ako djeca žele da životinje budu ljubazne prema njima, one moraju biti dobre prema svom ljubimcu.

Kućni ljubimci djeci daju osjećaj odgovornosti

Odgovornost za kućnog ljubimca ide čak i van šetnje i hranjenja. Djeca su aktivna u pružanju njege i ljubavi svojim ljubimcima.  Ljubimci drže djecu aktivnom. Psi, čak i mačke mogu učiniti djecu aktivnijom samo činjenicom što se s njima igraju. Dok je toliko života naše djece ispunjeno ekranima, interakcija s njihovim ljubimcima oduzima im to, kaže Gray. Ljubimac uči dijete da bude prisutnije. Tko ne bi želio nekoga u kući tko te obožava bez obzira na sve i dolazi trčeći svaki put kad dođeš kući? Ova bezuvjetna ljubav potiče povjerenje.

Vjerovali ili ne, moguće je da će imunološki sustav vašeg djeteta ojačati ako imate kućnog ljubimca smanjujući rizik od alergija, navodi Medical Daily. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti otkrili su da kućni ljubimci mogu smanjiti krvni tlak i kolesterol vlasnicima.

Postoji razlog zašto se za psa kaže da je “Čovjekov najbolji prijatelj”. Bezuvjetna ljubav djeteta i njegovog ljubimca je nezamjenjiva.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....