Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto gradsko drveće raste brže od onoga u divljini?

Može također i kraće živjeti.

Urbani otok topline je fenomen povećane temperature zraka u gradovima u odnosu na ostatak okoline pa znanstvenici ukazuju na to da je s rastom temperature širom svijeta kao i povećanjem urbanizacije prilično važno razumjeti kako toplina koju zarobljavaju gradovi utječe na naše drveće – i obratno.

Tim znanstvenika s tehničkog sveučilišta u Minhenu (TUM) je pratio na osnovu uzorka rast čak 1.383 drveta tijekom posljednjih 150 godina. Ono što su otkrili je da, iako gradsko drveće općenito „dobiva bitku“, ovisi u kojem kraju svijeta ono raste. Širom tih svih zona, ako se gleda u cjelini, stopa rasta i ruralnog i urbanog drveća se nije značajnije povećavala od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Općenito gledajući, gradsko drveće je raslo čak 25 puta brže od onog ruralnog.

„Pokazali smo kako je gradsko drveće jednake starosti kao i ono u divljini u prosjeku – veće, jer i raste brže. Iako ta razlika iznosi oko jednu četvrtinu za drveća starosti od oko 50 godina, ona je nešto ispod 20% kod stabala starih 100 godina“, pojasnio je član znanstvenog tima Hans Pretzsch.

Drveća iz različitih klimatskih uvjeta

Svi podaci su sakupljani od drveća u i oko Berlina i Minhena u Njemačkoj, zatim u Brisbaneu u Australiji, u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, u Hanoiu u Vijetnamu, u Houstonu u Teksasu, u Pariza u Francuskoj, u Prince Georgeu u Kanadi, u Santiagu u Čileu i u Sapporou u Japanu. Svi ti gradovi su izabrani zbog 4 različite klime – subpolarne, sredozemne, umjerene i suptropske.

Najveći rast gradskog drveća zapažen je u subpolarnim regijama, dok kod umjerene klime drveća u urbanoj sredini sporije rastu od svojih ruralnih rođaka. Razlike gotovo da i nije bilo u rastu sredozemnog drveća, dok je ono suptropsko urbano raslo brže onih spomenutih šezdesetih godina, ali se od tada izjednačilo s rastom ruralnog.
Znanstvenici smatraju kako je generalno ubrzanje rasta od šezdesetih posljedica emisije ugljičnog dioksida, a prijašnje su studije otkrile da sve dok ima vode, toplija klima pogoduje rastu drveća.

Ubrzani rast, ali i starost

Drveće i biljke mogu svoju sezonu rasta proširiti u toplijoj okolini i također tako povećati stopu fotosinteze zahvaljujući fertilizacijskom efektu ugljičnog dioksida. U gradovima u kojima drveće ne uspijeva faktori poput loše kvalitete tla ili manjka vode se suprotstavljaju toplini koja doprinosi rastu, ističu znanstvenici.
Međutim, osim što gradsko drveće brže raste – ono brže i stari i treba češće mijenjanje mladicama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Rast drveća s godinama se ubrzava, pokazalo je jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, te sugerira da bi najstarije drveće na svijetu moglo imati...

Ekologija i okoliš

Sve više znanstvenika s različitih polja znanosti dokazuje da prirodno okruženje može pomoći ljudskome zdravlju. U jednom istraživanju Američke šumarske službe, prisutnost drveća povezana...

Klima

Snijeg nas uglavnom pretvara ili u gunđajuće putnike kojima isti otežava i produžava putovanje, ili pak u vikend skijaše koji jedva dočekaju pokoju pahulju....

Znanost za početnike

Abrazija je vrlo širok pojam koji se koristi u mnogo raznih djelatnosti, a ljudima je najpoznatiji kao termin koji se koristi u medicini te...