Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto gradsko drveće raste brže od onoga u divljini?

Može također i kraće živjeti.

Urbani otok topline je fenomen povećane temperature zraka u gradovima u odnosu na ostatak okoline pa znanstvenici ukazuju na to da je s rastom temperature širom svijeta kao i povećanjem urbanizacije prilično važno razumjeti kako toplina koju zarobljavaju gradovi utječe na naše drveće – i obratno.

Tim znanstvenika s tehničkog sveučilišta u Minhenu (TUM) je pratio na osnovu uzorka rast čak 1.383 drveta tijekom posljednjih 150 godina. Ono što su otkrili je da, iako gradsko drveće općenito „dobiva bitku“, ovisi u kojem kraju svijeta ono raste. Širom tih svih zona, ako se gleda u cjelini, stopa rasta i ruralnog i urbanog drveća se nije značajnije povećavala od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Općenito gledajući, gradsko drveće je raslo čak 25 puta brže od onog ruralnog.

„Pokazali smo kako je gradsko drveće jednake starosti kao i ono u divljini u prosjeku – veće, jer i raste brže. Iako ta razlika iznosi oko jednu četvrtinu za drveća starosti od oko 50 godina, ona je nešto ispod 20% kod stabala starih 100 godina“, pojasnio je član znanstvenog tima Hans Pretzsch.

Drveća iz različitih klimatskih uvjeta

Svi podaci su sakupljani od drveća u i oko Berlina i Minhena u Njemačkoj, zatim u Brisbaneu u Australiji, u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, u Hanoiu u Vijetnamu, u Houstonu u Teksasu, u Pariza u Francuskoj, u Prince Georgeu u Kanadi, u Santiagu u Čileu i u Sapporou u Japanu. Svi ti gradovi su izabrani zbog 4 različite klime – subpolarne, sredozemne, umjerene i suptropske.

Najveći rast gradskog drveća zapažen je u subpolarnim regijama, dok kod umjerene klime drveća u urbanoj sredini sporije rastu od svojih ruralnih rođaka. Razlike gotovo da i nije bilo u rastu sredozemnog drveća, dok je ono suptropsko urbano raslo brže onih spomenutih šezdesetih godina, ali se od tada izjednačilo s rastom ruralnog.
Znanstvenici smatraju kako je generalno ubrzanje rasta od šezdesetih posljedica emisije ugljičnog dioksida, a prijašnje su studije otkrile da sve dok ima vode, toplija klima pogoduje rastu drveća.

Ubrzani rast, ali i starost

Drveće i biljke mogu svoju sezonu rasta proširiti u toplijoj okolini i također tako povećati stopu fotosinteze zahvaljujući fertilizacijskom efektu ugljičnog dioksida. U gradovima u kojima drveće ne uspijeva faktori poput loše kvalitete tla ili manjka vode se suprotstavljaju toplini koja doprinosi rastu, ističu znanstvenici.
Međutim, osim što gradsko drveće brže raste – ono brže i stari i treba češće mijenjanje mladicama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

1 komentar

1 komentar

  1. Karko

    23 studenoga, 2017 u 4:02 pm

    Clanak a vjerujemo i istrazi a je je debilno. Koje vrste drveca u kojim uvjetima? Sto to znaci ruralni, gradsko, divlje i itd drvece? Dali je na osam i u sklopu?uzgaja se radi iskoristavanja ili hortikulture? Nikada u povijesti novinarstvo nije bilo laickije, nebuloznije, nepidkrepljeno.. I onda jos im ljudi i vjeruju.. Nije ni cu do da nam uz ovakvo informiranje narod ima sliku kakvu ima.. Kaos..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Ekologija i okoliš

Više od 30 godina je prošlo otkako se u reaktoru 4 nuklearne elektrane dogodila eksplozija koja je dovela do nuklearne katastrofe čije se posljedice...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oglašavanje